Title: Diet and Nutrition in Chronic Diseases - Rheumatoid Arthritis
Other Titles: Ārstnieciskais uzturs reimatoidā artrīta pacientiem
Authors: Laila Meija
Pauline Jutta Rohner
Ārvalstu studentu nodaļa
International Student Department
Keywords: Reimatoīdais artrīts;uzturs;Slimības aktivitāte;DAS-28;pretiekaisuma diēta;Rheumatoid arthritis;nutritional factors;disease activity;DAS-28;anti-inflammatory diet
Issue Date: 2021
Publisher: Rīgas Stradiņa universitāte
Rīga Stradiņš University
Abstract: Reimatoīdais artrīts ir izplatīta autoimūna slimība, kuras izplatība visā pasaulē ir 0,3-1,0%. Biežāk tiek skartas sievietes. Tipiskas slimības klīniskās izpausmes ir sāpes, stīvums un samazināta kustību amplitūda lielajās un mazajās ķermeņa locītavās. Pašlaik nav pieejama definitīva ārstēšana, tomēr ārsti saviem pacientiem izraksta farmakoloģiskus līdzekļus, lai mazinātu simptomus un uzlabotu dzīves kvalitāti. Diemžēl šīs zāles var izraisīt nevēlamas blakusparādības. Tādēļ pacienti ir ļoti ieinteresēti nemedikamentozā iejaukšanās iespējā un tās efektivitātē kā iespējamā reimatoīdā artrīta ārstēšanas metodē. Zinātniski ir liela interese par uztura bagātinātāju un diētas efektu kā iespējamu metodi slimības simptomu novēršanai. Šī darba mērķis bija uzsvērt, kuriem uztura faktoriem ir pozitīvs iznākums, samazinot reimatoīdā artrīta aktivitāti. Šajā pārskatā pētītā literatūra tika iegūta no tiešsaistes datu bāzēm, tostarp angļu valodā PubMed, ClinicalKey, ScienceDirect, British Medical Journal un Wiley Online Library. Literatūras analīze rāda, ka omega-3, vairāku antioksidantu (A, C, E vitamīns un flavonoīdi), kā arī probiotiku uzņemšana var samazināt slimības aktivitātes rādītājus pacientiem ar reimatoīdo artrītu. Ir zināms, ka badošanās, vegāniska diēta un īpaši izstrādāta pretiekaisuma diēta atvieglo slimības simptomus. Tādēļ, ievērojot noteiktus diētas pasākumus, var mazināties vajadzība pēc zālēm un samazināties blakusparādības.
Rheumatoid Arthritis is a common autoimmune disease with a worldwide prevalence of 0.3-1.0%. More commonly women are affected. The typical clinical presentation of the disease are pain, stiffness and decreased range of motion in large and small joints of the body. Currently, there is no definitive cure available, however clinicians prescribe their patients pharmacologic agents to minimize symptoms and improve quality of life. Unfortunately, these medications may cause undesirable side effects. Therefore, patients are highly interested in the availability and effectiveness of non-pharmacological interventions as a possible treatment method in Rheumatoid Arthritis. There is a huge scientific interest in the effect of supplements and dietary interventions as a possibility to eliminate symptoms of the disease. The aim of this paper was to emphasize which nutritional factors show to have a positive outcome on decreasing Rheumatoid Arthritis activity. Literature studied in the following review was retrieved from online databases, including PubMed, ClinicalKey, ScienceDirect, British Medical Journal and Wiley Online Library in English language. Analysis of the literature shows that intake of omega-3, several antioxidants (Vitamin A, C, E and flavonoids) as well as probiotics can decrease disease activity scores in patients with Rheumatoid Arthritis. Fasting, vegan and a specifically designed anti-inflammatory diet are known to alleviate symptoms of the disease. Therefore, by certain dietary interventions, the need for drugs may be reduced and side effects lowered.
Description: Medicīna
Medicine
Veselības aprūpe
Health Care
Appears in Collections:Studējošo pētnieciskie darbi



Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.