Title: Liepājas iedzīvotāju informētība par sieviešu boksu un tā efektivitāti fiziskās veselības veicināšanā
Other Titles: Awareness of Liepaja’s Inhabitants about Women's Boxing and Its Effectiveness in Promoting Physical Health
Authors: Lelde Atvara
Zaurs Sadihovs
Liepājas filiāle
Liepāja branch
Keywords: Sieviešu bokss;bokss;veselība;sieviešu sports;fitnes;Women's boxing;boxing;health;women's sports;fitness
Issue Date: 2020
Publisher: Rīgas Stradiņa universitāte
Rīga Stradiņš University
Abstract: Kvalifikācijas darbā aprakstīta sieviešu boksa būtība un efektivitāte, kā arī izanalizēta Liepājas iedzīvotāju informētība par šo sporta veidu, kā arī ir novērtēta boksa ietekme uz sieviešu organismu. Kvalifikācijas darbā mērķis ir izpētīt Liepājas iedzīvotāju informētību par sieviešu boksu un tā efektivitāti fiziskās veselības veicināšanā. Izstrādājot darbu tika izanalizēta Liepājas iedzīvotāju informētība par sieviešu boksa nodarbību un boksa ietekmi uz sieviešu veselību. Pētījuma izstrādāšanas rīki ir teorētiskās zināšanas, kā arī aptauja. Tika veikta anketēšana sievietēm. Aptaujas rezultāti tika apkopoti, izanalizēti, tā pamatā izdarīti secinājumi. Pētījuma rezultātā tika konstatēts, ka sieviešu boks ir fizisko un emocionālu veselību veicinošs sporta veids. Secināts, ka Liepājas iedzīvotāji nav pietiekami informēti par sieviešu boksa priekšrocībām, un vairāki respondenti, kas nenodarbojas ar sportu, uztver to kā bīstamu, nepiemērotu sievietēm, traumatisku utt. Analizējot citas atbildes redzams, ka respondenti, kas ir saistīti sporta dzīvē vairāk zin par pozitīviem aspektiem, un ir gatavi uzzināt vēl vairāk informācijas, kā arī ir gatavi uzsākt nodarboties ar sieviešu boksu paši vai motivēt to darīt savām sievām un citām radiniecēm. Tas nozīmē, ka vajag attīstīt informācijas izplatīšanu. Sporta, sociālā reklāma var tikt izplātīta sporta pasākumos, kā arī sociālos tīklos. Kvalifikācijas darbā tika izanalizēti Eiropas un Latvijas sieviešu-bokseru sekmes Eiropas Čempionātos un Olimpiādēs, kur var redzēt, kā ar katru gadu rezultāti uzlabojas. Pētījuma rezultāti motivē popularizēt sieviešu boksu Liepājas un Latvijas mērogā – izstrādāt programmas un rīkot pasākumus, kas var palīdzēt informēt cilvēkus par vairākām priekšrocībām, ko var dot šis sporta veids sievietēm. Pētījuma autors ir Liepājas sporta kluba “Ballistic Boxing Club” treneris un Aleksandra Maslova māceklis. Kvalifikācijas darba izstrādē palīdzēja personīga pieredze, bet vairākas lietas atvērās no jaunām pusēm un tika iegūta lietderīga informācija. Liela nozīme ir sieviešu boksa popularizēšanai, lai veicinātu nodarboties ar sportu, būt aktīvam, domāt par savu veselību, iegūt skaistu ķermeni, uzturēt kopējo tonusu, iegūt pašaizsardzības iemaņas, palielināt refleksu ātrumu, disciplinēt sevi, kā arī samazināt stresa līmeni un atvērt sev jaunu sociālo komunikāciju. 3 Sieviešu bokss ne tikai uzlabo psihoemocionālo un fizisko veselību, bet arī jaunām dāmām var dot iespēju piedalīties liela mēroga sporta pasākumos un gūt labus rezultātus. Augsta līmeņa rezultāti ir kā individuālais bonuss, kā arī slavēs Latviju pasaules mērogā , kā arī dot iespēju pelnīt naudu sporta karjerā.
The qualification paper describes the essence and efficiency of women's boxing, as well as analyzes the awareness of Liepaja residents about this sport, as well as assesses the impact of boxing on the female body. The aim of the qualification work is to study the awareness of Liepaja residents about women's boxing and its effectiveness in promoting physical health. During the development of the work, the awareness of Liepaja residents about women's boxing lessons and the impact of boxing on women's health was analyzed. Research development tools are theoretical knowledge as well as a survey. A survey of women was conducted. The results of the survey were summarized, analyzed, and conclusions were drawn based on it. As a result of the research, it was found that women's boxing is a sport that promotes physical and emotional health. It was concluded that the residents of Liepaja are not sufficiently informed about the advantages of women's boxing, and several respondents who do not engage in sports perceive it as dangerous, unsuitable for women, traumatic, etc. Analyzing other answers, it can be seen that respondents who are involved in sports know more about the positive aspects of life and are ready to learn even more information, as well as ready to start boxing themselves or motivate their wives and other relatives to do so. They mean how the dissemination of information needs to be developed. Sports, social advertising can be distributed at sports events, as well as on social networks. The success of European and Latvian women-boxers at the European Championships and Olympics was analyzed in the qualification work, where you can see how the results are improving every year. The results of the research motivate to popularize women's boxing in Liepaja and Latvia - to develop programs and organize events that can help inform people about several benefits that this sport can bring to women. The author of the research is the coach of Liepāja sports club “Ballistic Boxing Club” and a student of Aleksandrs Maslovs. Personal experience helped to develop the qualification paper, but several things opened up from new sides and useful information was obtained. Promoting women's boxing is important to encourage sports, to be active, to think about one's health, to get a beautiful body, to maintain a common tone, to gain self-defense skills, to increase the speed of reflexes, to discipline oneself, as well as to reduce stress and open new social communication. Women's boxing not only improves psycho-emotional and physical health, but can also give young ladies the opportunity 5 to participate in large-scale sports events and achieve good results. High-level results are like an individual bonus, as well as will praise Latvia on a global scale, as well as give the opportunity to earn money in a sports career.
Description: Veselības sporta speciālists
Health Sport Specialist
Izglītība, pedagoģija un sports
Education, Pedagogy and Sports
Appears in Collections:Studējošo kvalifikācijas darbi

Files in This Item:


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.