Title: Pusaudžu paradumi un zināšanas par veselīgu uzturu.
Other Titles: Adolescents' habits and knowledge of healthy eating
Authors: Alda Dzērve
Kristīne Cābele
Liepājas filiāle
Liepāja branch
Keywords: Veselīgs uzturs;veselība;pusaudžu attīstība;labsajūta;ēšanas paradumi.;Healthy diet;health;adolescent development;well-being;eating habits.
Issue Date: 2020
Publisher: Rīgas Stradiņa universitāte
Rīga Stradiņš University
Abstract: Veselīgs uzturs ir sabalansēts, daudzveidīgs un mērens uzturs, kas piegādā cilvēkam enerģiju un uzturvielas nepieciešamajā daudzumā, lai apmierinātu visas vesela cilvēka organisma vajadzības konkrētos vides un dzīves apstākļos. Svarīgs ir arī uzņemtā uztura daudzums, jo nepietiekošs uzturs var radīt funkcionālus traucējumus orgānu darbībā, bet pārmērīgs uztura daudzums veicina liekā svara veidošanos. (Kārkliņa, Senkāns, 2009) Pusaudžu vecumposmā no 12 līdz 14 gadiem, kas tiek pētīts kvalifikācijas darbā, notiek intensīva fiziskā attīstība, kas sevī ietver tādus faktorus, kā augšanu, nobriešanu un dažādu organisma sistēmu intensīvu attīstību. Šī iemesla dēļ pusaudžiem nepieciešams pilnvērtīgs uzturs, kas var nodrošināt ar nepieciešamajām uzturvielām un vitamīniem strauji augošo organismu. (Bethere et al., 2016) Kvalifikācijas darba pētījumam tika izvirzīts mērķis: Noskaidrot pusaudžu zināšanas par veselīgu uzturu un tā ietekmi uz veselību. Pētījuma jautājums: Vai pusaudžiem ir pietiekamas zināšanas par veselīgu uzturu un tā ietekmi uz veselību? Informācijas avoti tika meklēti Eiropas Savienības veselības aizsardzības aģentūru, LR Veselības ministrijas un citu struktūru publicētajos pētījumos, datu bāzēs PubMed un EBSCO, kā arī literatūrā. Informācijas atlase pētījuma vajadzībām tika veikta pēc sekojošiem kritērijiem: publikācijas un pētījumi, kas nav vecāki par desmit gadiem, atbilstoši tēmai par pusaudžu attīstību un uztura nozīmi tajā, par veselīgu uzturu un uztura ietekmi uz veselību. Informācijas atlasei tika izmantoti atslēgvārdi: veselīgs uzturs, veselība, pusaudžu attīstība, labsajūta, ēšanas paradumi. Kvalifikācijas darba ietvaros tika veikta aptauja, lai noskaidrotu pusaudžu zināšanas par veselīgu uzturu. Pētījuma dalībnieki bija 100 pusaudži vecumā no 12 līdz 14 gadiem. Pētījumā datu iegūšanai tika izmantots kvalifikācijas darba autores veidots aptaujas instruments - anketa. Anketa tika veidota latviešu valodā. Pamatojoties uz pētījumā iegūtajiem datiem, tika konstatēts, ka respondentu zināšanas kopumā ir pietiekošas par veselīgu uzturu un tā ietekmi uz veselību, tomēr aptuveni ceturtajai respondentu daļai ir jāpapildina savas zināšanas par veselīga uztura ietekmi uz veselību, piemēram, ka veselīgs uzturs ir jālieto visu mūžu. Galvenie pusaudžu informācijas avoti par veselīgu uzturu ir ģimenes locekļi un skola. Respondentu vecums kopumā neietekmē zināšanu līmeni par veselīgu uzturu, iespējams tāpēc, ka gadu starpība izlases kopā bija ļoti neliela.
A healthy diet is a balanced, varied and moderate diet that provides a person with the energy and nutrients needed to meet all the needs of a healthy human body under specific environmental and living conditions. The amount of food ingested is also important, as malnutrition can cause functional disorders in the organs, but excessive amount of food contributes to the formation of excess weight. (Kārkliņa, Senkāns, 2009) During adolescence from 12 to 14 years of age, which is studied in the qualification work, intensive physical development takes place, which includes such factors as growth, maturation and intensive development of various body systems. For this reason, teenagers need a complete diet that can provide the fast-growing organism with the necessary nutrients and vitamins. (Bethere et al., 2016) The aim of the qualification research was to find out the knowledge of adolescents about healthy nutrition and its impact on health. The research question was asked for the qualification work: What is the knowledge of adolescents about healthy nutrition? Sources of information were sought in studies published by the European Union Health Agencies, the Ministry of Health of the Republic of Latvia and other bodies, in the databases PubMed and EBSCO, as well as in the literature. The selection of information for the study was based on the following criteria: publications and studies less than ten years old, according to the topic of adolescent development and the role of nutrition in it, on healthy eating and the impact of nutrition on health. The following keywords were used to select information: healthy diet, health, adolescent development, well-being, eating habits. Based on the data obtained in the study respondents' knowledge of a healthy diet and its effects on health is generally sufficient, but about a quarter of respondents need to improve their knowledge of the effects of a healthy diet on health, such as that a healthy diet should be consumed throughout life. The main sources of information for teenagers about healthy eating are family members and school. The age of the respondents generally does not affect the level of knowledge about healthy eating, probably because the difference between the years in the sample was very small.
Description: Ārsta palīgs
Physician's Assistant
Veselības aprūpe
Health Care
Appears in Collections:Studējošo kvalifikācijas darbi

Files in This Item:


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.