Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisorAnete Sopule-
dc.contributor.authorNatālija Dragūne-
dc.contributor.otherZobārstniecības fakultātelv-LV
dc.contributor.otherFaculty of Dentistryen-UK
dc.date.accessioned2021-01-25T09:46:54Z-
dc.date.available2021-01-25T09:46:54Z-
dc.date.issued2021-
dc.identifier.urihttps://dspace.rsu.lv/jspui/handle/123456789/2954-
dc.descriptionZobu higiēnistslv-LV
dc.descriptionDental Hygieneen-UK
dc.descriptionVeselības aprūpelv-LV
dc.descriptionHealth Careen-UK
dc.description.abstractCilvēki katru gadu arvien vairāk patērē cukuru, pārsniedzot rekomendēto daudzumu, tāpēc tā patēriņa samazināšana uzturā ir ļoti aktuāla tēma visā pasaulē jau vairākus gadus. Cukura patēriņš pēdējo 50 gadu laikā ir trīskāršojies visā pasaulē un kļuvis par nopietnu sabiedrības veselības problēmu. Arvien vairāk pierādījumu liecina, ka pārmērīga cukura lietošana negatīvi ietekmē veselību, jo ir saistīta ar tādām veselības problēmām un slimībām kā aptaukošanās, hipertensija, insulīna rezistence, diabēts, kā arī kariess. Pētījuma mērķis ir apkopot jaunāko pieejamo literatūru par cukura ietekmi uz veselību, kā arī noskaidrot cilvēku cukura lietošanas paradumus un zināšanas par tā daudzumu dažādos pārtikas produktos. Teorētiskajā daļā tika precizēti dažādi cukuru apzīmējoši termini, lai izprastu cukura lomu slimību attīstībā, tika apskatīti pieejamie dati par vidējo cukura patēriņu Eiropā, cukura vēsture. Teorētiskajā daļā tika aprakstīts arī cukura metabolisms, cukura ietekme uz mutes veselību, cilvēka organismu un cukura daudzumus komerciālajā zīdaiņu pārtikā. Kā arī cukura nodokļa, veselības logo un brīdinājuma zīmju (uz produkta iepakojuma) ietekme uz cilvēka izvēli iegādāties konkrēto produktu. Pētījumā tika parādīti sabiedrības cukura lietošanas paradumi, zināšanas par cukura rekomendēto lietošanas daudzumu, kas lielākajai daļai sabiedrības likās mazāks nekā noteiktās rekomendācijas. Kā arī zināšanas par tā izraisītajām veselības problēmām un cukura daudzumu dažādos pārtikas produktos. Aptaujātie domā, ka iekļaujas noteiktajās cukura lietošanas rekomendācijās, tomēr neorientējas slēptajos cukuros, tātad neapzinās patieso cukura daudzumu uzturā. Šis pētījums palīdz saprast, cik ļoti zobu higiēnistu profesijā ir svarīgi runāt ar pacientiem par slēptajiem cukuriem, cukura patēriņu un tā ietekmi ne tikai uz zobu, bet arī vispārējo veselību.lv-LV
dc.description.abstractPeople are increasingly consuming sugar each year, exceeding the recommended levels, so reducing the consumption of it, has been a very important topic around the world for several years. Sugar consumption has tripled worldwide over the past 50 years and has become a serious public health problem. There is more evidence that excessive sugar use has a negative effect on health because it is related to health problems and diseases such as obesity, hypertension, insulin resistance, diabetes and caries. The aim of this study is to collect the latest available literature on health effects of sugar, as well as to clarify society’s sugar consumption habits and knowledge of sugar amount in different products. The theoretical part clarified different terms for sugar to understand the role of sugar in the development of diseases, the available data on average sugar consumption in Europe and the history of sugar. The theoretical part also described the metabolism of sugar, the effects of sugar on oral health and human body, the amount of it in commercial baby food. As well as the impact of sugar tax, health logo and warning signs impact on person’s choice to buy a specific product. The study showed society’s sugar use habits, knowledge of the recommended intake of sugar, which for most of the society seemed to be less than the specified recommendations. As well as the knowledge of health problems it causes and the amount of sugar in different products. People think that they are in line with the recommendations for the use of sugar, but they do not focus on hidden sugars, so they are not aware of the true amount of sugar in food. This study helps to understand how important it is in dental hygienist profession to talk to patients about hidden sugars, sugar consumption and its impact not only on teeth, but also on general health.en-UK
dc.language.isolv-LV-
dc.publisherRīgas Stradiņa universitātelv-LV
dc.publisherRīga Stradiņš Universityen-UK
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess-
dc.subjectPētījums par cukurulv-LV
dc.subjectcukura daudzums produktoslv-LV
dc.subjectcukura klasifikācijalv-LV
dc.subjectcukurs un kariesslv-LV
dc.subjectcukurs un zīdaiņu pārtikalv-LV
dc.subjectcukura nodoklislv-LV
dc.subjectresearch about sugaren-UK
dc.subjectsugar content in fooden-UK
dc.subjectsugar classificationen-UK
dc.subjectsugar and dental cariesen-UK
dc.subjectsugar and baby fooden-UK
dc.subjectsugar taxen-UK
dc.titlePētījums par cukura daudzumu dažādos produktoslv-LV
dc.title.alternativeA study of the sugar content of various productsen-UK
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/otheren-UK
Appears in Collections:Studējošo kvalifikācijas darbi

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Pielikums.pdfNoslēguma darba pielikums130.25 kBAdobe PDFView/Open    Request a copyopen_acces_locked
Zobarstniecibas_fakultate_ZFH_2021_Natalija_Dragune_034685.pdfKvalifikācijas darbs1.3 MBAdobe PDFView/Open    Request a copyopen_acces_locked


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.