Title: Farmaceitu viedokļi par homeopātiju.
Other Titles: Pharmacists views on homeopathy.
Authors: Dace Bandere
Aiga Sondore
Farmācijas fakultāte
Faculty of Pharmacy
Keywords: Homeopātija. Efektivitāte. Komplementārā un alternatīvā medicīna. Viedoklis. Attieksme. Pamatzināšanas.;Homeopathy. Efficiency. Complementary and alternative medicine. Opinions. Attitude. Basic knowledge.
Issue Date: 2021
Publisher: Rīgas Stradiņa universitāte
Rīga Stradiņš University
Abstract: Pētnieciskais darbs “Farmaceitu viedokļi par homeopātiju” izstrādāts laika posmā no 2021. gada janvāra līdz 2021. gada aprīlim. Ievads. Homeopātija ir netradicionāla ārstēšanas metode, kuru plaši pielieto Eiropā un Austrumu reģionos. Vēl joprojām nav kvalitatīvu un pārliecinošu pētījumu par homeopātijas efektivitāti un drošumu. Kamēr homeopātija ir pieprasīta aptiekās, farmaceitiem un farmaceita asistentiem ir jābūt pamatzināšanām par homeopātiju, tās efektivitāti, riskiem un drošumu. Vienaldzība un zināšanu trūkums var kaitēt pacienta veselībai. Mērķis. Novērtēt un izanalizēt farmaceitu un farmaceita asistentu zināšanas, attieksmi un viedokļus par homeopātiskajiem zāļu līdzekļiem. Materiāli un metodes. Kvantitatīvajā šķērsgriezuma pētījumā piedalījās 281 farmaceits un farmaceita asistents. Lai noskaidrotu farmaceitu un asistentu viedokli par homeopātiju, notika brīvprātīga, anonīma anketēšana. Iegūto datu apstrādei tika izmantota datu apstrādes sistēmas IBM SPSS Statistics un MS Excel. Rezultāti. Sociāldemogrāfiskie rādītāji, kas ietekmē farmaceitu un asistentu viedokli par homeopātiju (p<0.05) : 1) pieaugot vecumam, ir pozitīvāka attieksme pret homeopātiju; 2) farmaceitiem ir labāka izpratne par homeopātiju nekā farmaceita asistentiem; 3) pieaugot vecumam, viedoklis, ka homeopātija ir zinātniski pamatota ir biežāks; 4) vecākie farmaceiti biežāk paši lieto homeopātiju un biežāk iesaka to klientiem; 5) lielpilsētās homeopātija ir pieprasītāka nekā mazpilsētās. Galvenie faktori, kas varētu ietekmēt viedokli par homeopātiju ir zinātniskie pētījumi un personīgā pieredze. 73% vēlas iegūt papildus zināšanas par homeopātiju. Secinājumi. Jaunākajiem farmācijas speciālistiem ar augstāko izglītību ir kritiskāka, negatīvāka attieksme pret homeopātiju nekā vecākiem farmācijas speciālistiem. Atslēgas vārdi. Homeopātija. Efektivitāte. Komplementārā un alternatīvā medicīna. Viedoklis. Attieksme. Pamatzināšanas.
The research work “Pharmacists views on homeopathy” was developed durin the period from January 2021 to April 2021. Induction. Homeopathy is a non-traditional method of treatment that is widely used in Europe and Eastern regions. There are still no qualitative and convincing studies on the efficancy and safety of homeopathy. While homeopathy is in demand in pharmacies, pharmacists and pharmacist assistants must have a basic knowledge of this method of treatment, its effectiveness, risks and safety. Careless usage and lack of knowledge can affect patients health. The aim. Evalute and analyse the kowledge, opinions of pharmacists and pharmacist assistants about homeopathic medicines. Materials and Methods. The quantative cross-sectional study involved 281 pharmacists and pharmacist assistants. Voluntary and anonymous survey was conducted to find out the opinion of pharmacists and assistants about homeopathy. Data processing systems were used to process the obtained data INM SPSS Statistics and MS Excel. Results. Sociodemographic indicators that influence the opinion of pharmacists and assistants about homepathy (p<0.05) : 1) with age, there is more positive attitude towards homepathy; 2) pharmacists have better understanding of homeopathy than pharmacist assistants; 3) with age, opinion is more common that homepathy is scientifically justified; 4) senior pharmacists more often use homepathy themselves and more often recommend it to their clients; 5) homeopathy is more demanded in big cities than in small towns. The main factors that could influence opinion about homeopathy are scientific research and personal experience. 73% want to gain more knowledge about the treatment. Conclusions. Younger generation pharmacists with higher education have more critical and negative attitude towards homepathy than older generation of pharmacists. Keywords. Homeopathy. Efficiency. Complementary and alternative medicine. Opinions. Attitude. Basic knowledge.
Description: Farmācija
Pharmacy
Veselības aprūpe
Health Care
Appears in Collections:Studējošo pētnieciskie darbi

Files in This Item:


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.