Title: Happiness in Professional Life
Other Titles: Laime profesionālajā dzīvē
Authors: Maija Eglīte
Laurentia Lucia Carla Schirmer
Ārvalstu studentu nodaļa
International Student Department
Keywords: Laime;profesija;veselība;stress;psihoaktīvas vielas;neirostimulatori (neuroenhancement);izdegšana;mājas birojs;Happiness;profession;health;stress;psychoactive substances;neuroenhancement;burnout;home office
Issue Date: 2021
Publisher: Rīgas Stradiņa universitāte
Rīga Stradiņš University
Abstract: Nosaukums: Laime Profesionālajā Dzīvē Atslēgas vārdi: Laime, profesija, veselība, stress, psihoaktīvas vielas, neirostimulatori (neuroenhancement), izdegšana, mājas birojs Ievads: Ikviena interesēs ir būt laimīgam un veselam. Mērķis: Darba mērķis ir noskaidrot, kā laime, darbs un veselība mijiedarbojas, un kā tos var saskaņot. Metodes: Tika veikts kvalitatīvs pētījums ar dažādiem literatūras avotiem, literatūras apskats. Rezultāti: Pārskats uzrādīja, ka profesija ir laimes faktors, kas ietekmē veselību. Laime darbā ir mainīga, taču gandarījums par darbu ir lielāks nekā dzīve bezdarbnieka statusā. Kad laime darba vietā mazinās, piemēram, pastāvīga stresa dēļ, daži darbinieki pievēršas psihoaktīvu vielu lietošanai. Papildus legālajām vielām, piemēram, kafijai, tējai un dekstrozei, tās ietver arī psihotropās zāles un nelegālās narkotikas. Veiktspējas pieaugums ar neirostimulatoru līdzekļiem ir pārvērtēts un riski tiek novērtēti pārāk zemu. Izdegšana parāda, kā stress ietekmē nervu sistēmu un kā veselībai uzbrūk nespēks, nemiers, depresija, trauksme, troksnis ausīs, sirdsklauves, vēdera krampji un daudz kas cits. Covid-19 pandēmijas laikā mājas birojs ir darba veids, kas rada jaunus ieguvumus veselībai, piemēram, mazāku stresu, jo tiek izslēgta pārvietošanās uz darbu, samazināts nelaimes gadījumu risks un līdz minimumam samazināts inficēšanās risks ar Covid. No otras puses, laime profesionālajā dzīvē var mazināties mājas biroja dēļ. Garīgas un fiziskas slimības var rasties no intereses sevi apdraudēt, digitālās komunikācijas rezultātā un bailes par savu amatu uzņēmumā. Secinājumi: Laime profesionālajā dzīvē ir ļoti nozīmīga garīgajai un fiziskajai veselībai. Slikti darba apstākļi, piemēram, pastāvīgs stress, var pārvērst laimi nelaimē un izraisīt tādas slimības kā izdegšana. Patvaļīga sevis ārstēšana ar neirostimulatoriem nav ieteicama. Jaunas darba apstākļi, piemēram, mājas birojs, piedāvā jaunas iespējas mazināt vai pat izvairīties no slimībām. Dažādie darba faktori ir rūpīgi jāanalizē un savstarpēji jāsaskaņo. Saskaņojot darbinieku vajadzības ar uzņēmuma vajadzībām, var novērst slimības. Pētījumi profilakses un terapijas jomā ir svarīgs solis ceļā uz laimes noteikšanu, nostiprināšanu, uzturēšanu un atjaunošanu darbā.
Title: Happiness in Professional Life Key words: Happiness, profession, health, stress, psychoactive substances, neuroenhancement, burnout, home office Introduction: It is in everyone´s interest to be happy and healthy. Aim: The aim of the paper is to clarify how happiness, work and health interact and how they can be harmonized. Methods: A qualitative study was conducted with various literature sources, a literature review. Results: The review has shown that the profession is a happiness factor that influences health. Happiness at work is changeable, but the satisfaction of a job is greater than a life as an unemployed person. When happiness at work wanes, for example due to permanent stress, some employees turn to psychoactive substances. In addition to legal substances such as coffee, tea and dextrose, these also include psychotropic medications and illegal drugs. The performance increase of neuroenhancement is overestimated and the risks underestimated. Burnout shows how stress affects the nervous system and how health is attacked by exhaustion, restlessness, depression, anxiety, tinnitus, palpitations, stomach cramps and much more. In times of the Covid-19 pandemic, home office is a way of working that has new health benefits, such as less stress because the commute to work is eliminated, the risk of accidents is decreased and the infection with Covid is minimised. On the other hand, the happiness in the professional life can also dwindle due to the home office. Mental and physical illness can occur due to interested self-endangerment, digital communication and fear for one´s own position in the company. Conclusion: Happiness in the professional life is very important for the mental and physical health. Bad working conditions, such as permanent stress, can turn happiness into unhappiness and lead to diseases such as burnout. Self-medication with neuroenhancement is not advisable. New working conditions such as the home office offer new opportunities to minimise or even avoid illness. The different factors of work must be analysed sensitively and coordinated with each other. Coordinating the needs of the employees with those of the company can prevent illnesses. Research in the fields of prevention and therapy is an important step towards identifying, strengthening, maintaining and restoring happiness at work.
Description: Medicīna
Medicine
Veselības aprūpe
Health Care
Appears in Collections:Studējošo pētnieciskie darbi



Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.