Please use this identifier to cite or link to this item: https://doi.org/10.25143/prom-rsu_2015-16_pd
Title: Mikro-RNS ekspresija kā prognostisks rādītājs krūts vēža attīstībai. Promocijas darbs
Other Titles: MicroRNA Expression as a Prognostic Indicator for Breast Cancer Development. Doctoral Thesis
Authors: Gardovskis, Jānis
Miklaševičs, Edvīns
Kalniete, Dagnija
Keywords: Zinātnes nozare – medicīna, apakšnozare – molekulārā bioloģija;promocijas darbs
Issue Date: 2015
Publisher: Rīgas Stradiņa universitāte
Citation: Kalniete, D. 2015. Mikro-RNS ekspresija kā prognostisks rādītājs krūts vēža attīstībai: Promocijas darbs: apakšnozare – molekulārā bioloģija. Rīga: Rīgas Stradiņa universitāte. https://doi.org/10.25143/prom-rsu_2015-16_pd
Abstract: Krūts vēzis ir viena no visbiežāk izplatītākajām ļaundabīgo audzēju formām un visbiežākais nāves cēlonis sievietēm visā pasaulē. Krūts vēzis ir klīniski, morfoloģiski un ģenētiski heterogēna slimība un tā attīstības gaita, atbildes reakcija uz terapiju, terapeitiskās blaknes un iznākums vistiešākajā veidā ir atkarīgs no tā heterogēnās dabas. Krūts vēzi iedala vairākos apakštipos un klīniskajā praksē šo klasificēšanas algoritmu izmanto, lai izvērtētu iespējamo slimības attīstības virzību un izvēlētos optimālāko terapeitisko stratēģiju, taču šis algoritms nav pietiekoši informatīvs, lai prognozētu slimības attīstības virzību, tāpēc klīniskajā praksē ir nepieciešami jauni prognostiski un predikatīvi marķieri. Vieni no šādiem marķierim ir mikroRNS – 18 līdz 25 nukleotīdus garas nekodējošas molekulas, kas regulē gēnu ekspresiju post- transkripcijas līmenī. Šīs molekulas ir iesaistītas tādos kritiskos šūnas procesos kā diferenciācijā, augšanā un apoptozē, līdz ar to tām ir nozīmīga loma audzēja attīstībā. Turklāt izmainīta mikroRNS ekspresija korelē ar audzēja klīniskām un patofizioloģiskajām raksturiezīmēm. MikroRNS var rīkoties līdzīgi kā audzēju supresori vai onkogēni un to ekspresiju atrod paaugstinātu, vai arī samazinātu. Trīskārši negatīvas pārmantotas (TNH) krūts vēža pacientes, kuras ir BRCA1 gēna mutācijas nēsātājas, diagnozes brīdī ir jaunākas, ar mazākiem audzēja izmēriem un tām novēro labāku krūts vēža specifisko un kopējo dzīvildzi kā trīskārši negatīvām sporādiskām (TNS) krūts vēža pacientēm – bez BRCA1 gēna mutācijas. Šī pētījuma mērķis bija atrast saistību starp izmainītu mikroRNS (miR-10b, miR-21, miR-29a, miR-31 un mir-214) ekspresiju TNH un TNS krūts vēža audos un kopējo dzīvildzi. Lai izskaidrotu atšķirīgu mikroRNS ekspresiju TNH un TNS krūts vēža audos, veica gēnu ekspresijas profila analīzi. Četriem mikroRNS (miR-10b, miR-21, miR-31 un miR-214) ekspresija bija augstāka TNS kā TNH krūts vēža audos, lai gan statistiskās ticamības slieksni sasniedza tikai miR-214. Turklāt krūts vēža pacientēm ar augstu miR-214 ekspresiju audzēja audos bija sliktāka kopējā dzīvildze kā pacientēm ar zemu miR-214 ekspresiju. Starp TNH un TNS krūts vēža grupu atrada 20 atšķirīgi ekspresētus gēnus, turklāt trīs no atrastajiem gēniem: C12ORF23, C1ORF19 un AMMECR1L regulē miR-21 un miR-214 ekspresiju.
Description: Promocijas darbs izstrādāts: RSU, Onkoloģijas institūtā. Aizstāvēšana: 2015. gada 12. oktobrī plkst. 15.00 Rīgas Stradiņa universitātes Medicīnas promocijas padomes atklātā sēdē Rīgā, Dzirciema ielā 16, Hipokrāta auditorijā.
DOI: https://doi.org/10.25143/prom-rsu_2015-16_pd
License URI: http://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/
Appears in Collections:2015.–2019. gadā aizstāvētie promocijas darbi un kopsavilkumi

Files in This Item:


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons