Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisorValērija Razživina-
dc.contributor.advisorInga Sīle-
dc.contributor.authorKarina Histjajeva-
dc.contributor.otherFarmācijas fakultātelv-LV
dc.contributor.otherFaculty of Pharmacyen-UK
dc.date.accessioned2024-07-15T21:15:58Z-
dc.date.available2024-07-15T21:15:58Z-
dc.date.issued2024-
dc.identifier.urihttps://dspace.rsu.lv/jspui/handle/123456789/15745-
dc.descriptionFarmācijalv-LV
dc.descriptionPharmacyen-UK
dc.descriptionVeselības aprūpelv-LV
dc.descriptionHealth Careen-UK
dc.description.abstractPētnieciskā darba “Polifenolu ietekme simulētā iekaisuma modelī: In vitro pētījums” mērķis ir izpētīt fenolskābju – hlorogenskābes, kriptohlorogenskābes, rozmarīnskābes un kafijskābes – ietekmi uz lipopolisaharīdu (LPS) stimulēto M1 makrofāgu polarizāciju in vitro. Makrofāgi, kas bija stimulēti ar LPS, tika apstrādāti ar dažādām analizēto skābju koncentrācijām no 10 līdz 100 μM, lai novērtētu potenciālās pretiekaisuma spējas analizētajām vielām. Plūsmas citometrijas metodi izmantoja, lai novērtētu rezultātus, analizējot CD80 un CD86 virsmas marķierus, kas ir raksturīgi M1 fenotipa makrofāgiem. Rezultāti liecināja, ka tikai rozmarīnskābe un kafijskābe pie 100 μM veicināja M1 fenotipa makrofāgu marķieru samazināšanos, norādot uz šo savienojumu iespējamo lomu iekaisuma procesu regulācijā. Rozmarīnskābe uzrādīja vislabākos rezultātus, demonstrējot vislielāko efektivitāti M1 polarizācijas mazināšanā. Papildus makrofāgu polarizācijas analīzei, pētījumā tika iekļauta arī fenolskābju antioksidantu aktivitātes novērtēšana, izmantojot DPPH testu, kura rezultāti parādīja polifenolu spēju darboties kā antioksidantiem. Analizējamo vielu citotoksicitāte tika novērtēta, izmantojot MTT testu. Rezultāti liecina, ka fenolskābes potenciāli var nodrošināt dubultu aizsardzību pret iekaisumu, samazinot makrofāgu polarizāciju un kopējo oksidatīvo stresu. Šis pētījums paplašina izpratni par fenolskābju bioloģisko aktivitāti un to potenciālo izmantojumu kā dabiskus līdzekļus imūnās sistēmas reakcijas regulēšanai un iekaisuma slimību kontrolei, jo polifenoli ir vielas, kas ir dabiski sastopami visos augos.lv-LV
dc.description.abstractThe aim of the research work "Effects of polyphenols in a simulated inflammatory model: an in vitro study" is to investigate the effects of phenolic acids - chlorogenic acid, cryptochlorogenic acid, rosmarinic acid and caffeic acid - on lipopolysaccharide (LPS)-stimulated M1 macrophage polarisation in vitro. To assess the potential anti-inflammatory effect of phenolic acids, macrophages stimulated with LPS were treated with different concentrations of the analysed acids ranging from 10 to 100 μM. Flow cytometry was used to analyse CD80 and CD86 surface markers, which are typical for M1 phenotype macrophages, to assess the results. The results showed that only rosmarinic acid and caffeic acid at 100 μM contributed to the reduction of markers in M1 phenotype macrophages, indicating a possible role of these compounds in the regulation of inflammatory processes. Rosmarinic acid showed the best results, demonstrating the highest efficiency in reducing M1 polarisation. In addition to the analysis of macrophage polarisation, the study also included the evaluation of the antioxidant activity of phenolic acids using the DPPH assay, the results of which demonstrated the ability of polyphenols to act as antioxidants. The cytotoxicity of the analytes was assessed by MTT. The results suggest that phenolic acids have the potential to provide dual protection against inflammation by reducing macrophage polarisation and overall oxidative stress. This study increases the understanding of the biological activity of phenolic acids and their potential use as natural tools for regulating immune responses and controlling inflammatory diseases, as polyphenols are substances that occur naturally in all plants.en-UK
dc.language.isolv-LV-
dc.publisherRīgas Stradiņa universitātelv-LV
dc.publisherRīga Stradiņš Universityen-UK
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/restrictedAccess-
dc.subjectPolifenolilv-LV
dc.subjectiekaisumslv-LV
dc.subjectantioksidantilv-LV
dc.subjectPolyphenolsen-UK
dc.subjectinflammationen-UK
dc.subjectantioxidantsen-UK
dc.titlePolifenolu ietekme simulētā iekaisuma modelī: In vitro pētījums .lv-LV
dc.title.alternativeEffects of polyphenols in a simulated inflammation model: an in vitro studyen-UK
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/otheren-UK
Appears in Collections:Studējošo pētnieciskie darbi

Files in This Item:


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.