Title: Surgeon's work: risk factors and its impact on health
Other Titles: Ķirurga darbs: riska faktori un to ietekme uz veselību
Authors: Maija Eglīte
Anastasija Šabule
Medicīnas fakultāte
Faculty of Medicine
Keywords: Arodbīstamība;ķirurgu darba vides riska faktori;balsta un kustību aparāta traucējumi;mugurkaula kakla daļas slimības;sprandas sāpes.;Occupational hazard;risk factors of surgeons' work environment;musculoskeletal disorders;cervical spine disease;neck pain.
Issue Date: 2021
Publisher: Rīgas Stradiņa universitāte
Rīga Stradiņš University
Abstract: Ievads. Ķirurga darbs ir saistīts ar daudziem profesionālajiem riska faktoriem, piemēram, bioloģiskajiem, fiziskajiem, ķīmiskajiem, psihoemocionālajiem. Balsta un kustību aparāta slimības ir viena no visbiežāk sastopamajām ar darbu saistītajām problēmām, tostarp kakla reģiona problēmas, jo tās ir saistītas ar tādiem riska faktoriem, kā nepārtrauktām statiskām un neērtām pozām un atkārtotām kustībām. Profesionālie draudi rada ievērojamu risku ķirurgu fiziskajai un garīgajai labklājībai. Mērķis. Pētījuma mērķis bija noteikt ķirurga darba riska faktorus un to ietekmi uz veselību, izvērtēt sekas, ko rada to nepārtraukta iedarbība un iespējamos preventīvos pasākumus. Darba uzdevumi. 1. Apkopot mūsdienu literatūras datus par ķirurgu darba ietekmi uz viņu veselības stāvokli. 2. Sīkāk analizēt ķirurgu mugurkaula kakla daļas ar darbu saistītās slimības. 3. Noskaidrot iespējamos preventīvos pasākumus ķirurgu ar darbu saistīto slimību samazināšanai. Darba hipotēze. Ķirurgu darba apstākļi var nelabvēlīgi ietekmēt viņu organismu, veicinot dažādu ar darbu saistīto slimību attīstību. Metodes. Tika veikts literatūras apskats, izmantojot tādas datu bāzes kā PubMed, Clinical Key, Up To Date, Science Direct, lai atrastu un apkopotu informāciju no datu bāzēm, grāmatām un rakstiem par ķirurga darba riska faktoriem un mugurkaula kakla daļas arodslimībām ķirurgu vidū. Atslēgvārdi. Arodbīstamība, ķirurgu darba vides riska faktori, balsta un kustību aparāta traucējumi, mugurkaula kakla daļas slimības, sprandas sāpes. Rezultāti. Ķirurgi cieš no slimībām, kas ir saistītas ar viņu profesiju, jo viņu darbam ir raksturīgi daudzi riska faktori. Ar darbu saistītas balsta un kustību aparāta slimības (BKAS) ir viena no ķirurgu visbiežāk sastopamajām ar darbu saistītajām problēmām, kas ir galvenais prombūtnes cēlonis un ilgtermiņā izraisa darbspēju zaudēšanu. Dažādu specialitāšu ķirurgiem BKAS ir plaši izplatītas, sasniedzot līdz pat 100% procentuālo izplatību ārstiem, kuri veic minimāli invazīvas operācijas vai laparoskopiju. Līdz 80% ķirurgu sūdzas par kakla sāpēm, ko izraisa kakla sasprindzinājums, diska trūce mugurkaula kakla daļā, deģeneratīvas disku slimības, kakla radikulopātija, kakla spondilotiska mielopātija vai mugurkaula kakla daļas stenoze. Vēl viena problēma ir ķirurgu nepietiekama ziņošana par veselības problēmām, kas padara šī jautājuma novērtēšanu grutāku. Secinājums. Nav daudz pētījumu par ķirurgu kakla reģiona slimībām. Ir ļoti svarīgi izpētīt ķirurga darba riska faktorus un to ietekmi uz veselību, tai skaitā uz kakla problēmām, lai varētu tās novērst, tādējādi uzlabojot ķirurga dzīves un darba kvalitāti.
Introduction. Surgeon’s work is associated with many occupational risk factors such as biological, physical, chemical, psychoemotional. Musculoskeletal disorders are among the most common work-related problems, including cervical region, as they are related to risk factors, for instance, continuous static and awkward postures and repetitive movements. Occupational threats create a significant risk to surgeons' physical and mental well-being. Aim. The aim of the study was to identify the risk factors of the surgeon's work and their impact on health, to evaluate the consequences of their continuous exposure and possible preventive measures. Tasks. 1. To compile modern literature data on the impact of surgeons' work on their health status. 2. To analyse in more detail the work-related diseases of the cervical spine of surgeons. 3. To find out possible preventive measures to reduce work-related diseases of surgeons. Hypothesis. Surgeons' working conditions can adversely affect their bodies, contributing to the development of various work-related diseases. Methods. A literature review was performed using databases such as PubMed, Clinical Key, Up To Date, Science Direct to find and summarise information from databases, books and articles about surgeon's work risk factors and occupational diseases of the cervical spine region among surgeons. Keywords. Occupational hazard, risk factors of surgeons' work environment, musculoskeletal disorders, cervical spine disease, neck pain. Results. Surgeons suffer from diseases connected with their profession since their work is associated with many risk factors. Work-related musculoskeletal disorders (WRMSDs) are one of the most common work-related problems that are the number one cause of being absent from work and, in the long term, lead to loss of ability to work. In different speciality surgeons, WRMSDs are widespread, reaching up to 100% per cent prevalence in physicians performing minimally invasive surgery or laparoscopy. Up to 80% of surgeons complain about neck pain which is caused by neck strain, herniation of the cervical disk, degenerative disk disease, cervical radiculopathy, cervical spondylotic myelopathy or cervical spine stenosis. Another problem is underreporting by surgeons, which impede the assessment of this issue. Conclusion. There is not much research done about cervical region diseases among surgeons. It is crucial to study the surgeon's work risk factors and their impact on health, including neck problems, to be able to prevent them, thus improving the quality of the surgeon's life and work.  
Description: Medicīna
Medicine
Veselības aprūpe
Health Care
Appears in Collections:Studējošo pētnieciskie darbi

Files in This Item:


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.