Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisorLolita Vija Neimane-
dc.contributor.authorSvetlana Jasute-
dc.contributor.otherVeselības un sporta zinātņu fakultātelv-LV
dc.contributor.otherFaculty of Health and Sports Sciencesen-UK
dc.date.accessioned2024-07-15T21:26:09Z-
dc.date.available2024-07-15T21:26:09Z-
dc.date.issued2024-
dc.identifier.urihttps://dspace.rsu.lv/jspui/handle/123456789/16332-
dc.descriptionUzturzinātnelv-LV
dc.descriptionNutrition Scienceen-UK
dc.descriptionVeselības aprūpelv-LV
dc.descriptionHealth Careen-UK
dc.description.abstractVisā pasaulē pieaug interese par ilgtspējīgu attīstību un vides aizsardzību. Šajā kontekstā viena no būtiskākajām jomām ir uzturs, jo tas tieši ietekmē ne tikai indivīda veselību, bet arī vidi un sabiedrību kopumā. Sociāli aktīvi cilvēki, kuri izceļas ar savu iesaistīšanos kopienas dzīvē un sabiedriskajās lietās, var kļūst par līderiem ilgtspējīgā dzīvesveidā. Pētījuma mērķis: Noskaidrot attieksmi pret ilgtspējīgu uzturu sociāli aktīvo cilvēku vidū. Kvantitatīvās pētniecības jautājums: Kāda ir attieksme pret ilgtspējīgu uzturu sociāli aktīvo cilvēku vidū? Pētījuma hipotēze: Respondenti kopumā izrāda pozitīvu attieksmi pret ilgtspējīgu uzturu, taču lielākā daļa no viņiem neievēro šo uztura modeli. Kvantitatīva pētniecības metodes instruments- anketēšana. Anketas jautājumi ir apkopoti no 2 anketām : 1. “Students’ knowledge, attitudes and practices towards sustainable food: A study from the University of Eastern Finland” (Laitos, 2019) 2. «Latvijas iedzīvotāju ēšanas paradumi un attieksme pret dažādiem ar uzturu saistītiem jautājumiem. » (Grīviņš, et al., 2020) Pētījuma dizains: kvantitatīvais aprakstošs šķērsgriezuma pētījums. Pētījuma veikšanas vieta: tiešsaistes aptaujas platformā. Pētījuma dalībnieki: Latvijas iedzīvotājus vecumā no 18 līdz 65 gadiem Iegūtie dati tika analizēti, izmantojot datorprogrammas Microsoft Excel un IBM SPSS 27.0. Rezultāti: Pētījumā piedalījās 108 respondentu, no kuriem lielākā daļa bija sievietes, un visvairāk respondentu bija vecumā no 26 līdz 40 gadiem. Vairāk nekā puse respondentu atbalsta domu par to, ka Latvijas ēšanas paradumiem jāmainās radikāli, lai tie būtu videi draudzīgāki. Attiecībā uz pārtikas izvēli sociāli aktīvajiem cilvēkiem ir svarīgāka pārtikas produktu drošība un kvalitāte. Pastāv atšķirības starp nodarbinātības un vecuma grupām. Šķēršļi ilgtspējīgu pārtikas produktu iegādei ir saistīti ar esošajiem ēšanas paradumiem un zināšanu trūkumu par šādu produktu priekšrocībām un pieejamību. Secinājumi: kopumā sociāli aktīvo cilvēku attieksme pret ilgtspējīgu uzturu ir pozitīva. Atslēgas vārdi: attieksme, ilgtspējīgs uzturs, sociāli aktīvi cilvēkilv-LV
dc.description.abstractABSTRACT Throughout the world, there is a growing interest in sustainable development and environmental protection. In this context, one of the most significant areas is diet, as it directly affects not only individual health but also the environment and society as a whole. Socially active individuals, who stand out for their involvement in community life and public affairs, can become leaders in sustainable living. Objective: To determine the attitude towards sustainable diet among socially active individuals. Quantitative Research Question: What is the attitude towards sustainable diet among socially active individuals? Hypothesis: Respondents generally show a positive attitude towards sustainable diet, but the majority of them do not adhere to this dietary model. Quantitative Research Methods Instrument: Questionnaire. The questionnaire items were compiled from 2 surveys: 1. "Students’ knowledge, attitudes and practices towards sustainable food: A study from the University of Eastern Finland" (Laitos, 2019) 2. 2. "Eating habits and attitudes of the population of Latvia towards various nutrition-related issues" (Grīviņš, et al., 2020) Research Design: Quantitative descriptive cross-sectional study. Research Venue: online survey platform. Research Participants: Latvian residents aged 18 to 65 years. The data obtained were analyzed using Microsoft Excel and IBM SPSS 27.0. Results: Involved 108 respondents, the bigest part of whom were womens, and most respondents were aged 26 to 40 years. More than half of the respondents support the idea that Latvian eating habits should change radically to be more environmentally friendly. When it comes to food choices, food safety and quality are more important to socially active individuals. There are differences between employment and age groups. Obstacles to purchasing sustainable food products are related to existing eating habits and a lack of knowledge about the advantages and availability of such products. Conclusions: Generally, the attitude of socially active individuals towards sustainable diet is positive. Keywords: attitude, sustainable diet, socially active individualsen-UK
dc.language.isolv-LV-
dc.publisherRīgas Stradiņa universitātelv-LV
dc.publisherRīga Stradiņš Universityen-UK
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/restrictedAccess-
dc.subjectAtslēgas vārdi: attieksmelv-LV
dc.subjectilgtspējīgs uzturslv-LV
dc.subjectsociāli aktīvi cilvēkilv-LV
dc.subjectKeywords: attitudeen-UK
dc.subjectsustainable dieten-UK
dc.subjectsocially active individualsen-UK
dc.titleAttieksme pret ilgtspējīgu uzturu sociāli aktīvo cilvēku vidūlv-LV
dc.title.alternativeAttitudes towards sustainable nutrition among socially active peopleen-UK
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/masterThesisen-UK
Appears in Collections:Maģistra darbi



Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.