Title: Vecāku viedoklis par masāžas iedarbību uz bērna veselību un attīstību pirmsskolas vecumā
Other Titles: Parents’ Opinion on Massage Effectiveness on Preschool Child's Health and Growth
Authors: Solvita Smilgzieda
Megija Čukna
Liepājas filiāle
Liepāja branch
Keywords: masāža;bērna attīstība;ārstnieciskā masāža;pirmsskolas vecuma bērni;Key words. Massage;children development;therapeutic massage;preschool age children
Issue Date: 2020
Publisher: Rīgas Stradiņa universitāte
Rīga Stradiņš University
Abstract: Kvalifikācijas darba tēma- ‘’Vecāku viedoklis par masāžas iedarbību uz bērna fizisko veselību un attīstību pirmsskolas vecumā’’ Pētījuma mērķis: Noskaidrot vecāku viedokli par masāžas iedarbību uz bērna fizisko veselību un attīstību pirmsskolas vecumā. Masāža tiek definēta kā visu ķermeņa zonu mīksto audu manipulāciju, lai panāktu vispārējus veselības uzlabojumus, kā piemēram, relaksāciju, uzlabotu miega kvalitāti, vai lai gūtu īpašus fiziskus ieguvumus, kā piemēram, muskuļu sāpju vai sāpju mazināšanu (Furlan, Giraldo, Baskwill 2015). Tā sastāv no manuālām metodēm, kas ietver fiksētu vai kustīga spiediena izdarīšanu, turēšanu un ķermeņa kustības izraisīšanu (Emitiazy, Abrishamkar, 2016). Masāža ir daļa no papildinošās un alternatīvās medicīnas. Masāžas terapija ir viena no efektīvākajām un plašāk izmantotām alternatīvām terapijām. Lai arī lielākā daļa masāžas terapijas sesijas ir paradzētas sāpju mazināšanai, jaunākie pētījumi liecina, ka tā efektīvi strādā arī depresijas mazināšanā, un imūnā stāvokļa uzlabošanā (Field, 2014). Tās lietošana pēdējos desmit gados ir nepārtraukti palielinājusies. Tā veicina izaugsmi un izziņas procesu attīstību priekšlaicīgi dzimušiem zīdaiņiem un pirmsskolas vecuma bērniem (Sliz, Smith, wiebking, 2012). Masāža stimulē smadzeņu darbību, kas iesaistīta simpātiskās un parasimpātiskās aktivitātes kontrolē, uzlabojot parasimpātisko tonusu. Tas spēj izraisīt stresa reakcijas samazināšanos, kā arī dažu imūnās funkcijas aspektu modulēšanu, piemēram, iekaisuma reakcijas samazināšanos (Rapaport,Schettler, Larnson 2018). Pētījuma instruments ir autores izstrādāta aptaujas anketa pirmsskolas izglītības Y bērnu vecākiem. Secinājumi: Pētījuma ietvaros tika izvirzīts jautājums- kāds ir vecāku viedoklis par masāžas iedarbību uz bērna fizisko veselību un attīstību pirmsskolas vecumā? Pētījuma rezultāti pierādīja, ka vairums vecāku atzīst, ka bērniem pirmsskolas vecumā ir nepieciešams apmeklēt masāžas. Ka masāžas bērniem spēj uzlabot fizisko veselību un attīstību.
Qualification works subject- ‘’Parents point of view on massage effects on children’s physical health, and development in preschool age” Research goal: To find out parents views on massages effects on children’s physical health and his development in preschool age. Massage is defined as body’s soft tissue manipulation, to achieve various health improvements, for example, relaxation, better sleep (rest) quality, or any other specific physical gains, as an example, muscle disorder / pain relaxation (Furlan, Giraldo, Baskwill 2015). it consists of manual tactics, that includes fixed, or of moving pressure appliance, holding or causing specific body tissue movement (Emitiazy, Abrishamkar, 2016). Massage is a part of fulfillment/complimentary and alternative medicine. Massage therapy is one of the most effective and most used alternative for therapy. All tho most of the massage therapy’s are made to release or to stop pain, newest research shows, that it effectively works for benefits of depression and stress release, and immune condition strengthening (Field, 2014). Its use in past ten years has grown daily. It promotes/establishes growth and cognitive processes evolvement/growth to pre born infants, and preschool aged children (Sliz, Smith, wiebking, 2012). Massage stimulates brane function that implies in sympathetic and parasympathetic activity controls, improving parasympathetic tone. That can cause reduction in stress reactions, as well as few immune function aspect modeling, for example, infection, inflammation reaction reduction (Rapaport,Schettler, Larnson 2018). The research tool is a questionary developed by the author for preschool Y children’s parents. Conclusions. Due to research question was made, what is the parents view on massage effects on children’s physical health and development at this preschool age. Results showed that most of parents admit, that children at this age should attend massages. That massage for children can improve their physical health and development.
Description: Ārstnieciskā masāža
Medical Massage
Veselības aprūpe
Health Care
Appears in Collections:Studējošo kvalifikācijas darbi

Files in This Item:


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.