Title: Perifēro artēriju slimību saistītie riska faktori.
Other Titles: Associated risk factors of peripheral arterial disease.
Authors: Marija Avota
Niklāvs Freimanis
Medicīnas fakultāte
Faculty of Medicine
Keywords: Perifēro artēriju slimība;riska faktori;ABI;Fonteina klasifikācija;klaudikācija;Peripheral arterial disease;risk factors;ABI;Fontain Classification;claudication
Issue Date: 2020
Publisher: Rīgas Stradiņa universitāte
Rīga Stradiņš University
Abstract: Ievads: Katru gadu ar vien vairāk palielinās saslimstības un mirstības skaits no kardiovaskulārām slimībām. Perifēro artēriju slimība ir trešais visizplatītākais kardiovaskulārais cēlonis, sekojot uzreiz aiz koronāro artēriju slimības un insulta. Katru gadu perifēro artēriju slimība skar ar vien vairāk cilvēku visā pasaulē. Perifēro artēriju slimība izraisa difūzu arteriosklerozi, kas visbiežāk skar apakšējās ekstremitātes, šī slimība var progresēt līdz pat nekrozei tādējādi apdraudot dzīvību un dzīves kvalitāti. Mērķis: Apkopot perifēro artēriju slimību saistītos riska faktorus, novērtēt un salīdzināt riska faktoru izplatību starp valstīm ar augstiem ienākumiem un zemiem un vidējiem ienākumiem, kā arī atrast galvenos perifēro artēriju slimības riska faktorus valstīs ar augstiem ienākumiem un valstīs ar zemiem un vidējiem ienākumiem. Materiāli un metodes: Tika apskatīti medicīniskie raksti, grāmatas, žurnāli, zinātniskie darbi, lai varētu izveidot datus, kas ir no medicīnas balstītiem avotiem. Secinājumi: Dati no 2000. līdz 2015. gadam skaidri parāda, ka perifēro artēriju slimība ļoti krasi palielinās katru gadu. Galvenie riska faktori perifēro artēriju slimībai ir smēķēšana, diebēts, hipertensija, dislipidēmija.
Background: Cardiovascular diseases (CVD) are causing increased mortality and morbidity cases each year. Peripheral arterial disease (PAD) is a third most common cardiovascular disease after coronary artery disease and stroke. Each year PAD affects more people worldwide. PAD causes diffuse atherosclerosis which mostly affects lower extremities, this disease can develop till necrosis thus affecting life quality. Objectives: In this literature review aims to highlight associated risk factors of PAD, evaluate and compare prevalence of risk factors between countries (high income countries, low-middle income countries, worldwide), provide as well major risk factors in HICs and LMICs Materials and methods: Articles, journals, web sources, e-books were used to provide evidence-based material. Conclusion: Data from 2000 till 2015 shows that affected people of PAD is significantly increasing. Major risk factors of peripheral arterial disease are smoking, diabetes, hypertension, dyslipidaemia.
Description: Medicīna
Medicine
Veselības aprūpe
Health Care
Appears in Collections:Studējošo pētnieciskie darbi

Files in This Item:


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.