Title: Incidence of Life-threatening Arrhythmias in Patients with ACS and Correlation with Treatment Tactics
Other Titles: Dzīvību apdraudošo aritmiju biežums pacientiem ar AKS un korelācija ar ārstēšanas taktiku
Authors: Oskars Kalējs
Rudolf Oskari Isak Repo
Medicīnas fakultāte
Faculty of Medicine
Keywords: ACS;dzīvībai bīstamas aritmijas;sastopamība;reperfūzija;betablokeri;amiodarons;ICD implantācija;lidokaīns;katetra ablācija;ACS;Life-threatening arrhythmias;incidence;reperfusion;betablockers;amiodarone;ICD implantation;lidocaine;catheter ablation
Issue Date: 2024
Publisher: Rīgas Stradiņa universitāte
Rīga Stradiņš University
Abstract: Sirds un asinsvadu slimības joprojām ir viens no biežākajiem nāves iemesliem visā pasaulē. Galvenais sirds un asinsvadu slimību mirstības veicinātājs ir koronāro artēriju slimība. CAD (no angl.Coronary Artery Diseases – CAD) sastopamība un ārstēšana, kā arī tās akūtās izpausmes ir samērā labi izpētītas, bet Akūta Koronārā Sindroma (Acute Coronary Syndrome – ACS) komplikācijas nav tik pilnībā izprastas. Literatūras apskata mērķis bija izvērtēt dzīvību apdraudošo aritmiju sastopamību un ārstēšanu akūta koronārā sindroma apstākļos. Literatūras apskatā galvenā uzmanība tika pievērsta klīniskajām datu bāzēm, mācību grāmatām un starptautisko profesionālo asociāciju vadlīnijām un zinātniskajiem nolēmumiem. Pēc tam galveno uzmanību pievērsa primārajiem pētījumiem. Attiecībā uz sastopamību literatūrā ir ietverta laika saikne ar izmantoto vai trūkstošo reperfūzijas metodi. Tika konstatēts, ka ventrikulāro aritmiju sastopamība PostMI ir robežās no 5,2% līdz 33,3%. Tika konstatēta īslaicīga saistība ar ventrikulāro aritmiju izplatības samazināšanos. Literatūras dati apliecināja reperfūzijas lietošanu un tās saistību ar išēmiju saistītajās kambaru aritmijās. Agrīna i.v. betablokatora ievadīšana izrādījās efektīva. Pierādīts, ka amiodarons uzlabo dzīvildzi un to var lietot kopā ar betablokatoriem vai kontrindicētu citu zāļu gadījumā. Pierādīts, ka pacientiem ar pēc MI ar ilgstošu samazinātu izsviedes frakciju ICD implantācija uzlabo dzīvildzi. Pierādīts, ka lidokaīns uzlabo dzīvildzi, kā arī iepriekš domātās nelabvēlīgās blakusparādības bija retākas nekā iepriekš. Var apsvērt, vai betablokeri un amiodarons ir kontrindicēti zema pierādījumu līmeņa dēļ. Ir pierādīts, ka katetra ablācija ir efektīva VF elektriskās vētras gadījumā ar augstu efektivitāti. Joprojām paliek diskutabla iepriekš lietotās farmakoterapijas ietekme uz ACS sākotnējo gaitu.
Cardiovascular diseases remain one of the most common reasons of death worldwide. A major contributor to the mortality of cardiovascular diseases is coronary artery disease. The incidence and treatment of CAD and its acute presentation is well studied but the complications of ACS are not as fully understood. The aim of the literature review was to evaluate incidence and treatment of life-threatening arrhythmias in the context of acute coronary syndrome. First the review focused on clinical databases, textbooks and consensus documents. Afterwards the focus was shifted to primary studies. In regards to the incidence the literature presented with temporal connection to the reperfusion method used or lack there of. Incidence of ventricular arrhythmias in PostMI was found to be within 5,2 %-33,3 %. A temporal connection was found with decreasing prevalence of ventricular arrhythmias. Literature supported the use of reperfusion in ischemia related ventricular arrhythmias. Early IV betablocker administration was shown efficacious. Amiodarone has been shown to improve survival and might be used together with betablockers or in case they are contraindicated. In patients with postMI prolonged reduced ejection fraction ICD implantation has been shown to improve survival. Lidocaine has been shown to improve survival as well as its previously thought adverse effects were more rare than considered previously. It might be considered if betablockers and amiodarone are contraindicated due to low level of evidence. Catheter ablation has been shown to be efficacious in case of VF electrical storm with high suppression rates.
Description: Medicīna
Medicine
Veselības aprūpe
Health Care
Appears in Collections:Studējošo pētnieciskie darbi



Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.