Title: Zāļu un uztura mijiedarbības farmaceita skatījumā .
Other Titles: Drug – food interactions from a pharmacist's point of view
Authors: Inga Urtāne
Elizabete Vasiļevska
Farmācijas fakultāte
Faculty of Pharmacy
Keywords: farmaceitu zināšanas;zāļu – uztura mijiedarbības;zāļu lietošanas pārskati;polifarmācija;pharmacist’s knowledge;drug-nutrient interactions;drug utilization reviews;polypharmacy
Issue Date: 2024
Publisher: Rīgas Stradiņa universitāte
Rīga Stradiņš University
Abstract: Zāļu uztura mijiedarbības var ietekmēt zāļu farmakodinamiku un farmakokinētiku, kas var izmainīt terapijas rezultātus un efektivitāti. Īpaši svarīgi novērst mijiedarbību rašanos ir pacientiem, kuri lieto vairākus medikamentus (hronisku slimību pacienti, polifarmācijas pacienti u.c.) Pētījuma mērķis bija pētīt informācijas atšķirības par zāļu – uztura mijiedarbībām dažādos brīvpieejas un ierobežotas pieejas resursos, kā arī novērtēt farmaceitu un farmaceitu asistentu zināšanas zāļu vielām par to uzņemšanas saistību ar ēdienu vai pārtikas produktiem. Pētījumā informācijas salīdzināšanai tika izmantotas 4 brīvpieejas datu bāzes (WebMD, Medscape, Drugs.com, Drugbank) un 1 ierobežotas pieejas datu bāze DynaMed, kā arī zāļu apraksti. Datu ieguvei tika izmantota anketa atvērta tipa farmācijas jomas strādājošiem speciālistiem. Datu bāžu uzrādītajā informācijā un zāļu aprakstos bija vērojamas atšķirības, tomēr Dynmed kvalitatīvāk prezentē informāciju par mijiedarbībām. Pētījumā novērots, ka starp demogrāfiskiem datiem vai izglītību vidējo iegūto punktu skaitu zināšanu jautājumos neuzrādījās statistiski nozīmīgas atšķirības. Tika iegūts vidējais punktu skaits 5,09 no 9 punktiem, visprecīzāk atbildot uz jautājumiem par perindoprila uzņemšanu ar ēdienu (70,7%) un perindoprila lietošanu ar sāls aizstājējiem (88,9%). Farmaceiti precīzāk atbildēja uz jautājumiem par atorvastatīnu un greipfrūtu sēklu ekstraktu; perindoprila uzņemšanas saistību ar ēdienu un varfarīna mijiedarbībām ar zaļiem dāreņiem un lapām nekā farmaceita asistenti. Nepieciešams veikt lielāka apjoma pētījumu, lai objektīvi novērtētu zināšanu atšķirības.
The drug food interaction can affect the pharmacodynamics and pharmacokinetics of drugs, which can alter the results and effectiveness of therapy. It is particularly important to prevent interactions for patients who use multiple medications (patients with chronic diseases, polypharmacy patients, etc.). The aim of the study was to examine differences in information about drug-food interactions in various freely accessible and restricted access resources, as well as to evaluate the knowledge of pharmacists and pharmacy assistants about the intake of drugs in relation to food or food products. For the comparison of information in the study, 4 freely accessible databases (WebMD, Medscape, Drugs.com, Drugbank) and 1 restricted access database, DynaMed, were used, as well as summary of product characteristics (SmPC). Data were collected using a survey to professionals in community pharmacies. Differences were observed in the information displayed in the databases and SmPC, however, DynaMed presented information on interactions more qualitatively. The study found that there were no statistically significant differences between demographic data or education and the average number of points obtained in knowledge questions. The average point score obtained was 5.09 out of 9 points, with the most accurate responses regarding the intake of perindopril with food (70.7%) and the use of perindopril with salt substitutes (88.9%). Pharmacists provided more accurate answers regarding atorvastatin and grapefruit seed extract interactions; perindopril intake related to food; and warfarin interactions with green vegetables and leaves compared to pharmacy assistants. Larger-scale studies are needed to objectively assess knowledge differences.
Description: Farmācija
Pharmacy
Veselības aprūpe
Health Care
Appears in Collections:Studējošo pētnieciskie darbi

Files in This Item:


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.