Title: Peculiarities of Teenage Eating Habits in Sweden
Other Titles: Īpatnības pusaudžu ēšanas paradumos Zviedrijā
Authors: Jānis Dundurs
Suzan Ali
Ārvalstu studentu nodaļa
International Student Department
Keywords: paradumu īpatnības Zviedrijā;eating habits;daily intake recommendation;nutrition;obesity
Issue Date: 2021
Publisher: Rīgas Stradiņa universitāte
Rīga Stradiņš University
Abstract: Kopsavilkums Šajā pētījumā tika veikts gan literatūras apskats, gan aptauja, lai apzinātu pusaudžu ēšanas paradumu īpatnības Zviedrijā un salīdzinātu šos ieradumus ar literatūras pārskatā esošo veselīgu ēšanas paradumu raksturojumu. Aptaujas rezultāti parādīja, ka veselīgu pārtikas produktu, piemēram, zivju, jūras veltes, gaļas, vistas, dārzeņu, augļu utt. uzņemšana bija ļoti maza, salīdzinot ar ikdienas ieteikumiem, savukārt neveselīgu pārtikas produktu, piemēram, kartupeļu, čipsu, ceptu kartupeļu, maizīšu, kūku, saldējuma, sodas, šokolādes, baltmaizes utt. lietošana bija ļoti augsta salīdzinājumā ar ieteikuma vadlīnijām un pat augstāka nekā ikdienas ieteikums veselīgām alternatīvām, kas var izraisīt nopietnu uztura deficītu. Zviedru pusaudžiem izrādījās pat ļoti neparasts (nenormāls) uztura uzņemšanas veids, kad brokastis, kas tiek uzskatītas par vissvarīgāko maltīti dienā, visbiežāk tiek izlaistas. To var saistīt arī ar zviedru pusaudžu ĶMI, kas pārsvarā izpaudās kā liekais svars un aptaukošanās.
Abstract In this study both a literature review and a survey was performed in order to map peculiarities of teenage eating habits in Sweden and compare these habits to what the literature review presents as healthy eating habits. The result of the survey showed that intake of healthy foods such as fish, seafood, meat, chicken, vegetables, fruits etc. was very low compared to the daily recommendation while unhealthy foods such as fries, crisps, fried potatoes, buns, cakes, ice-cream, soda, chocolate, white bread, etc. was very high compared to the recommendation guidelines and even higher than the daily recommendation of healthy alternatives which can give a grave nutritional deficiency. Swedish teenagers even showed to have very abnormal meal patterns where breakfast most often is skipped which is considered to be the most important meal of the day. This can also be linked to the BMI of the Swedish teenagers which mostly was overweight and obese.
Description: Medicīna
Medicine
Veselības aprūpe
Health Care
Appears in Collections:Studējošo pētnieciskie darbi

Files in This Item:


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.