Title: Vegānisms un grūtniecība- vai tas ir savienojams?
Other Titles: Veganism and pregnancy - is it compatible?
Authors: Karlīna Elksne
Jūlija Andrejeva
Medicīnas fakultāte
Faculty of Medicine
Keywords: vegānisms un grūtniecība;grūtniece vegāne;vegāns dzīvesveids;sabalansēta vegānā diēta;vegānā diēta;sievietes vegānes;uzturs grūtniecības laikā;grūtnieces uzturs;uzturvielu deficīti;uzturvielu deficīti vegāniem;veģetārisms;grūtnieces veselība;mātes un augļa veselība;grūtniecības atbalsts;veganism;pregnancy;pregnant vegan;vegan lifestyle;balanced vegan diet;vegan diet;women vegan;nutrition during pregnancy;pregnant nutrition;nutritional deficiencies;nutritional deficiencies for vegans;vegetarianism;pregnant woman's health;maternal and fetal health;pregnancy support
Issue Date: 2020
Publisher: Rīgas Stradiņa universitāte
Rīga Stradiņš University
Abstract: Tā kā interese par vegānismu laika gaitā tikai palielinās, pastāv nepieciešamība izprast ar vegāno diētu saistītās iespējamās problēmas, kas var ietekmēt grūtnieces fizisko un garīgo veselību. Vegānā diēta, kas ietver daudzveidīgus augu valsts izcelsmes produktus, var būt piemērota grūtniecībai, laktācijai, zīdaiņa vecumā, bērnībā, galvenais, lai tā būtu sabalansēta. Darba mērķis ir noskaidrot grūtnieces vegānes tēlu Latvijā (vecums, tautība, reliģiskā piederība, ģimenes stāvoklis, izglītības līmenis, nodarbinātības statuss un sociālekonomiskais stāvoklis), potenciālās problēmas, ar kurām var saskarties grūtnieces vegānes Latvijā, izpētīt vegānā dzīvesveida priekšrocības un trūkumus salīdzinājumā ar veģetāro un omnivoru dzīvesveidu grūtniecības laikā. Tika veikts šķērsgriezuma pētījums, dati tika ievākti, aptaujājot grūtnieces, kuras tika iedalītas 3 grupās atkarībā no viņu ikdienā pierastā ēšanas plāna, proti, vegānēs, veģetārietēs un omnivorēs. Dažādo diētu pārstāves tika salīdzinātas savā starpā, uzsvars tika likts uz grūtniecēm vegānēm. Pētījuma subjekti: demogrāfiskie rādītāji, veselības stāvoklis pirms grūtniecības un tās laikā, fiziskā aktivitāte, diētas nianšu pārzināšana, grūtniecības norise, ar grūtniecību saistītās komplikācijas. Iegūtie dati tika apkopoti, analizēti un statistiski apstrādāti, izmantojot Office 365 Microsoft Excel, SPSS Statistics programmu. Statistiskā datu analīze tika veikta, izmantojot Pearson Chi-squared tests, Kolmogorov-Smirnova un Kruskal-Wallis testi. Pētījumā piedalījās 346 grūtnieces – pētījuma grupā (50 vegānes) un divas kontroles grupas (54 veģetārietes un 242 omnivores) vecumā no 18 līdz 48 gadiem. Grūtnieces vegānes parasti ir ar augstu izglītības līmeni un augstu sociālekonomisko stāvokli. Salīdzinājuma ar omnivorēm viņām ir zemāks ĶMI, zemāks pārmērīga gestācijas svara pieauguma risks. Grūtniecēm vegānēm retāk nekā veģetārietēm un omnivorēm bija konstatēti kaitīgie paradumi, ar grūtniecību saistītās komplikācijas. Grūtnieces vegānes biežāk nekā veģetārietes un omnivores veic ikdienā uzņemto kaloriju uzskaiti, konsultējas ar uztura speciālistu, veic uztura dienasgrāmatas pierakstu, sastāda uztura plānu. Grūtnieces vegānes biežāk tiek pakļautas noraidošai attieksmei no medicīnas personāla un sabiedrības, īpaši ģimenes locekļu puses.
As interest in veganism increases over time, there is a need to understand the potential problems associated with a vegan diet that can affect the physical and mental health of a pregnant woman. A vegan diet when based on a wide variety of plant foods and excluding all animal derivates, is suitable during pregnancy, lactation, infancy, and childhood, in case it is well-planned. The aim of the work is to find out the image of pregnant vegan woman in Latvia (age, ethnicity, religion, marital status, educational level, employment status and socio-economic status), find out potential problems of pregnant vegans in Latvia, to explore the advantages and disadvantages of a vegan lifestyle compared to the vegetarian and omnivore lifestyle. A cross-sectional study was conducted, and data were collected by interviewing pregnant women who were divided into 3 groups based on their daily diet plan - vegans, vegetarians and omnivores. Different diets were compared with each other, with emphasis on pregnant vegans. The study compared demographics, pre- and post-pregnancy health, physical activity, dietary knowledge, pregnancy management, pregnancy-related complications. The results were collected, analyzed and statistically processed by using Office 365 Microsoft Excel, SPSS Statistics. Statistical data analysis was performed on the basis of Pearson Chi-squared test, Kolmogorov-Smirnova and Kruskal-Wallis tests. The study included 346 pregnant women in a study group (50 vegans) and two control groups (54 vegetarians and 242 omnivores) aged between 18 and 48 years. Pregnant vegans are usually with high educational level and high socio-economic status. Compared to omnivores, they have lower BMI, lower risk of excessive gestational weight gain. Pregnant vegans were less likely than vegetarians and omnivores to experience harmful habits and pregnancy-related complications. Pregnant vegans are more likely than vegetarians and omnivores to keep track of their daily calorie intake, consult a nutritionist, make a nutrition diary entry, and make a diet plan. Pregnant vegans are more likely to be rejected by medical staff and the public, especially family members.
Description: Pediatrija
Pediatrics
Veselības aprūpe
Health Care
Appears in Collections:Studējošo pētnieciskie darbi

Files in This Item:


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.