Title: Dzīvnieku olbaltumvielu izslēgšana un tā terapeitiskais potenciāls galvenajās nekomunicējamās slimībās un aptaukošanās gadījumā
Other Titles: Exclusion of Animal Products and its Preventive and Therapeutic Potential in the Main Non-communicable Diseases and Obesity
Authors: Māra Grundmane
Silje Håland
Ārvalstu studentu nodaļa
International Student Department
Keywords: Neinfekciju slimības;2.tipa cukura diabēts;aptaukošanās;kardiovaskulārās slimības;vēzis;dzīvnieku izcelsmes produkti;augu izcelsmes;veģetārs uzturs;vegāns uzturs;preventīvais potenciāls;terapeitiskais potenciāls;Non-communicable diseases;type 2 diabetes mellitus;obesity;cardiovascular disease;cancer;animal products;plant-based;vegetarian diet;vegan diet;preventive potential;therapeutic potential
Issue Date: 2020
Publisher: Rīgas Stradiņa universitāte
Rīga Stradiņš University
Abstract: Ievads: Galvenās neinfekciju slimības un liekais svars ir modernās ēras lielākais izaicinājums veselības aprūpē. Tas veido71% no kopējās mirstības pasaulē, neskatoties uz to, ka ir preventīvas dzīvesveida uzlabošanas metodes. Mērķis: Šī literatūras pārskata mērķis ir novērtēt un apkopot pieejamo informāciju par dzīvnieku produktiem kā onkogēniem, diabetogēniem, kardiogēniem un aptaukošanās veicinātājiem. Uzdevums ir noteikt preventīvo un terapeitisko potenciālu, kad dzīvnieku izcelsmes produkti tiek izslēgti no uztura. Hipotēze: “Pilnīgi vai daļēji izslēdzot no uztura dzīvnieku izcelsmes produktus, var panākt preventīvu vai terapeitisku ietekmi cilvēkiem ar 2.tipa diabētu, lieko svaru, kardiovaskulārām saslimšanām un noteiktiem audzējiem”. Materiāli un metodes: Kopā tika izmantoti 54 literatūras avoti, tai skaitā zinātniski raksti, interneta vietnes un e-grāmatas uz pierādījumiem balstītu faktu iegūšanai. Secinājumi: Dzīvnieku izcelsmes produktu izslēgšana no uztura un pāreja uz augu izcelsmes alternatīvu, demonstrē daudzus ieguvumus veselībai, taču ir grūti novērtēt, vai novērotā saistība ar augu izcelsmes produktu lietošanu un samazinātu saslimstību/ mirstību ir dzīvnieku izcelsmes produktu izslēgšanas rezultāts, vai arī palielināta augu produktos esošo vērtīgo uzturvielu patēriņa dēļ. Lai noskaidrotu uz augu valsts produktiem balstīta uztura ilgtermiņa ietekmi, nepieciešama tālāka izpēte.
Background: The main non-communicable diseases (NCD’s) and obesity, are the modern era’s biggest challenge in health care. It accounts for 71% of all deaths worldwide, despite the large preventive potential found in lifestyle modifications. Objectives: This literature review aims to evaluate and gather the available knowledge on animal products as a source of oncegenes, obesitogenes, diabetogenes and cardiogenes. The task will be to determine the preventive and therapeutic potential they hold when they are excluded from ones’ diet. Hypothesis is as following; “The exclusion of animal products, either partially or completely, will have preventive and therapeutic effects on humans regarding type 2 diabetes mellitus, obesity, cardiovascular disease and certain cancers”. Materials and methods: A total of 54 sources was used, including scientific articles, web sources and e-book, to provide with evidence based facts. Conclusion: Exclusion of animal products, and thus relying on a plant based alternative, exhibits many health benefits on the researched topics. However, it is difficult to determine whether the association seen between plant based diets and reduced morbidity/mortality is a result of the actual exclusion of animal products, or due to the increased intake of beneficial substances from plant products, and future research is indeed needed. Further research on longterm effects of a plant based diet is also suggested.
Description: Medicīna
Medicine
Veselības aprūpe
Health Care
Appears in Collections:Studējošo pētnieciskie darbi

Files in This Item:


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.