Title: Maiņu darba ietekme uz cilvēka organismu
Other Titles: The impact of shift work on the human body
Authors: Maija Eglīte
Nadīna Bērtulsone
Medicīnas fakultāte
Faculty of Medicine
Keywords: Cirkadiānā ritma traucējumi;hronisks nogurums;maiņu darbs;miega deprivācija;Circadian rhitm disturbances;chronic fatigue;sleep deprivation;shift work
Issue Date: 2021
Publisher: Rīgas Stradiņa universitāte
Rīga Stradiņš University
Abstract: Mūsdienās arvien lielākai daļai sabiedrības jāsaskaras ar maiņu darbu - jāstrādā pēc slīdošā grafika, diennakts vai nakts maiņās. Maiņu darbs tiek saistīts ar paaugstinātu glikozes līmeni asinīs, insulīna rezistenci , 2. tipa cukura diabēta attīstīšanās risku. Maiņu darbu strādājošie bieži cieš no hroniska noguruma, kas var rezultēties arī ar depresijas un trauksmes attīstīšanos. Kā arī maiņu darbs tiek saistīts ar dažādu onkoloģisko slimību attīstīšanās iespējamību. Tā kā maiņu darbs kļūst par visbiežāko darba organizēšanas formu, par pētījuma mērķi tika izvirzīts izpētīt, kā maiņu darbs ietekmē cilvēka veselību un atrast iespējamos risinājumus negatīvo efektu uz veselību savlaicīgai diagnostikai un novēršanai. Tika izvirzīta hipotēze, ka maiņu darbam ir negatīva ietekme uz veselību. Lai izveidotu literatūras apskatu par šo tēmu tika izdarīta primāras un sekundāras informācijas analīze. Literatūras datu vākšanai tika izmantotas datubāzes: PubMed, Clinical Key, NCBI, Science Direct, Medscape, Researchgate, kā arī citi internetā pieejamie resursi un grāmatas. Visbiežākās problēmas, kas tika aprakstītas un saistītas ar maiņu darbu bija: hroniski miega traucējumi, slikta miega kvalitāte, paaugstināts glikozes līmenis asinīs, insulīna rezistence, cukura diabēta attīstīšanās risks, paaugstināts kardiovaskulāro notikumu risks, samazinātas darba spējas, pieņemšanās svarā, aptaukošanās, gastrointestinālā trakta darbības traucējumi, depresija un trauksme, hronisks nogurums, fertilitātes traucējumi, saistība ar onkoloģiskām slimībām kā krūts, prostatas un kolorektālais vēzis. Nakts un maiņu darbinieki, salīdzinot ar dienas darbiniekiem, novērota palielināta tendence dažādu metabolo traucējumu attīstībai, ko var saistīt ar nesakritību starp cirkadiānā ritma anabolajām un katabolajām fāzēm, izmaiņām ikdienas dzīves stila paradumos - nesabalancētu diētu, neregulāriem ēdiena uzņemšanas laikiem, paaugstinātu ogļhidrātu saturu ēdienā, kā arī ļoti lielu kofeinizēto dzēreinu un/ vai alkohola patēriņu nakts laikā. Šie darbinieki biežāk sūdzas par izmainītu apetīti, neregulāru zarnu darbību, aizcietējumiem, dispepsiju, dedzinošu sajutu kuņģī, abdominālām sāpēm, un zarnu meteorismu. Maiņu darbiniekiem ir pat 40% lielāks risks dažādiem kardiovaskulārajiem notikumiem, salīdzinot ar populāciju. Kā galvenie iemesli tika minēti cirkadiānā ritma traucējumi, iztraucēti sociotemporālie paradumi, stress, smēķēšana, slikts, nepilnvērtīgs uzturs un fizisko aktivitāšu trūkums. Vīriešu un sieviešu auglība maiņu darbinieku vidū ir izmainīta, tomēr daudzi iemesli joprojām ir palikuši neskaidri. Tika izpētīti galvenie principi, lai uzlabotu indivīdu darba apstākļus, kā piemēram, reducēt nakts maiņas līdz iespējamajam minimumam, rūpīgi plānot maiņas, nodrošināt, ka pēc nakts maiņām seko vismaz 1 pilna brīvdiena. Rakstot šo literatūras aprakstu par maiņu darba ietekmi uz veselību, izdevās apstiprināt hipotēzi, ka maiņu darbam ir negatīva ietekme uz veselību.
Today the greater part of society have to engage with shift work where people have to work according to a rotating schedule, of day or night hours. Shift work is regularly associated with high blood glucose levels, insulin resistance, and risk of type 2 diabetes. Shift workers are more likely to have metabolic syndrome, be overweight or obese and have gastrointestinal disorders. Chronic fatigue, which can also lead to the development of depression and anxiety. Various oncological diseases are also found to be more common among those engaged in shift work. It has been hypothesized that shift work has a negative impact on health. The aim of the study was to find how shift work affects human health and to find possible solutions for the timely diagnosis and prevention of negative effects on health. An analysis of primary and secondary information was performed to review the literature of this topic. Databases used to collect literature and information: PubMed, Clinical Key, NCBI, Science Direct, Medscape, Researchgate, as well as other resources and books available on the Internet. The most commonly described problems related to shift work were: Chronic sleep disorders, poor sleep quality, elevated blood glucose level, insulin resistance, risk of developing diabetes, increased risk of cardiovascular events, reduced performance efficiency, eighwt gain, obesity, gastrointestinal disorders, depression and anxiety, chronic fatigue, fertility disorders, association with oncological diseases such as breast, prostate and colorectal cancer. Shift workers and those on night schedules, compared to day workers, show an increased tendency to develop various metabolic disorders, which may be associated with discrepancies between the anabolic and catabolic phases of the circadian rhythm, changes in daily lifestyle habits - unbalanced diet, irregular food intake, increased carbohydrate content, as well as very high consumption of caffeinated drinks and / or alcohol at night. Shift workers and those on night schedules are more likely to complain of altered appetite, irregular bowel movements, constipation, dyspepsia, a burning sensation in the stomach, abdominal pain, and irregular bowel function. Shift workers are up to 40% more likely to have a variety of cardiovascular events compared to the general population. Circadian disruption, disturbed sociomoral habits, stress, smoking, malnutrition and lack of physical activity were noted as the main causes. Male and female fertility among shift workers has been seen to be affected, but reasons remain unclear. The main principles for improving the working conditions of individuals were studied, such as reducing night shifts to the minimum possible, carefully planning shifts, ensuring that night shifts are followed by at least 1 full day off. Studying and reviewing the mentioned reference material on the health effects of shift work confirm the hypothesis that shift work has a negative effect on health.
Description: Medicīna
Medicine
Veselības aprūpe
Health Care
Appears in Collections:Studējošo pētnieciskie darbi

Files in This Item:


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.