Title: Diētas ar paaugstinātu olbaltumvielu saturu ietekme uz ķermeņa tauku masu.
Other Titles: High Protein Diets and its Effects on the Body Fat Mass.
Authors: Jānis Leitis
Zinta Ozolina
Sabiedrības veselības un sociālās labklājības fakultāte
Faculty of Public Health and Social Welfare
Keywords: aptaukošanās;olbaltumvielas;tauki;veselība;uzturs;treniņi.;obesity;protein;fat;health;nutrition;training.
Issue Date: 2024
Publisher: Rīgas Stradiņa universitāte
Rīga Stradiņš University
Abstract: Aptaukošanās ir vienas no galvenajiem faktoriem daudzām slimībām, kas saistītas ar vielmaiņu traucējumiem, ar sirds un asinsvadu slimībām, tāpat palielināts ķermeņa svars veicina sliktu pašsajūtu un nekvalitatīvu miegu, kas var veicināt arī dažādas psiholoģiskas novirzes. Lai risinātu šo problēmu ir jāmeklē iespējamie risinājumi, gan īstermiņā, gan ilgtermiņā. Pēdējo gadu laikā diētas ar augstu olbaltumvielu saturu, apvienotas ar pretestības treniņiem, tiek uzskatītas par veiksmīgu stratēģiju, lai novērstu vai ārstētu aptaukošanos. Vairākās īsāka perioda, stingri kontrolētās augstāka olbaltumvielu satura dietas pētījumos tika uzrādīts lielāks svara zudums, tauku masas samazināšanās un liesās masas saglabāšanās salīdzinot ar zemāku olbaltumvielu saturu uzturā. Pētījuma mērķis: noskaidrot vai paaugstināta olbaltumvielu uzņemšana veicina tauku masas samazināšanos grupā ar paaugstinātu olbaltumvielu saturu uzturā pret grupu ar normālu olbaltumvielu saturu uzturā. Pētījuma metodes: Pavisam pētījumā pieteicās 30 sievietes, vecumā no 30 līdz 40 gadiem. 5 no tām neatbilda pētījuma kritērijiem. Kopumā pētījumu uzsāka 25 dalībnieces ar līdzīgiem antropometriskajiem parametriem, no kurām 9 tika izslēgtas no pētījuma, nosacījumu neievērošanas un veselības dēļ. Pētījumu pabeidza 16 dalībnieces. Dalībnieces tika sadalītas divās grupās. Pirmā grupa ar normālu olbaltumvielu devu uzturā uzņēma 1 g / kg olbaltumvielu, otra grupa ar paaugstinātu olbaltumvielu devu uzņēma 1,6 g / kg olbaltumvielu. Ķermeņa tauku masa tika mērīta ar antropometriskajām metodēm un aprēķināts tauku procents. Ķermeņa mērījumi tika iegūti ar divām metodēm, ar ādas kroku mērītāju un ķermeņa apkārtmēru mēriem, svaru un garumu. Iegūtie dati tika ievietoti tiem atbilstošos formulu kalkulatoros un iegūtie lielumi izteikti procentos, tādā veidā tika iegūts ķermeņu tauku procents. Iegūtie dati tika apkopoti un analizēti izmantojot SPSS lietotni. Pētījuma dalībniecēm tika izstrādāti trīs spēka treniņi nedēļā. Rezultāti: Pētījumā tika novērots ķermeņa tauku procenta samazinājums abās grupās. Tauku procentu samazinājums nebija statistiski nozīmīgs, tomēr rezultāti, otrajā grupā ar paaugstinātu olbaltumvielu devu uzturā uzrādīja lielāku ķermeņa tauku procentu samazinājumu. Secinājumi: Pēc pētījuma rezultātiem tiek secināts, ka paaugstināta olbaltumvielu deva, apvienota ar fiziskajām aktivitātēm, var būt efektīva liekās ķermeņa tauku masas samazināšanai.
Obesity is one of the main factors for many diseases related to metabolic disorders, cardiovascular diseases, and increased body weight contributes to poor well-being and poor quality sleep, which can also contribute to various psychological abnormalities. In order to solve this problem, it is necessary to look for possible solutions, both in the short term and in the long term. In recent years, high-protein diets combined with resistance training have been considered a successful strategy to prevent or treat obesity. Several studies of shorter-term, tightly controlled higher-protein diets have shown greater weight loss, reduction in fat mass, and preservation of lean mass compared to lower-protein diets. Objective: to find out whether increased protein intake contributes to the reduction of fat mass in the group with increased protein content in the diet compared to the group with normal protein content in the diet. Methods: A total of 30 women aged between 30 and 40 applied for the study. 5 of them did not meet the study criteria. A total of 25 female participants with similar anthropometric parameters entered the study, of which 9 were excluded from the study due to non-compliance and health. 16 participants completed the study. The participants were divided into two groups. The first group with a normal protein intake received 1 g/kg of protein, the second group with an increased protein intake received 1.6 g/kg of protein. Body fat mass was measured by anthropometric methods and fat percentage was calculated. Body measurements were obtained by two methods, skinfold measurements and measurements of body circumferences, weight and height. The obtained data were entered into the corresponding formula calculators and the obtained values were expressed as a percentage, in this way the percentage of body fat was obtained. The obtained data were collected and analyzed using the SPSS app. Three strength training sessions per week were designed for the study participants. Results: The study observed a decrease in body fat percentage in both groups. The decrease in fat percentage was not statistically significant, however, the results showed a greater decrease in body fat percentage in the second group with increased protein intake. Conclusions: According to the results of the study, it is concluded that an increased dose of protein, combined with physical activity, can be effective in reducing excess body fat mass.
Description: Veselības sporta speciālists
Health care sports specialist
Izglītība, pedagoģija un sports
Education, Pedagogy and Sports
Appears in Collections:Studējošo kvalifikācijas darbi

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Sabiedribas_veselibas_un_socialas_labklajibas_fakultate_VSS_2024_Zinta_Ozolina_040283.pdfKvalifikācijas darbs1.26 MBAdobe PDFView/Open    Request a copyopen_acces_locked
Darba pielikumi.pdfNoslēguma darba pielikums994.17 kBAdobe PDFView/Open    Request a copyopen_acces_locked


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.