Title: "Veselības tematikas satura nodrošinājuma vērtējums Latvijas sabiedriskajos medijos: intervijas ar sabiedrisko mediju pārvaldītājiem, programmu veidotājiem un ekspertiem".
Other Titles: "Assessment of the Provision of the Content About Health Issues in Latvian Public Media: Interviews with Public Media Governors, Programme Makers and Experts"
Authors: Jānis Juzefovičs
Signe Fūrmane
Sociālo zinātņu fakultāte
Faculty of Social Sciences
Keywords: Atslēgvārdi: Latvijas sabiedriskie mediji;veselības tematikas saturs;sabiedriskais labums;daļēji strukturētās intervijas;Key words: Latvian Public Media;content about health issues;public value;semi-structured interviews
Issue Date: 2024
Publisher: Rīgas Stradiņa universitāte
Rīga Stradiņš University
Abstract: Maģistra darba tēma ir "Veselības tematikas satura nodrošinājuma vērtējums Latvijas sabiedriskajos medijos: intervijas ar sabiedrisko mediju pārvaldītājiem, programmu veidotājiem un ekspertiem". Darba mērķis ir novērtēt Latvijas sabiedrisko mediju sniegumu, nodrošinot veselības tematikas saturu un izstrādāt priekšlikumus, kā stiprināt sabiedrisko mediju ieguldījumu sabiedrības veselības veicināšanā. Maģistra darba teorētiskajā daļā aprakstīts sabiedrības veselības koncepts un mediju loma un uzdevumi sabiedrības veselībā, sabiedriskā labuma koncepts un sabiedriskais labums sabiedriskajos medijos, kas pamato sabiedrisko mediju lomu un sniedzamo ieguldījumu sabiedrības veselībā, kā arī aprakstīts Latvijas sabiedrisko mediju konteksts, proti, sabiedriskais pasūtījums un tajā ietvertais uzdevums sabiedriskajiem medijiem attiecībā uz sabiedrības veselību. Darbā kā pētāmais objekts ir Latvijas sabiedriskie mediji, savukārt pētāmais priekšmets ir sabiedrisko mediju darbs ar veselības tematikas saturu. Maģistra darbā kā pētījuma metode izmantota daļēji strukturētās intervijas, bet datu analīzei veikta tematiskā analīze. Kopumā darbā veiktas 16 daļēji strukturētās intervijas ar SEPLP locekļiem, sabiedrisko mediju programmu veidotājiem un ekspertiem - mediju ekspertiem un sabiedrības veselības ekspertiem, lai noskaidrotu, pirmkārt, kā interviju dalībnieki saprot un definē sabiedrisko mediju lomu un uzdevumus sabiedrības veselībā, nodrošinot veselības tematikas saturu, un otrkārt, kā SEPLP un eksperti vērtē sabiedrisko mediju sniegumu, stiprās un vājās puses veselības tematikas satura nodrošināšanā Latvijas sabiedriskajos medijos, un kādus uzlabojumus sagaida. Galvenie secinājumi, kas izriet no interviju datiem, ir, ka sabiedrisko mediju uzdevumi sabiedrības veselībā, nodrošinot veselības tematikas saturu, ir informēt un izglītot sabiedrību par veselību, iedvesmot un iesaistīties problēmu risināšanā. Kā vērtē SEPLP un eksperti, šobrīd veselības tematikas saturā trūkst analītikas jeb padziļinātas analīzes par veselības jautājumiem, izvērtējot statistikas datus, cēloņsakarības un citus aspektus, kas veicinātu sabiedrības izpratni un zināšanas par veselību. SEPLP un eksperti norāda uz nepieciešamību pēc mērķētāka satura, kas atbilstu dažādu sabiedrības grupu vajadzībām un interesēm, ko nosaka gan grupas vecums, dzimums, zināšanu līmenis veselības jautājumos un citi aspekti. Tiek vērtēts, ka šobrīd Latvijas sabiedriskie mediji sabiedrības veselībā, atspoguļojot veselības tematikas saturu, darbojās vairāk reaktīvi nekā proaktīvi. Proti, vairāk veselības tematikas saturs tiek nodrošināts, reaģējot uz aktualitātēm vai notikumiem, līdz ar to tiek secināts, ka nepieciešams vairāk strādāt ar preventīvo pieeju, lai palīdzētu novērst iespējamos veselības riskus nākotnē, uzlabotu un nostiprinātu sabiedrības zināšanas un prasmes veselības jautājumos.
The master's thesis "Assessment of the Provision of the Content About Health Issues in Latvian Public Media: Interviews with Public Media Governors, Programme Makers, and Experts" aims to evaluate the performance of Latvian public media in providing content about health issues and to develop proposals on how to strengthen the contribution of public media to the promotion of public health. The theoretical part of the master's thesis describes the concept of public health and the role and tasks of media in public health, the concept of public value and public value in public media, which justify the role of public media and the contribution to public health, as well as the context of Latvian public media, namely the public order and in it the implied task for public media in relation to public health. In the work, the research object is Latvian public media, while the research subject is the work of public media with content about health issues. Semi-structured interviews were used as a research method in the master's thesis, while thematic analysis was performed for data analysis. In total, 16 semi-structured interviews were conducted with SEPLP members, public media programme makers, and experts – media experts and public health experts - in order to find out, firstly, how interviewees understand and define the role and tasks of public media in public health, providing content about health issues, and secondly, how SEPLP and experts assess the performance of public media, the strengths and weaknesses in providing content about health issues in Latvian public media, and what improvements are expected. The main conclusions derived from the interview data are that the tasks of public media in public health, providing content about health issues, are to inform and educate the public about health, to inspire, and to get involved in solving problems. According to SEPLP and experts, there is currently a lack of analytical genre content or in-depth analysis about health issues, evaluating statistical data, causal relationships, and other aspects that would help promote public understanding and knowledge about health. SEPLP and experts indicate the need for more targeted content that meets the needs and interests of different groups of society, which are determined by the group's age, gender, level of knowledge in health issues, and other aspects. It is estimated that currently, Latvian public media in public health, reflecting content about health issues, act more reactively than proactively. Specifically, more content about health issues is provided in response to actual events; therefore, it is concluded that it is necessary to work more with a preventive approach to help prevent possible health risks in the future and improve and strengthen public knowledge and skills in health matters.
Description: Komunikācija un mediju studijas
Communication and Media Studies
Informācijas un komunikācijas zinātnes
Information and Communication Sciences
Appears in Collections:Maģistra darbi

Files in This Item:


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.