Title: Dietary Intake of Cholesterol and Eggs and its Link to Cardiovascular Diseases
Other Titles: Holesterīna un olu uzņemšana uzturā un tā saistība ar sirds un asinsvadu slimībām
Authors: Māra Grundmane
Ernst Keller
Ārvalstu studentu nodaļa
International Student Department
Keywords: holesterīns;olu;kardiovaskulārās slimības;KVS;diabēts;Cholesterol;eggs;cardiovascular disease;CVD;Diabetes
Issue Date: 2020
Publisher: Rīgas Stradiņa universitāte
Rīga Stradiņš University
Abstract: Kardiovaskulāro slimību (KVS) skaits pasaulē joprojām ir nāvējošs, lai gan to galvenokārt var novērst, izvēloties piemērotu dzīvesveidu. Diētas izvēle kaitē sirds un asinsvadu veselībai, jo tās var traucēt aterosklerozes progresēšanu. Holesterīna un olu iekļaušana uzturā jau gadu desmitiem ir debašu temats, un šī darba mērķis ir novērtēt holesterīna un olu nozīmi uzturā un optimālas sirds un asinsvadu veselībā. Lai gan novērojuma pētījuma rezultāti par KVS un olām uzrāda nenozīmīgus rezultātus, intervencionāla pētījuma rezultāti norāda, ka diētiskais holesterīns un olas paaugstina kopējo holesterīna līmeni serumā. Vēl ir jānosaka ZBL holesterīns un ABL holesterīns asociācijas. Lai aptvertu citu KVS aspektu, tika veikta literatūras apskats metaanalīzēm par saikni starp olām un diabētu. Bieža olšūnu lietošana bija saistīta ar palielinātu 2. tipa diabēta sastopamību, bet aprobežojās ar Amerikas Savienoto Valstu (ASV) pētījumiem. Bieža olu lietošana uzrādīja spēcīgu saistību ar sirds un asinsvadu slimībām diabēta pacientu vidū, tomēr dati bija pieejami tikai par ASV pētījumiem. Kopumā, ar olu patēriņu saistītu kovariētu efektu klātbūtne neeksperimentālos pētījumos kavē to rezultātu interpretāciju. Intervencionālā pētījumā iegūtie rezultāti liecina par holesterīna un olu aterogēno ietekmi, bet, pirms izdarīt pilnīgus secinājumus par olu patēriņu, ir nepieciešami vairāk dažādu pētījumu dati.
Cardiovascular diseases (CVD) remain to be the number on killer globally, though largely preventable by appropriate lifestyle choices. Dietary choices are detrimental to cardiovascular health, as they can interfere with atherosclerosis progression. The dietary inclusion of cholesterol and eggs has been a topic of debate for decades and the purpose of this work is to evaluate the position of cholesterol and eggs in a diet aimed at optimal cardiovascular health. While observational study outcomes on CVD and eggs yield insignificant results, interventional study outcomes indicate, that dietary cholesterol and eggs raise total serum cholesterol levels. Associations for LDL-Cholesterol and HDL-Cholesterol are yet to be identified. To cover another aspect of CVD, an additional literature search for meta-analyses on the link between eggs and diabetes was performed. Frequent egg consumption was associated with increased type 2 diabetes incidence, but confined to US studies. Frequent egg consumption showed strong associations with cardiovascular disease morbidity among diabetics, however only US-studies were available for data. Overall, presence of confounding behaviors associated with egg consumption in observational studies impedes the interpretation of their results. Interventional study outcomes speak for atherogenic effects of cholesterol and eggs, but more research data is necessary, before solid conclusions on egg consumption can be made.
Description: Medicīna
Medicine
Veselības aprūpe
Health Care
Appears in Collections:Studējošo pētnieciskie darbi

Files in This Item:


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.