Title: Vidusjūras uztura paradumu ietekme uz Kardiovaskulāro slimību riska faktoriem Jēkabpils iedzīvotāju populācijā
Other Titles: Dietary adherence on Cardiovascular risk factors among the population of Jēkabpils region
Authors: Daiga Šantare
Ilze Indriksone-Gromova
Sabiedrības veselības un sociālās labklājības fakultāte
Faculty of Public Health and Social Welfare
Keywords: olive oil;polyphenol;Mediterranean diet;healthy lifestyle;dietarpattern;nutrition;cardiovascular disease;olive oil;polyphenol;Mediterranean diet;healthy lifestyle;dietarpattern;nutrition;cardiovascular disease
Issue Date: 2020
Publisher: Rīgas Stradiņa universitāte
Rīga Stradiņš University
Abstract: Pētījuma aktualitāte: Pašreizējie pētījumi liecina par Vidusjūras diētas labvēlīgo ietekmi uz cilvēku veselību, jo īpaši uz KVS mazināšanu. Pasaules Veselības Organizācija (PVO) iesaka šo uztura modeli izmantot ne tikai Vidusjūras reģiona valstīs, bet pielāgot arī citu valstu populācijā. Mērķis: : Izmantojot Latvijas populācijai adaptētu, validētu Vidusjūras diētas anketu, novērtēt ēšanas atbilstību Vidusjūras diētas paradumiem 40-64 gadus vecu Jēkabpils iedzīvotāju vidū, un analizēt to saistību ar kardiovaskulārā riska faktoriem: vēdera aptaukošanos, sagitālo abdominālo diametru (SAD) un KMI. Pētījuma uzdevumi: Iztulkot un piemērot Latvijas apstākļiem Validētu diētas noteikšanas instrumentu- MEDAS 14 ,noskaidrot Vidusjūras diētas paradumu atbilstību Latvijas iedzīvotāju vidū pēc MEDAS 14 punktu skalas, noskaidrot ĶMI, sagitāli abdominālā diametra, abdominālās aptaukošanās saistību ar Vidusjūras diētas ievērošanu pēc MEDAS 14 punktu skalas. Salīdzināt iegūtos uztura paradumu rezultātus ar 2018. gada Latvijas iedzīvotāju veselību ietekmējošo paradumu pētījuma rezultātiem. Pētījuma metodes: Datu ievadīšana un apstrāde notika, izmantojot licencētu programmu IBM SPSS Statistics 21. Lai novērtētu pētījuma grupu, tika izmantota aprakstošā statistika. Lai salīdzinātu nepārtrauktu mainīgo vidējās vērtības dažādās grupās, tika izmantots t tests un ANOVA, lai salīdzinātu kategorisko mainīgo proporcijas grupās, tika izmantots Hī kvadrāta tests. Lai novērtētu faktora ietekmi uz kādu atkarīgo mainīgo, tika izmantota lineārā regresija. Rezultāti un secinājumi: Pētījuma grupā 235/393 sievietes bija ar zemu uztura atbilstību Vidusjūras diētai (>5 punkti), 150/393 sievietes bija ar vidēju uztura atbilstību Vidusjūras diētai (6-9 punkti), 137/ 196 vīriešu bija ar zemu (>5 punkti) uztura atbilstību Vidusjūras diētai, 32/196 vīrieši bija vidēju uztura atbilstību (6-9 punkti).Netika novērota statistiski nozīmīga atšķirība starp grupām ar zemu, vidēju un augstu VD uztura atbilstību un KVS riska faktoriem. Sarkanās gaļas lietošana retāk nekā reizi dienā (nozīmīga ietekme uz abdominālu aptaukošanos (p=0,01), gandrīz uz pusi mazāka aptaukošanās iespējamība (p>0,01),bet palielinātu SAD (p=0,05) ( pēc lineārās regresijas modeļa). Darba apjoms: 73 lapas Atslēgas vārdi: Informācija tika atlasīta dažādās zinātniskajās datu bāzēs, kā Pub Med, Clinical Kay, Access Medicine, Science Direct, Pen- The Global Resoure for Nutrition Practia, Google Sholar laika posmā no 2019. gada augusta līdz 2020. gada janvārim. Atslēgvārdi: olive oil, polyphenol, Mediterranean diet, healthy lifestyle, dietarpattern, nutrition, cardiovascular disease
Relevance of the study: Current research shows the beneficial effects of the Mediterranean diet on human health, in particular on the reduction of cardiovascular diseases. The World Health Organization (WHO) recommends implementing this diet not only in the Mediterranean countries but also in other countries. Aim: Using a validated Mediterranean diet questionnaire adapted to the Latvian population, assess the compliance of eating with Mediterranean diet habits among the population of Jēkabpils aged 40-64 years, and to analyze their connection with cardiovascular risk factors; abdominal obesity, sagittal abdominal diameter (SAD) and BMI. Tasks of the research: To translate and adapt a validated dietary tool - MEDAS 14 to Latvian conditions, to find out the correspondence of Mediterranean diet habits among Latvians according to MEDAS 14 point scale, to find out the relationship between BMI, sagittal abdominal diameter, abdominal obesity and the Mediterranean diet according to the MEDAS 14 point scale. To compare the obtained results of eating habits with the results of the 2018 study of habits influencing the health of the Latvian population. Study methods: Data was entered and processed using the licensed IBM SPSS Statistics 21. Descriptive statistics were used to evaluate the study group. The t test and ANOVA were used to compare the mean values of continuous variables in different groups, and the chi-square test was used to compare the proportions of categorical variables in groups. Linear regression was used to estimate the effect of the factor on a dependent variable. Results and conclusions: In the study group, 235/393 women had low nutritional compliance with the Mediterranean diet (> 5 points), 150/393 women had moderate nutritional compliance with the Mediterranean diet (6-9 points), 137/196 men had low (> 5 points) dietary compliance with the Mediterranean diet, 32/196 men had moderate dietary compliance (6-9 points). No statistically significant differences were observed between the groups with low, moderate and high Mediterranean dietary compliance and risk factors for cardiovascular disease. Red meat consumption less than once a day (significant effect on abdominal obesity (p = 0.01), almost halved the probability of obesity (p> 0.01), but increased SAD (p = 0.05) (according to the linear regression model). Workload: 73 Keywords: Information was selected from various scientific databases such as Pub Med, Clinical Kay, Access Medicine, Science Direct, Pen- The Global Resource for Nutrition Practical, Google Scholar from August to January 2019. Keywords: olive oil, polyphenol, Mediterranean diet, healthy lifestyle, dietary pattern, nutrition, cardiovascular disease
Description: Uzturzinātne
Nutrition Science
Veselības aprūpe
Health Care
Appears in Collections:Maģistra darbi

Files in This Item:


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.