Please use this identifier to cite or link to this item: https://doi.org/10.25143/prom-rsu_2016-12_pd
Title: Riska faktoru analīze saslimšanai ar tuberkulozi Latvijā. Promocijas darbs
Other Titles: Analysis of Risk Factors for the Prevalence of Tuberculosis in Latvia. Doctoral Thesis
Authors: Rungule, Ritma
Vīksna, Ludmila
Ivanovs, Andrejs
Keywords: Zinātnes nozare – socioloģija, apakšnozare – socioloģija;promocijas darbs
Issue Date: 2016
Publisher: Rīgas Stradiņa universitāte
Citation: Ivanovs, A. 2016. Riska faktoru analīze saslimšanai ar tuberkulozi Latvijā: Promocijas darbs: apakšnozare – socioloģija. Rīga: Rīgas Stradiņa universitāte. https://doi.org/10.25143/prom-rsu_2016-12_pd
Abstract: Tuberkulozi vienmēr saista ar nabadzību, pārapdzīvotību un nepietiekamu uzturu. Vēsturiski šī slimība visbiežāk ir skārusi visneaizsargātāko sabiedrības daļu – cilvēkus ar zemāku sociāli ekonomisko statusu un kaitīgiem ieradumiem pakļautajiem. Mūsdienās, neskatoties uz sasniegumiem medicīnā un sociālo problēmu risināšanā, tuberkulozes aktualitāte pēdējos gados nav mazinājusies ne Latvijā, ne pasaulē. Tuberkuloze joprojām ir plaši izplatīta visā pasaulē. Ik gadu ar tuberkulozi no jauna saslimst 8–9 miljoni cilvēku, bet inficējas daudz vairāk. Tuberkuloze ir otrais svarīgākais infekciozais nāves cēlonis aiz HIV/AIDS. Tuberkulozes attīstības vēsture rāda piemērus, ka saslimstība ar šo slimību samazinājās pirms tika izgudroti pirmie medikamenti pret šo slimību. Tāds pozitīvais efekts tika panākts, samazinot saslimšanas riska faktoru iedarbību uz indivīdiem – tika uzlaboti cilvēku dzīves un darba apstākļi, uzlabots uzturs, tika uzlaboti higiēnas un sanitārie apstākļi. Tādējādi, apzinoties un samazinot riska faktoru negatīvo ietekmi, var panākt saslimstības samazinājumu sabiedrībā. Promocijas darba ietvaros tiek apskatīti galvenie veselību ietekmējošie faktori, to modeļi, identificējot veselību visstiprāk ietekmējošās faktoru grupas. Pēc zinātnes literatūrā publicētiem pētījumiem tiek apkopoti un klasificēti saslimšanas ar tuberkulozi riska faktori, to nozīme un ietekmes stiprums citās valstīs. Ar kvantitatīva pētījuma palīdzību noskaidrota literatūrā identificēto saslimšanas riska apstākļu un riska faktoru nozīme gan indivīda līmenī, gan arī sabiedrības līmenī Latvijā; ir noskaidroti svarīgākie riska faktori, kuri visvairāk ietekmē saslimšanu ar tuberkulozi; un, ņemot vērā riska apstākļu un riska faktoru mijiedarbību, tika izveidota TB riska apstākļu un riska faktoru ietekmes izpausmes shēma, kurā vizuāli ir atspoguļots mijiedarbības process. Pamatojoties uz galvenajiem pētījuma rezultātiem, ir izstrādātas galvenās rekomendācijas TB prevencijai saslimšanu ietekmējošo riska apstākļu un riska faktoru aspektā.
Description: Promocijas darbs izstrādāts Rīgas Stradiņa universitātē. Aizstāvēšana: 2016. gada 30. novembrī plkst. 15.00 Rīgas Stradiņa universitātes Socioloģijas promocijas padomes atklātā sēdē Rīgā, Anniņmuižas bulvārī 26a, konferenču zālē.
DOI: https://doi.org/10.25143/prom-rsu_2016-12_pd
License URI: http://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/
Appears in Collections:2015.–2019. gadā aizstāvētie promocijas darbi un kopsavilkumi

Files in This Item:


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons