Title: Uztura bagātinātāja izstrāde dzēriena formā ar glikozes līmeni mazinošām īpašībām.
Other Titles: Development of a food supplement in the form of a solution with glucose lowering properties
Authors: Ilze Bārene
Estere Vīksna
Farmācijas fakultāte
Faculty of Pharmacy
Keywords: Cukura diabēts;uztura bagātinātājs;ārstniecības augi cukura diabētam;augu ekstrakti;augu ekstraktu šķīdums.;Diabetes mellitus;food supplement;herbs for diabetes mellitus;herbal extracts;solution with herbal extracts.
Issue Date: 2021
Publisher: Rīgas Stradiņa universitāte
Rīga Stradiņš University
Abstract: Cukura diabēts ir plaši izplatīta saslimšana visā pasaulē. Dati liecina, ka pašlaik ar šo slimību slimo katrs 11 pasaules iedzīvotājs. To raksturo paaugstināts glikozes līmenis asinīs un simptomi, kas norāda uz šo hiperglikēmiju, visbiežāk ir poliūrija (pastiprināta urinēšana), polidipsija (pastāvīgas slāpes, kas rezultējas ar palielinātu šķidruma patēriņu), polifāgija (palielināta ēstgriba), svara zudums un nespēks. Nekontrolēts cukura diabēts var novest pie dažādu orgānu un to grupu funkciju, piemēram, sirds un asinsvadu, redzes, nieru, nervu sistēmas, traucējumiem. Šī iemesla dēļ ir svarīgi jau savlaicīgi sākt kontrolēt un ārstēt slimību. Medikamentozās terapijas blakņu dēļ ar vien biežāk cilvēku vidū popularizējas doma par uztura bagātinātāju, kā slimību profilakses līdzekli. Atbilstoši darba mērķim tika izstrādāts uztura bagātinātājs dzēriena formā, kuram piemīt glikozes līmeni mazinošas īpašības. Tika pagatavoti 2 produkti ar nedaudz atšķirīgu palīgvielu saturu. Šis jaunais uztura bagātinātājs satur žeņšeņa, parastās pienenes, zaļās tējas koka, rūgtā melones un lielās nātres augu ekstraktus, kuriem ir pierādīta šī antihiperglikēmiskā iedarbība. Gatavais produkts tika iepakots un marķēts atbilstoši visām prasībām. Abiem produktiem tika veiktas dažādas organoleptiskās pārbaudes, pēc kurām, izvērtējot iegūtos datus, tālākiem pētījumiem tiek virzīts viens produkts.
Diabetes mellitus is a metabolic disease that is becoming a highly increasing problem all over the world. According to scientific data 1 in 11 people of world’s population suffers from diabetes. Diabetes causes an increase of blood glucose level and manifests with a series of symptoms indicating hyperglycaemia. Most common symptoms include polyuria (excessive amount of urination), polydipsia (constant thirst), polyphagia (increased appetite), weight loss and fatigue. If diabetes is left untreated it can lead to serious overall health implications for example cardiovascular and nervous system disturbances. Therefore, in order to prevent further complications caused by diabetes it is of great importance to commence treatment as soon as possible. Due to side effects caused by medications used to treat diabetes there is growing interest in dietary supplements as means of prophylaxis. According to the aim of this study a dietary supplement in a form of a solution with blood glucose decreasing properties was developed. Two products with a slightly different content of excipients were manufactured. Newly developed dietary supplement includes extracts of ginseng, ordinary dandelion, green tea tree, bitter melon and great nettle, all of which have proven antihyperglyceamic effect. Ready products were packed and sealed according to all rules and regulations. Various organoleptic checks were carried out on both of the products and after careful data evaluation only one product continues to undergo further research.
Description: Farmācija
Pharmacy
Veselības aprūpe
Health Care
Appears in Collections:Studējošo pētnieciskie darbi

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Scan_20210421.pdfNoslēguma darba pielikums893.92 kBAdobe PDFView/Open    Request a copyopen_acces_locked
Farmacijas_fakultate_FF_2021_Estere_Viksna_028016.pdfStudējošā pētnieciskais darbs1.44 MBAdobe PDFView/Open    Request a copyopen_acces_locked


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.