Title: Onkoloģijas pacientu uztura paradumu izmaiņas specifiskās terapijas laikā
Other Titles: Changes in dietary habits of oncology patients during specific cancer treatment therapy
Authors: Aija Geriņa
Megija Kokaine
Veselības un sporta zinātņu fakultāte
Faculty of Health and Sports Sciences
Keywords: Atslēgvārdi: uztura paradumi;onkoloģija;uztura izmaiņas;informācijas avoti;specifiskā terapija;Keywords: dietary habits;oncology;dietary changes;sources of information;specific therapy
Issue Date: 2024
Publisher: Rīgas Stradiņa universitāte
Rīga Stradiņš University
Abstract: Maģistra darba pētījuma mērķis bija noskaidrot onkoloģijas pacientu uztura paradumu izmaiņas specifiskās terapijas laikā. Mūsdienās uztura un dzīvesveida loma vēža profilaksē ir labi zināma, norādot, ka smēķēšana, liekais svars, aptaukošanās, neveselīgs uzturs, alkohola lietošana un nepietiekama fiziskā aktivitāte ir viens no galvenajiem audzēju attīstības riska faktoriem. Arvien vairāk pierādījumu liecina, ka vēža ārstēšana un dzīvošana ar vēzi var ietekmēt pacientu ēšanas paradumus. Pētījumā tika izvirzīta hipotēze, ka onkoloģijas pacienti specifiskās terapijas laikā būs mainījuši savus uztura paradumus. Maģistra darba ietvaros tika veikts kvantitatīvs neeksperimentāls aprakstošs šķērsgriezuma pētījums. Pētījuma laikā tika aptaujāti (n=94) dalībnieki. Aptauja sniedza informāciju par to, vai onkoloģijas pacienti maina uztura paradumus specifiskās terapijas laikā, kādos pārtikas produktos un kā tieši uztura maiņu veic, kā arī kur gūst informāciju par uzturu onkoloģiskiem pacientiem. Pētījuma rezultāti liecina, ka 93 no 94 pētījuma dalībniekiem (98,9%) bija veikušas kādas uztura paradumu izmaiņas. Izplatītākās uztura paradumu izmaiņas onkoloģijas pacientu vidū ir alkoholisko dzērienu patēriņa samazināšana (tostarp pilnīga izslēgšana), cukura un cukuru saturošu produktu, sarkanās gaļas un gaļas izstrādājumu, saldināti gāzēto dzērienu patēriņa, konditorejas izstrādājumu, kviešu maizes patēriņa un zivju konservu patēriņa samazināšana, kā arī dārzeņu, svaigu augļu, riekstu un ūdens daudzuma palielināšana uzturā. Lielākā daļa 56% dalībnieku ir uzsākuši lietot uztura bagātinātājus specifiskās terapijas laikā. Visbiežāk lietotais uztura bagātinātājs specifiskās terapijas laikā ir D vitamīns 71,7%. Biežākais informācijas avots par uzturu pētījuma dalībnieku vidū ir internets un literatūra. Atslēgvārdi: uztura paradumi, onkoloģija, uztura izmaiņas, informācijas avoti, specifiskā terapija
The aim of the master's thesis research was to find out the changes in dietary habits of oncology patients during specific therapy. Today, the role of diet and lifestyle in cancer prevention is well known, indicating that smoking, overweight, obesity, unhealthy diet, alcohol consumption and insufficient physical activity are among the main risk factors for the development of tumors. There is growing evidence that cancer treatment and living with cancer can affect patients eating habits. The study hypothesized that oncology patients would have changed their dietary habits during specific therapy. A quantitative non-experimental descriptive cross-sectional study was carried out as part of the master's thesis. During the study, (n=94) participants were interviewed. The survey provided information on whether oncology patients change their dietary habits during specific therapy, in which food products and exactly how the dietary change is made, as well as where they get information about nutrition during the oncology disease process. The results of the study show that 93 out of 94 study participants (98.9%) had made some changes in their dietary habits. Among the most common changes in dietary habits among oncology patients are reduction in consumption of alcoholic beverages (including complete elimination), reduction in consumption of sugar and sugar containing products, red meat and meat products, consumption of sweetened carbonated beverages, pastry, consumption of wheat bread and canned fish reduction in consumption. Increasing the amount of vegetables, fresh fruits, nuts and water in the diet. Most 56% of the participants have started using nutritional supplements during specific therapy. The most frequently used dietary supplement during specific therapy is vitamin D 71.7%. The most frequent source of information about nutrition among the study participants is the internet and literature. Keywords: dietary habits, oncology, dietary changes, sources of information, specific therapy
Description: Uzturzinātne
Nutrition Science
Veselības aprūpe
Health Care
Appears in Collections:Maģistra darbi

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Veselibas_un_sporta_zinatnu_fakultate_UM_2024_Megija_Kokaine_038408.pdfMaģistra darbs1.3 MBAdobe PDFView/Open    Request a copyopen_acces_locked
Maģistra_pielikumi_Kokaine_UM_2024.pdfNoslēguma darba pielikums546.97 kBAdobe PDFView/Open    Request a copyopen_acces_locked


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.