Title: Pašvaldības sniegtās sociālās palīdzības tiesiskās un praktiskās piemērošanas salīdzinājums Rīgā un Jūrmalā
Other Titles: Comparison of legal and practical application of social assistance provided by the municipality in Riga and Jurmala
Authors: Zane Vorslava
Diāna Konstantinova
Juridiskā fakultāte
Faculty of Law
Keywords: Sociālā palīdzība;Rīga;Jūrmala;Social assistance;Riga;Jurmala
Issue Date: 2020
Publisher: Rīgas Stradiņa universitāte
Rīga Stradiņš University
Abstract: Maģistra darba nosaukums ir “Pašvaldības sniegtās sociālās palīdzības tiesiskās un praktiskās piemērošanas salīdzinājums Rīgā un Jūrmalā”. Tēmas aktualitāte tiek pamatota ar to, ka pamatojoties uz statistikas datiem, Latvijā ir liels nabadzības riskam pakļauto iedzīvotāju īpatsvars, līdz ar to, sociālā palīdzība ir aktuālā ievērojamām Latvijas iedzīvotāju skaitam. Latvijā pašvaldībām ir ļoti atšķirīgas iespējas sniegt sociālo aizsardzību savās teritorijās deklarētājiem iedzīvotājiem, līdz ar to, var konstatēt, ka pašvaldību sniegtā sociālā palīdzība izslēdz vienlīdzīguma un taisnīguma principa piemērošanas labo praksi, kā rezultātā autore secina, ka pastāv problemātika sociālās palīdzības kā tiesiskajā tā arī praktiskajā piemērošanā. Maģistra darba mērķis ir izpētot un salīdzinot Rīgas un Jūrmalas sociālās palīdzības tiesisko un praktisko piemērošanu, konstatēt problēmas, kā rezultātā izstrādāt ieteikumus normatīvā regulējuma vienādošanai un uzlabošanai. Maģistra darba empīriskās daļas pētījuma rezultātā tika secināts Rīgas un Jūrmalas pašvaldībām pastāv būtiskas atšķirības sociālās palīdzības pabalstu piešķiršanā, līdz ar to, minēto pašvaldību iedzīvotājiem nav vienlīdzīgas iespējas saņemt līdzvērtīgu sociālo palīdzību. Maģistra darba apjoms ir 79 lappuses.
The title of Master’s thesis is “Comparison of legal and practical application of social assistance provided by the municipality in Riga and Jurmala”. Topics actuality determines the fact that, according to a statistical data, Latvia has a large proportion of the population at risk of poverty, thus, social assistance is a topical issue for a significant number of latvians. In Latvia, municipalities have very different opportunities to provide social protection to residents declaring in their territories, therefore, it can be stated that social assistance provided by municipalities excludes good practice of applying the principles of equality and justice, as a result the author concludes that there is a problem in both legal and practical application. The goal of this Master’s thesis is to study and compare the legal and practical application of social assistance in Riga and Jurmala, to identify problems, as a result of which to develop recommendations for the unification and improvement of the legal framework. As a result of the research done of the empirical part of the Master's thesis, it was concluded that there are significant differences in the granting of social assistance benefits to Riga and Jurmala municipalities, thus, the residents of these municipalities do not have equal opportunities to receive equivalent social assistance. The Master's thesis consists of 79 pages.
Description: Tiesību zinātne
Law Science
Tiesību zinātne
Law Science
Appears in Collections:Maģistra darbi

Files in This Item:


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.