Title: Fleksitāra uztura modeļa ietekme uz kopējo, augsta, zema blīvuma holesterīna un triglicerīdu līmeni asinīs
Other Titles: Health effects of flexitarian diet on total, low-density, high-density lipoprotein cholesterol and triglyceride concentrations in blood
Authors: Lolita Vija Neimane
Līva Naudiņa-Saliņa
Veselības un sporta zinātņu fakultāte
Faculty of Health and Sports Sciences
Keywords: Fleksitārisms; kopējais holesterīns; zema blīvuma lipoproteīns; augsta blīvuma lipoproteīns; triglicerīdi;Flexitarianism; total cholesterol; low-density lipoprotein cholesterol; high-density lipoprotein cholesterol; triglyceride
Issue Date: 2024
Publisher: Rīgas Stradiņa universitāte
Rīga Stradiņš University
Abstract: Maģistra darba „Fleksitāra uztura modeļa ietekme uz kopējo, augsta, zema blīvuma holesterīna un triglicerīdu līmeni asinīs” autore ir Līva Naudiņa-Saliņa un darba vadītāja - dr. Lolita Vija Neimane, profesionālās bakalaura studiju programmas „Uzturs” un akadēmiskās maģistra studiju programmas ,,Uzturzinātne'' direktore. Darba mērķis: izpētīt un salīdzināt, kā mainās asins analīzēs kopējā, zema blīvuma, augsta blīvuma lipoproteīna un triglicerīdu līmenis omnivoriem pacientiem, kuri mēnesi praktizē fleksitāru ēšanas modeli. Darba teorētiskajā daļā tiek aplūkoti aktuālāko pētījumu rezultāti un citi literatūras avoti, lai aprakstītu lipīdu metabolismu un to transporta formas lipoproteīnus. Pētīti hiperlipidēmiju veicinošie faktori un korelācija ar SAS attīstības risku. Padziļināti apskatīts fleksitārisms kā viens no veģetārisma paveidiem, tā efektivitāte uz veselības, tostarp hiperlipidēmijas, rādītājiem. Kā arī pētīta omnivoru attieksme par iespējamu elastīgāku ēšanas modeļa integrēšanu ikdienā un kopumā iespējamo pozitīvo fleksitārisma ietekmi ne tikai uz cilvēka, bet arī uz zemes veselību. Darba otrajā jeb pētnieciskajā daļā noskaidrots, kā mainās antropometriskie rādītāji (svars, ĶMI, vidukļa, gurnu apkārtmērs), kā arī kopējais holesterīns, ZBL, ABL, TG rādītāji asins analīzēs pēc fleksitāra uztura modeļa ievērošanas mēneša ietvaros. Pētījuma rezultāti atklāj, ka mēnesi praktizējot fleksitāru ēšanas modeli iespējams statistiski būtiski mazināt svaru, ĶMI, vidukļa un gurnu apkārtmēru, kopējo holesterīnu, ZBL, TG. Darbā izmantotās datorprogrammas – Microsoft Office Excel un IBM SPSS Statistics 22.0. Darba apjoms - 50 lapaspuses, 28 attēli, 7 tabulas un 9 pielikumi. Darba izstrādē izmantoti 46 literatūras avoti.
Author of the master’s thesis “Health effects of flexitarian diet on total, low-density, high-density lipoprotein cholesterol and triglyceride concentrations in blood” is Līva Naudiņa-Saliņa, scientific research supervisor – Dr. Lolita Vija Neimane, director of the professional bachelor’s study program “Nutrition” and the academic master’s study program “Nutrition Science”. The aim of the thesis: to investigate and compare how the total, low-density lipoprotein, high-density lipoprotein and triglyceride indicators change in the blood analysis of omnivorous patients who practice a flexitarian eating pattern for a month. The theoretical part of the work examines the results of the most current research and other literature sources to describe the metabolism of lipids and their transport form lipoproteins. Factors contributing to hyperlipidemia and correlation with the risk of developing cardiovascular diseases were studied. Flexitarianism as one of the types of vegetarianism, its effectiveness on health indicators, including hyperlipidemia, is examined in depth. As well as the attitude of omnivores about the possible integration of a more flexible eating pattern into everyday life and the overall possible positive influence of flexitarianism not only on human health, but also on the earth’s health, was studied. In the research part of the thesis, it was found out how the anthropometric indicators (weight, body mass index, waist and hip circumference) change, as well as the total cholesterol, low-density lipoprotein, high-density lipoprotein, triglyceride levels in blood tests after following a flexitarian eating pattern within a month. The results of the study reveal that by practicing a flexitarian eating model for a month, it is possible to statistically significantly reduce weight, body mass index, waist and hip circumference, total cholesterol, low-density lipoprotein, high-density lipoprotein and triglyceride. Computer programs used in work – Microsoft Office Excel and IBM SPSS Statistics 22.0. This thesis consists of 50 pages, 28 images, 7 tables, 9 annexes, 46 literature sources were used in the development of the thesis.
Description: Uzturzinātne
Nutrition Science
Veselības aprūpe
Health Care
Appears in Collections:Maģistra darbi



Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.