Title: Ginekoloģijas un krūts vēža pacientu uztura paradumu izmaiņas pēc diagnozes noteikšanas.
Other Titles: The changes in dietary habits of gynecologic and breast cancer patients after the diagnosis
Authors: Georgijs Moisejevs
Linda Rocēna
Sabiedrības veselības un sociālās labklājības fakultāte
Faculty of Public Health and Social Welfare
Keywords: onkoloģija;uzturs;uztura paradumi;izmaiņas;informācijas avoti;oncology;nutrition;dietary habits;changes;the sources of information
Issue Date: 2020
Publisher: Rīgas Stradiņa universitāte
Rīga Stradiņš University
Abstract: Arvien plašāk tiek izzināta uztura nozīme onkoloģisku saslimšanu profilaksē un terapijas laikā. Pētījuma mērķis ir noskaidrot ginekoloģijas un krūts vēža pacientu uztura paradumu izmaiņas pēc vēža diagnozes noteikšanas un ar tām saistītos informācijas gūšanas avotus. Pētījuma laikā tika aptaujāta 91 ginekoloģijas un krūts vēža paciente. Aptauja sniedza informāciju par to, vai pacientes maina uztura paradumus pēc diagnozes noteikšanas, kādas tieši uztura izmaiņas veic, un kur gūst informāciju par uzturu onkoloģisku saslimšanu gadījumā. Pētījuma rezultāti liecina, ka 71 no 91 pētījuma dalībnieces (78%) bija veikušas kādas uztura paradumu izmaiņas. Starp biežāk veiktajām uztura paradumu izmaiņām ir cukura un cukuru saturošu pārtikas produktu, sarkanās gaļas un gaļas izstrādājumu, kviešu maizes, alkoholisku dzērienu, dzīvnieku izcelsmes taukvielu un piena daudzuma samazināšana uzturā. Starp biežāk sastopamajām uztura paradumu izmaiņām ietilpst arī ūdens un dārzeņu patēriņa palielināšana uzturā. Jaunu uztura bagātinātāju pēc diagnozes noteikšanas ir sākušas lietot aptuveni katra ceturtā pētījuma dalībniece. Biežākais informācijas avots pētījuma dalībnieču vidū ir internets un literatūra, tikai 21 no 91 (23%) pētījuma dalībnieces informāciju ir saņēmušas no kādas ārstniecības personas. Atslēgas vārdi: onkoloģija, uzturs, uztura paradumi, izmaiņas, informācijas avoti
The significance of nutrition in the prevention of oncological diseases and during the therapy has been explored increasingly. The aim of the research is to find out the changes in the nutrition of the gynecologic and breast cancer patients after the diagnosis and the sources of information related to them. There were 91 gynecologic and breast cancer patients surveyed during the research. The survey gave the information on whether the patients change their dietary habits after the diagnosis, what exactly changes have been made and where the patients obtains the information about the nutrition in cases of oncological diseases. The results of the research show that 71 of 91 participants of the study (78%) have made some changes in their dietary habits. Among the most common changes in the dietary habits were decreasing the amount of sugar and products containing sugar, red meat and meat products, wheat bread, alcoholic beverages, animal origin fats and milk in the diet. The most common changes in the dietary habits also include the increase in the consumption of water and vegetables. Approximately every fourth of the participants have started to use a new dietary supplement. The most common information source among the participants were internet and literature, only 21 of 91 (23%) participants of the research have received information from a medical practitioner. Keywords: oncology, nutrition, dietary habits, changes, the sources of information
Description: Uzturzinātne
Nutrition Science
Veselības aprūpe
Health Care
Appears in Collections:Maģistra darbi

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
ECHO_anketa_tulkota_1_pielikums.docxNoslēguma darba pielikums29.02 kBUnknownView/Open    Request a copyopen_acces_locked
RSU_EK_Atlauja_2_pielikums.pdfNoslēguma darba pielikums674.39 kBAdobe PDFView/Open    Request a copyopen_acces_locked
Sabiedribas_veselibas_un_socialas_labklajibas_fakultate_UM_2020_Linda_Rocena_008097.pdfMaģistra darbs1.45 MBAdobe PDFView/Open    Request a copyopen_acces_locked
RAKUS_Atlauja_3_pielikums.pdfNoslēguma darba pielikums651.01 kBAdobe PDFView/Open    Request a copyopen_acces_locked
informeta_piekrisana_4_pielikums.pdfNoslēguma darba pielikums90.3 kBAdobe PDFView/Open    Request a copyopen_acces_locked


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.