Title: RANO kritēriju nozīme progresijas radioloģiskā izvertēšanā pacientiem ar gliāliem audzējiem
Other Titles: Evaluation of RANO criteria for the radiological assesmenr of tumor progression for gliomas
Authors: Arturs Balodis
Laura Rancāne
Medicīnas fakultāte
Faculty of Medicine
Keywords: RANO kritēriji;Macdonald kritēriji;gliomas;gliāli audzēji.;RANO criteria;Macdonald criteria;gliomas;glial tumors.
Issue Date: 2024
Publisher: Rīgas Stradiņa universitāte
Rīga Stradiņš University
Abstract: Gliomas ir heterogēna primāro centrālās nervu sistēmas (CNS) audzēju grupa, kas attīstās no gliālas izcelsmes cilmes šūnām. Šie audzēji ir visizplatītākais ļaundabīgo primāro CNS audzēju veids pieaugušajiem. Tiek ziņots, ka ikgadējais gliomu sastopamības biežums ir aptuveni 6 gadījumi uz 100 000 iedzīvotājiem visā pasaulē (Leao et al.,2020). Glioblastoma (GBM) sastāda aptuveni 46% no visām gliomām. Tai ir slikta prognoze, vidējais dzīvildzes ilgums ir aptuveni 14 mēneši, un mazāk nekā 10% pacientu nodzīvo ilgāk par pieciem gadiem pēc diagnozes uzstādīšanas (Ellingson et al., 2017). Tāpat ziņots, ka vidējais dzīvildzes laiks pēc audzēja recidīva ir aptuveni seši mēneši (Lasocki, Gaillard, 2019). Terapijas atbildes novērtējuma neiroonkoloģijas kritēriji (RANO) tika izstrādāti kā objektīvs instruments augstas pakāpes, kā arī zemas pakāpes gliomu ārstēšanas efektivitātes radioloģiskai izvērtēšanai. Attēldiagnostikai ir izšķiroša nozīme gliomas pacientu ārstēšanā, sākot no sākotnējās diagnozes uzstādīšanas līdz novērošanai pēc ārstēšanas. Rezultātu interpretācijai pēc operācijas, staru un ķīmijterapijas ir nepieciešamas padziļinātas zināšanas par audzēja bioloģiju, kā arī par savdabīgajām izmaiņām, kas varētu rasties katras ārstēšanas metodes rezultātā (Lasocki, Gaillard, 2019).
Gliomas are a heterogeneous group of primary central nervous system (CNS) tumors that develop from stem cells of glial origin. These tumors are the most common type of malignant primary CNS tumors in adults. The annual incidence of gliomas is reported to be approximately 6 cases per 100,000 population worldwide (Leao et al.,2020). Glioblastoma (GBM) accounts for approximately 46% of all gliomas. It has a poor prognosis, with a median survival of approximately 14 months, and less than 10% of patients survive more than five years after diagnosis (Ellingson et al., 2017). The median survival time after tumor recurrence is also reported to be approximately six months (Lasocki, Gaillard, 2019). The Response Assessment Neuro-Oncology Criteria (RANO) was developed as an objective tool for the radiological evaluation of the treatment efficacy of high-grade as well as low-grade gliomas. Imaging plays a critical role in the treatment of glioma patients, from initial diagnosis to post-treatment follow-up. Interpretation of results after surgery, radiation and chemotherapy requires an in-depth knowledge of tumor biology, as well as the changes that may occur as a result of each treatment (Lasocki, Gaillard, 2019).
Description: Medicīna
Medicine
Veselības aprūpe
Health Care
Appears in Collections:Studējošo pētnieciskie darbi

Files in This Item:


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.