Title: Ankiloglosijas etioloģija, diagnostika un ārstēšana
Other Titles: Aetiology, diagnosis and treatment of ankyloglossia
Authors: Gunārs Lauskis
Anastasija Tuļikova
Zobārstniecības fakultāte
Faculty of Dentistry
Keywords: “ankiloglosija”;“etioloģija”;“diagnostika”;“ārstēšana”;“frenotomija”;“frenektomija”;“frenuloplastika”;“saīsinātā mēles saitīte”;“krūts barošana”;“ankiloglossia”;“tongue-tie”;“lingual frenulum”;” aetiology”;“diagnostic” “frenectomy”;“frenotomy”;“complications”;“short lingual frenulum”;“frenuloplasty”;“breastfeeding”
Issue Date: 2020
Publisher: Rīgas Stradiņa universitāte
Rīga Stradiņš University
Abstract: Pēdējo 30 gadu laikā ankiloglosijas un mēles saitītes tēma ir kļuvusi aktuāla, jo nesen vadošās iestādes, tostarp Pasaules Veselības organizācija , Nacionālais Veselības un Aprūpes Institūts un Veselības departaments, ieteica ekskluzīvu krūts barošanu sešu mēnešu laikā pēc dzemdībām, un tas ir atjaunojis interesi par ankiloglosiju un tās ietekmi uz barošanu jaunu māmiņu starpā. Tomēr tajā pašā laikā ankiloglosija ir kļuvusi par pretrunīgi vērtētu tēmu medicīnā ar daudziem viedokļiem par mēles saitītes ietekmi uz žokļu attīstību, runu, rīšanu un krūts barošanu, ko pauž vairāku specialitāšu speciālisti. Šī zinātniskā darba mērķis ir apkopot informāciju par ankiloglosijas etioloģiju, diagnostikās un ārstēšanas iespējam, balstoties uz jaunākiem, zinātniskajā literatūrā publicētiem datiem. Zinātniskais darbs tika uzrakstīts, izmantojot sistemātiskos literatūras pārskatus, literatūras apraksti, randomizētus pētījumus un grāmatu nodaļas par atbilstošo tēmu laika intervālā no 1999. gada līdz 2020. gadam. Ankiloglosija ir mēles attīstības anomālija, kurai vēl nav zināma precīza etioloģija, bet tās attīstībā ir iesaistīti ģenētiskie un vides faktori. Ar ankiloglosiju skartu vīriešu pārsvars liek domāt par X hromosomas vai autosomāli dominantu iedzimšanas tipu, bet pilnīgu izpratni apgrūtina atšķirība starp ģimenes un sporādiskiem ankiloglosijas gadījumiem. 82% gadījumu ankiloglosija rodas kā izolēta anomālija, citādi veseliem subjektiem, vai arī kopā ar citām slimībām vai sindromiem. Šobrīd pastāv vairākas ankiloglosijas diagnostikas metodes gan zīdaiņiem, gan pieaugušiem, un trīs no tām ir aprakstītas šajā darbā. Kotlova klasifikācijā balstoties uz brīvas mēles garumu tiek izdalītas četras ankiloglosijas klases. Hazelbaker mēles saitītes funkcijas vērtēšanas rīks tiek izmantots jaundzimušiem un zīdainiem. Rīks tiek balstīts uz mēles formas, mēles un mēles saitītes funkcijas iespējam. Marchesan mēles saitītes protokols ir visaptveroša diagnostikas metode, kur īpaša uzmanība tiek vērsta artikulācijas traucējumiem, ka arī mēles funkcijai un izskatam. Simptomātikā ankiloglosija var būt ārstēta ķirurģiskā un neķirurģiskā veidā. Ķirurģiskā ārstēšana iekļauj sevī frenotomiju, frenektomijun un frenuloplastiku, un tai pastāv vairākas indikācijas un kontrindikācijas, ko svarīgi izvērtēt pirms operācijas veikšanas. Komplikācijas pēc ķirurģiskās ārstēšanas ir retas, bet biežākas no tām ir asiņošana un lokāla hematoma. Pie neķirurģiskās ārstēšanas metodēm pieder zīdīšanas specialista konsultācijas, fizioterapija, logopēda konsultācijas un novērošana.
Over the past 30 years, the topic of ankyloglossia and the lingual frenulum has become topical, as recent authorities, including the World Health Organization, the National Institutes of Health and Care, and the Department of Health, have recommended exclusive breastfeeding for six months postpartum. its effects on feeding among new mothers. At the same time, however, ankyloglossia has become a controversial topic in medicine with many opinions on the effects of the tongue frenulum on jaw development, speech, swallowing, and breastfeeding, expressed by a number of specialists. The aim of this scientific work is to gather information on the etiology, diagnostic and treatment possibilities of ankyloglossia, based on recent data published in the scientific literature. The scientific work was written using systematic literature reviews, reviews, randomized studies and book chapters on the relevant topic in the period from 1999 to 2020. Ankyloglossia is an abnormality in the development of the tongue, the exact etiology of which is not yet known, but genetic and environmental factors are involved in its development. The predominance of men affected by ankyloglosis suggests the X chromosome or autosomal dominant type, but complete understanding is hampered by the difference between familial and sporadic cases of ankyloglossia. In 82% of cases, ankyloglossia occurs as an isolated abnormality, in otherwise healthy subjects, or in combination with other diseases or syndromes. There are currently several diagnostic methods for ankyloglossia in both infants and adults, and three of them are described in this work. In the Kotlow classification, four classes of ankyloglossia are distinguished based on the length of the free tongue. The Hazelbaker Assesment Tool for Lingual Frenulum Function is used for newborns and infants. The tool is based on the ability of the tongue appearance, tongue and frenulum function. The Marchesan lingual frenulum protocol is a comprehensive diagnostic method that pays special attention to articulation disorders as well as the function and appearance of the tongue. Symptomatic ankyloglossia may be treated in a surgical or non-surgical manner. Surgical treatment includes frenotomy, frenectomy and frenuloplasty, and has a number of indications and contraindications that are important to evaluate before surgery. Complications after surgery are rare, but the most common are bleeding and local hematoma. Non-surgical treatment methods include breastfeeding specialist consultations, physiotherapy, speech therapist consultations and observation.
Description: Zobārstniecība
Dentistry
Veselības aprūpe
Health Care
Appears in Collections:Studējošo pētnieciskie darbi



Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.