Title: 3D desekcijas galda loma anatomijas mācību procesā mūsdienās
Authors: Pilmane, Māra
Kažoka, Dzintra
Institute of Anatomy and Anthropology
Keywords: anatomija;desekcijas galds;izglītība;medicīna;3.1 Basic medicine;3.2 Clinical medicine;1.2 Computer and information sciences;2.6 Medical engineering;3.2. Articles or chapters in other proceedings other than those included in 3.1., with an ISBN or ISSN code
Issue Date: 2017
Publisher: Rīgas Pedagoģijas un izglītības vadības akadēmija
Citation: Pilmane , M & Kažoka , D 2017 , 3D desekcijas galda loma anatomijas mācību procesā mūsdienās . in Teorija praksei mūsdienu sabiedrības izglītībā . Rīgas Pedagoģijas un izglītības vadības akadēmija , Rīga , pp. 55-62 , 10th International Scientific Conference "Theory for Practice in the Education of Contemporary Society" , Riga , Latvia , 6/04/17 .
conference
Abstract: Studiju kursa “Anatomija” apgūšana studentiem vienmēr ir bijusi saistīta ar īpašu specifiskumu, materiāla sarežģītību un nepieciešamību izprast dažādu struktūru telpiskās un topogrāfiskās attiecības. Interaktīvo mācību formu ieviešana ir viens no nozīmīgākajiem virzieniem mūsdienu augstskolas studentu sagatavošanas pilnveidošanā un ir papildu instruments mācību procesa optimizēšanā. Darba mērķis – noskaidrot 3D virtuālā desekcijas galda “Anatomage” iespējas un priekšrocības studiju kursa “Anatomija” īstenošanā un studentu zināšanu, prasmju līmeņa paaugstināšanā. Materiāli un metodes. Darbā tika analizēta studiju kursa “Anatomija” praktisko nodarbību norise Rīgas Stradiņa universitātes Morfoloģijas katedrā, izmantojot darbā ar studentiem 3D virtuālo desekcijas galdu “Anatomage”. Rezultāti. Desekcijas galds ļauj virtuāli atveidot cilvēka ķermeni dabīgā izmērā. To uz galda ekrāna var pārvietot, pagriezt ar pirkstiem un veikt griezumus jebkurā projekcijā. Izmantojot segmentācijas funkcijas, katras sistēmas tēma un anatomiskā struktūra var tikt apgūta atsevišķi. Struktūras tiek komentētas uz ekrāna ar nosaukumiem latīņu vai angļu valodā. Programmatūras nodrošinājums ļauj lejupielādēt cilvēka ķermeņu desekcijas bildes un griezumus, ļaujot vizualizēt audu un orgānu attiecības pa slāņiem, veikt dažādas virtuālas manipulācijas, izmantot dažādus bilžu formātus, dinamiskos un CT, MRI attēlus, pielietot un analizēt iekšējās bibliotēkas patoloģiskos gadījumus. Secinājumi: Desekcijas galda piedāvātās iespējas ir būtisks papildinājums praktiskajām nodarbībām, kas palīdz dziļāk apgūt studiju kursu, attīsta studentu iztēli, radošās spējas, veido plašu mācību materiālu klāstu, paaugstinot motivāciju mācīties un attīstot katra individuālās spējas un iemaņas. Balstoties uz iegūtajām zināšanām, studenti var pieņemt pārdomātus lēmumus, mācīties patstāvīgi un nepārtraukti papildināt savas zināšanas.
ISBN: 978-9934-503-45-0
Appears in Collections:Research outputs from Pure / Zinātniskās darbības rezultāti no ZDIS Pure

Files in This Item:
File SizeFormat 
10_konferences_raksti.pdf2.4 MBAdobe PDFView/Openopen_acces_unlocked


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.