Title: Ērču encefalīts un neiroborelioze. Klīniskais gadījums.
Other Titles: Tick-borne encephalitis and neuroborreliosis. Case report.
Authors: Gunta Tīcmane
Marika Āboliņa
Medicīnas fakultāte
Faculty of Medicine
Keywords: Ērču encefalīts. Laimas slimība. Neiroborelioze. Koinfekcija. Profilakse. Infekcijas slimības. Antibakteriāla terapija.;Tick-borne encephalitis. Lyme disease. Neuroborreliosis. Coinfection. Prevention. Infectious diseases. Antibacterial therapy.
Issue Date: 2024
Publisher: Rīgas Stradiņa universitāte
Rīga Stradiņš University
Abstract: Ērču encefalīts un Laimas slimība ir infekcijas slimības, kuras izplata ērces. Abas saslimšanas ir bieži sastopamas arī Latvijā, turklāt tās var būtiski samazināt dzīves kvalitāti, izraisīt smagas komplikācijas un paliekošas sekas, t.sk. invaliditāti un nāvi, ja netiek savlaicīgi diagnosticētas un ārstētas. Smaga klīniskā gaita pārsvarā raksturīga gados vecākiem cilvēkiem. Visbiežāk pacientam ir viena no šīm infekcijām, taču tās var arī kombinēties. Svarīga loma ir pacienta anamnēzei, kā arī klīniskajai ainai un laboratorajiem testiem, kur meklē slimībām raksturīgās antivielas asins serumā un lumbālpunktātā. Šajā darbā ietvertais pacients ir 57 gadus vecs vīrietis, kurš sākotnēji vērsās pie ģimenes ārsta ar nespecifiskām sūdzībām un izsitumiem, kuri pēc morfoloģijas un lokalizācijas nav tipiski raksturīgi nevienai no minētajām saslimšanām. Šajā klīniskajā gadījumā tiek prezentēts pacients ar drudzi, atipiskiem izsitumiem, spēcīgām galvassāpēm un nogurumu. Pēc uzsāktās simptomātiskās un antibakteriālās terapijas netika novērots uzlabojums, līdz ar ko pacients tika stacionēts. Stacionārā, balstoties uz pacienta klīnisko ainu un specifisko antivielu klātbūtni asinīs, pacientam tika apstiprināta ērču encefalīta un Laimas slimības koinfekcija. Pacients pēc 14 dienu terapijas tika izrakstīts no stacionāra apmierinošā stāvoklī. Ir nozīmīgi šīs abas slimības mācēt atpazīt jebkuram speciālistam, jo pacienti ar sūdzībām var nonākt pie dažādiem speciālistiem. Savukārt pacientam svarīgākais ir ievērot profilaksi, lai pēc iespējas samazinātu risku saslimt ar ērču pārnēsātām infekcijām. Darba mērķis: Analizēt ērču encefalīta un neiroboreliozes klīnisko gaitu, diagnostiku un ārstēšanu pacientam ar abām infekcijas slimībām vienlaicīgi. Pētījuma metodika: Viena pacienta medicīniskās dokumentācijas analīze, interneta resursu un grāmatu informācijas analīze, informācijas un datu apkopojums, salīdzinājums un secinājumu izvirzīšana. Pirms darba izstrādes saņemta atļauja no Pētījumu Ētikas komitejas. Rezultāti: Analizējot šo klīnisko gadījumu un salīdzinot to ar pieejamo literatūru, var secināt, ka pacientam sākotnēji bijusi atipiska klīniskā aina, kas liecināja, ka pacientam varētu būt cita infekcijas slimība un tādējādi apgrūtināja diagnostiku un savlaicīgu efektīvas terapijas uzsākšanu. Kad tika apstiprināta pareiza diagnoze, tika uzsākta uz etioloģiju vērsta ārstēšana atbilstoši vadlīnijām, rezultējoties ar pacienta klīnisko uzlabojumu. Secinājumi: Ērču encefalīts un Laimas slimība ir infekcijas slimības, kuras var potenciāli izraisīt smagas neiroloģiskas izpausmes. Abām infekcijas slimībām ir plaša diferenciāldiagnostika, jo sākotnēji var izpausties ar nespecifiskām sūdzībām, rezultējoties ar novēlotu pareizas diagnozes uzstādīšanu. Tā kā pārsvarā pacientiem tiek diagnosticēta tikai viena no ērču pārnēsātām infekcijas slimībām, tad ir salīdzinoši maz pētījumu par klīnisko gaitu un prognozi gadījumā, ja pacientam tiek konstatēta koinfekcija.
Tick-borne encephalitis and Lyme disease are infectious diseases spread by ticks, prevalent in Latvia. If not timely diagnosed and treated, they can reduce life quality, lead to severe complications, disability, and even death. A severe clinical course is mainly characteristic in older people. Most often, a patient has one of these infections, but they can also occur together. Diagnosis relies on the patient's medical history, clinical presentation, and laboratory tests including disease-specific antibodies in blood serum and cerebrospinal fluid. The study focuses on a 57-year-old man initially presenting nonspecific complaints and rashes that weren't typical for these diseases. He exhibited fever, atypical rashes, severe headaches, and fatigue. Despite symptomatic and antibacterial therapy, no improvement occurred, leading to hospitalization. Based on clinical presentation and specific antibodies in blood, a coinfection of tick-borne encephalitis and Lyme disease was confirmed. After a 14-day treatment, the patient was discharged in stable condition. It's essential for specialists to recognize these diseases, , as patients with complaints may consult various specialists. Meanwhile, the most important thing for the patient is to follow preventive measures to minimize the risk of contracting tick-borne infections. Objective: Analyze tick-borne encephalitis and neuroborreliosis in a patient with both diseases – analyze clinical course, diagnosis, and treatment. Methodology: Analysis of patient's medical records, internet resources, books, data collection, comparison, and conclusions. Permission from the Research Ethics Committee was obtained. Results: Analyzing this clinical case and comparing it with available literature, it can be concluded that the patient initially had an atypical clinical presentation, indicating that the patient could have had another infectious disease, thus complicating the diagnosis and timely initiation of effective therapy. Once the correct diagnosis was confirmed, etiology-based treatment was started according to guidelines, resulting in clinical improvement of the patient. Conclusions: Tick-borne encephalitis and Lyme disease are infectious diseases that can cause severe neurological issues. Both diseases have a broad differential diagnosis because they can initially present with nonspecific complaints, leading to delayed correct diagnosis. Since mostly only one of the tick-borne infectious diseases is diagnosed in patients, there are relatively few studies on the clinical course and prognosis in cases where a coinfection is detected in a patient.
Description: Medicīna
Medicine
Veselības aprūpe
Health Care
Appears in Collections:Studējošo pētnieciskie darbi

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Medicinas_fakultate_MF_2024_Marika_Abolina_032395.pdfStudējošā pētnieciskais darbs697.58 kBAdobe PDFView/Open    Request a copyopen_acces_locked
Pielikumi_Marika_Āboliņa.pdfNoslēguma darba pielikums211.75 kBAdobe PDFView/Open    Request a copyopen_acces_locked


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.