Title: Ortoreksijas Nervosa un ēšanas traucējumiem raksturīgas attieksmes pret ēdienu izplatība Rīgas Stradiņa universitātes Medicīnas fakultātes studiju programmas „Medicīna” un Rehabilitācijas fakultātes studiju programmas „Uzturs” studenšu vidū.
Other Titles: The prevelance of Orthorexia Nervosa and eating disordered attitude to food between students of the study program „Nutrition” of the Faculty of Rehabilitation and students of the study program „Medicine” of the Faculty of Medicine of the Riga Stradins University
Authors: Lolita Vija Neimane
Ieva Garanča
Sabiedrības veselības un sociālās labklājības fakultāte
Faculty of Public Health and Social Welfare
Keywords: attieksme pret ēšanu;ēšanas traucējumi;uztura zinātņu fakultāšu studenti;medicīnas fakultāšu studenti;Ortoreksija Nervosa.;eating attitude;eating disorders;nutrition students;medicine students;Orthorexia Nervosa.
Issue Date: 2020
Publisher: Rīgas Stradiņa universitāte
Rīga Stradiņš University
Abstract: Dietologu, uztura speciālistu, kā arī mediķu profesijas pārstāvji tiek pakļauti sociālajam spiedienam būt par sabalansēta, pārdomāta uztura un veselīga izskata un dzīvesveida paraugu sabiedrībā, tādēļ pētījumos, kas veikti līdz šim bieži tiek pieņemta hipotēze, ka augstāk minēto profesiju pārstāvjiem ēšanas traucējumu un Ortoreksijas Nervosa (ON) risks ir augstāks kā sabiedrībā kopumā. Daudzos līdz šim veiktajos pētījumos hipotēze pierādīta, taču izdevies arī pierādīt, ka ēšanas traucējumu un ON risks šo profesiju populācijas vidū nav augstāks kā sabiedrībā kopumā. Ņemot vērā uztura speciālistu, ārstu, dietologu tālāko darbību sabiedrības izglītošanā un veselības veicināšanā un to, ka Latvijā līdz šim nav veikti pētījumi par ON noteikšanu, nepieciešams identificēt ON un ēšanas traucējumu riska izplatību mērķauditorijas vidū. Mērķis: Noteikt ON un ēšanas traucējumiem raksturīgas attieksmes pret ēdienu izplatību un tās atšķirības un Rīgas Stradiņa universitātes Rehabilitācijas fakultātes studiju programmas „Uzturs” studenšu vidū un Medicīnas fakultātes studiju programmas „Medicīna” studenšu vidū. Pētījuma dalībnieki: Pētījumā iesaistītas 97 studentes no Rīgas Stradiņa universitātes Rehabilitācijas fakultātes studiju programmas „Uzturs” un 303 studentes no Medicīnas fakultātes studiju programmas „Medicīna”. Pētījuma izslēgšanas kritēriji ir vīrieši, grūtniecība, sievietes, kas zīda bērnu. Instrumentārijs: Aptaujas anketa, kurā apvienotas divas anketas, t.i., par ON noteikšanu (ORTO–15) un attieksmes pret ēšanu noteikšanu (EAT–40, “Eating attitude test”), kā arī iekļauti studenšu raksturojoši jautājumi, t.i., vecums, auguma garums, ķermeņa svars, studiju kurss un fakultāte. Dati apstrādāti Microsoft Office Excel un SPSS 22.0 programmās. Rezultāti un secinājumi: Pastāv nozīmīga negatīva korelācija (rs = – 0,44, p<0,01) studiju programmas „Uzturs” studenšu un studiju programmas „Medicīna” (rs = – 0,36, p<0,01) studenšu vidū starp testa EAT–40 rezultātu un ORTO–15 testa rezultātiem, t.i., liels kopējais testa EAT–40 punktu skaits, kas norāda uz augstu ēšanas traucējumu attīstības risku, ir cieši saistīts ar zemu testa ORTO–15 kopējo punktu skaitu, kas norāda uz ON risku. Studiju programmas „Uzturs” studenšu vidū ir augstāks ON risks un zemāks ēšanas traucējumu risks nekā studiju programmas „Medicīna” studenšu vidū. Abās studiju programmās ilgāks studijās pavadītais laiks samazina ēšanas traucējumu risku, bet neietekmē ON risku.
Dietitians, nutritionists and doctors are under social pressure to be a model for a balanced, thoughtful diet and healthy appearance and lifestyle, so there is a hypothesis, that dietitians, nutritionists, medical professionals have a higher risk of eating disorders and Orthorexia Nervosa (ON) than society as a whole. Many studies to date have proven the hypothesis, but there are also studies that have shown that the risk of eating disorders and ON is not higher in this professional population than in the general population. According to the role of nutritionists, doctors and dietitians in public education and health promotion and fact, that similar studies have not been conducted in Latvia, the risk of eating disorders and ON between those professionals should be tested. Aim of the current study: To determine the differences of the attitude towards eating, eating disorders and Ortorexia Nervosa among the students of the study program “Nutrition” of the Rehabilitation Faculty of Riga Stradins University and among the students of the study program “Medicine” of the Faculty of Medicine. Participants: the study involves 97 students from the study program „Nutrition” of the Faculty of Rehabilitation of Riga Stradins University and 303 students from the study program „Medicine” of the Faculty of Medicine. The exclusion criteria are male, pregnant or breastfeeding women. Instruments: A survey questionnaire combining two questionnaires: Eating attitude test (EAT–40) and ORTO–15 for determination the ON, and student–specific questions such as age, height, body weight, study course, and faculty. Data processed in Microsoft Office Excel and SPSS 22.0. Results and conclusions: There is a statistically significant negative correlation between test EAT–40 score and the ORTO–15 test score in the study program “Nutrition” (rs = – 0.44, p <0.01) and program “Medicine” (rs = – 0.36, p <0.01), showing that high total score of the EAT–40 test indicating a high risk of eating disorders, is closely related to the low score of the ORTO–15 test indicating ON risk. Students of the study program “Nutrition” have a higher risk of ON and a lower risk of eating disorders compearing to students of the study program “Medicine”. In both study programs, longer study time reduces the risk of eating disorders but does not affect the risk of ON.
Description: Uzturzinātne
Nutrition Science
Veselības aprūpe
Health Care
Appears in Collections:Maģistra darbi



Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.