Title: Masāžas izvēles un apmeklējumu izpēte Latvijas reğionos
Other Titles: Massage Services: Research on the Regional Customer Decision Making and Attendance in Latvia
Authors: Agnese Krētaine
Mārtiņš Ozoliņš
Liepājas filiāle
Liepāja branch
Keywords: Masāža;ārstnieciskā masāža;klasiskā masāža;punktu masāža;masāžas veidi;Massage;therapeutic massage;classical massage;point massage;types ofmassages
Issue Date: 2020
Publisher: Rīgas Stradiņa universitāte
Rīga Stradiņš University
Abstract: Kvalifikācijas darba tēma - “Masāžas izvēles un apmeklējuma izpēte Latvijas reģionos” - ir svarīga, jo, lai gan pētījumos ir pierādījies, ka masāžu izmantošana var uzlabot veselības stāvokli un novērst dažādas ar veselību saistītas problēmas, nepiemērotu masāžu un neprofesionālu speciālistu izvēle var radīt negatīvas sekas. Uz to norādījis arī Amerikas nacionālā komplementārās un integratīvās veselības centrs (National Center for Complementary and Integrative Health (NCCIH)) rakstot, ka risks no masāžas gūt negatīvu ietekmi ir šķietami mazs, tomēr ir bijuši gadījumi, kad tiek ziņots par to, ka radušies asins trombi, nervu bojājumi vai kaulu lūzumi. (NCCIH, 2019) Darba mērķis ir izpētīt masāžas pakalpojumu izvēli un apmeklējumu Latvijas reģionos, lai noskaidrotu, kādas masāžas, galvenokārt, tiek apmeklētas un kādi ir galvenie apmeklēšanas iemesli, tā uzzinot, kuras masāžas ir pieprasītākās, kas tiek ņemts vērā izvēloties masāžas, un, vai Latvijas iedzīvotāji izprot dažādu masāžas veidu specifiku. Pētījuma datu iegūšanai tika izmantota autora veidota anketa Latvijas iedzīvotāju aptaujai, kurā iekļauti 16 jautājumi. Kopumā tika aptaujāti 889 Latvijas iedzīvotāji, bet, apkopojot datus, tika ņemts vērā Latvijas iedzīvotāju skaita proporcionālais sadalījums pa visiem plānošanas reģioniem, līdz ar to rezultātu apkopošanai un analīzei tika izmantotas 652 anketas no 711, kuras atbilda iekļaušanās kritērijam. Pēc pētījuma veikšanas tika secināts, ka masāža respondentu vidū ir pieprasīts pakalpojums, ko vairāk kā puse respondentu izmanto vairākas reizes gadā. Respondenti visbiežāk apmeklē ārstnieciskās masāžas, klasiskās jeb zviedru masāžas, relaksējošās masāžas un kādas konkrētas ķermeņa daļas masāžas. Galvenie iemesli masāžu apmeklēšanai ir bijusi nepieciešamība relaksēties, profilaktiski nolūki un veselības problēmas. Vairāk kā ceturtdaļa respondentu ir guvuši negatīvu pieredzi masāžas laikā vai pēc tās. Respondentu izpratne par dažādu masāžu specifiku ir vērtējama negatīvi, kā arī pieejamā informācija par masāžu, tās veidiem un to specifiku nav uzskatāma par pietiekamu. Kvalifikācijas darbu masāžas speciālisti var izmantot, lai saprastu patērētāju tendences attiecībā uz masāžas pakalpojumu izvēli un apmeklējumu un pielāgoties tām, kā arī tas sniedz ieskatu par informācijas trūkumu saistībā ar masāžu tās, veidiem un specifiku. Pētījums ir izmantojams arī par bāzi turpmākiem padziļinātākiem pētījumiem par līdzīgu tēmu.
The theme of qualification work - “Massage Services: Research on the Regional Customer Decision-making and Attendance in Latvia” – is important because although research has shown that the use of massages can improve health and prevent various health problems, the choice of inappropriate massages and non-professionals can have negative consequences. The American National Center for Complementary and Integrative Health (NCCIH) has also pointed out that the risk of the negative effects of massage appears to be low, but there have been reports of blood clots, nerve damage and bone fractures. (NCCIH, 2019) The purpose of this qualification paper is to explore which types of massages are the most demanded, what is taken into account when choosing a massage in various regions across Latvia, and do Latvian residents understand the different specifics of each kind of massage. In order to obtain data, the author used a questionnaire created by himself for a survey of Latvian residents, which included 16 questions. A total of 889 Latvian residents were surveyed, but when compiling the data, the proportional distribution of the Latvian population in all planning regions was taken into account, thus 652 questionnaires out of 711 that met the inclusion criteria were used to summarize and analyze the results. As a result, it was concluded that massage is a demanded service among respondents, which is used by more than half of respondents several times a year. Respondents most often attend therapeutic massages, classical or Swedish massages, relaxing massages and massages of a specific part of the body. The main reasons for attending massages have been the need to relax, received a gift card, preventive intentions and health problems. More than a quarter of respondents have had a negative experience during or after a massage. Respondents' understanding of the specifics of various massages is assessed negatively, as well as the available information about massage, its types and their specifics is not considered sufficient. Massage practitioners can use this qualification paper to understand and adapt to consumer trends in the decision-making and attendance of massage services. It also provides insight into the lack of information related to massage, its types and specifics. The study can also be used as a basis for further in-depth research on a similar topic.
Description: Ārstnieciskā masāža
Medical Massage
Veselības aprūpe
Health Care
Appears in Collections:Studējošo kvalifikācijas darbi

Files in This Item:


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.