Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisorRenāte Teterovska-
dc.contributor.authorMarina Cvetkova-
dc.contributor.otherFarmācijas fakultātelv-LV
dc.contributor.otherFaculty of Pharmacyen-UK
dc.date.accessioned2024-07-15T21:16:56Z-
dc.date.available2024-07-15T21:16:56Z-
dc.date.issued2024-
dc.identifier.urihttps://dspace.rsu.lv/jspui/handle/123456789/15823-
dc.descriptionFarmācijalv-LV
dc.descriptionPharmacyen-UK
dc.descriptionVeselības aprūpelv-LV
dc.descriptionHealth Careen-UK
dc.description.abstractEsošo medikamentu aktivitātes samazināšanās dēļ nepieciešams meklēt medikamentu alternatīvu ārstniecības augos. Piemēram, ir Vaccinium myrtillus (VM) un Vaccinium vitis – idaea (VV) lapas un laksti, jo ir polifenoliem bagāti, piemīt antioksidantās īpašības, kas var ietekmēt 2 tipa cukura diabēta slimības attīstīšanos. Šī pētījuma mērķis bija salīdzināt augu ķīmisko vielu sastāvu, antioksidatīvās un α – amilāzes inhibējošās aktivitātes augu lapās un lakstos. VV un VM paraugi tika ievākti divās dažādās vietās. No kaltētām lapām, lakstiem tika pagatavoti 70% etanola ekstrakti (tinktūras) un liofilizētie paraugi. Tika noteikts kopējo tannīnu un kopējo polifenolu saturs paraugos. Turklāt tika raksturoti fitoķīmiskie savienojumi ar LC – MS metodi. Ekstraktos tika mērīta un α – amilāzes un antioksidatīvā aktivitāte. Lielākais polifenolu saturs mellenēm bija 420.62 mg GAE/g un 714.40 mg GAE/g liofilizētos paraugos. Turklāt polifenolu daudzums brūkleņu etanola ekstraktā bija 632.80 mg GAE/g un 968.52 mg GAE/g liofilizētajā ekstraktā. Vislielākais tannīnu daudzums tika konstatēts VM (1.34%) un VV (2.85%) etanola ekstraktos, savukārt liofilizētajos ekstraktos tannīnu saturs bija ievērojami mazāks VM (0.21%) un VV (0.18%). Tika novērota augsta korelācija starp DPPH un α – amilāzi (R=0,86, p=0,015). Šo informāciju var izmantot izstrādājot produktus papildus cukura līmeņa kontrolei T2DM pacientiem.lv-LV
dc.description.abstractUtilisation of medicinal plants gained importance due to emerging drug resistance in diseases, including type 2 diabetes mellitus. Vaccinium myrtillus (VM) and Vaccinium vitis – idaea (VV) are particularly noteworthy, as their leaves and herbs are rich in polyphenols and are antioxidants with potential positive impacts on blood sugar levels. The aim of this study was to compare the chemical composition, antiradical, and α – amylase inhibitory activities of Latvian VM and VV leaves and herbs. Samples of VM and VV were collected from two different locations. Dried plants were utilized to prepare 70% ethanol extracts (tinctures) and freeze – dried samples. The total tannin and total phenolic content were determined, and the phytochemical compounds characterized by LC – MS. The α – amylase activity and the antiradical activity were measured in extracts. The highest polyphenol content in the bilberry was 420.62 mg GAE/g and 714.40 mg GAE/g in freeze – dried extracts. The highest polyphenol content in the lingonberry ethanol extracts was 632.80 mg GAE/g and 968.52 mg GAE/g in the freeze – dried extracts. The highest content of tannin has been found in ethanol extracts of VM (1.34%) and VV (2.85%) while in freeze – dried extracts content of tannins was significantly lower VM (0.21%) and VV (0.18%.) A high correlation was observed between DPPH and α – amylase was observed (R=0.86, p=0.015). This information can be used for additional control of sugar levels in T2DM patients.en-UK
dc.language.isolv-LV-
dc.publisherRīgas Stradiņa universitātelv-LV
dc.publisherRīga Stradiņš Universityen-UK
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/restrictedAccess-
dc.subjectα – amilāzelv-LV
dc.subjectantioksidantilv-LV
dc.subjectDPPH (2lv-LV
dc.subject2-difenil-1-pikrilhidrazils)lv-LV
dc.subjectšķidruma hromatogrāfijas-masu spektrometrija (LC – MS)lv-LV
dc.subjectpolifenolu savienojumilv-LV
dc.subjectVaccinium myrtilluslv-LV
dc.subjectVaccinium vitis – idaea.lv-LV
dc.subjectα – amylaseen-UK
dc.subjectantioxidantsen-UK
dc.subjectDPPH (2en-UK
dc.subject2-diphenyl-1-picrylhydrazyl)en-UK
dc.subjectliquid chromatography-mass spectrometry (LC – MS)en-UK
dc.subjectphenolic compoundsen-UK
dc.subjectVaccinium myrtillusen-UK
dc.subjectVaccinium vitis – idaea.en-UK
dc.titlePolifenolu saturs, antioksidantās īpašības un α-amilāzes inhibējošā aktivitāte Vaccinium myrtillus L. (mellenes) un Vaccinium vitis - idaea L. (brūklenes) lapu un lakstu ekstraktos.lv-LV
dc.title.alternativePolyphenol content, Antiradical properties and α-amylase inhibitory activity of Vaccinium myrtillus L. (bilberry) and Vaccinium vitis – idaea L. (lingonberry) of leaves and herbs extracts.en-UK
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/otheren-UK
Appears in Collections:Studējošo pētnieciskie darbi

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Apliecinājums.pdfNoslēguma darba pielikums155.92 kBAdobe PDFView/Open    Request a copyopen_acces_locked
Farmacijas_fakultate_FF_2024_Marina_Cvetkova_036301.pdfStudējošā pētnieciskais darbs3.41 MBAdobe PDFView/Open    Request a copyopen_acces_locked


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.