Please use this identifier to cite or link to this item: 10.25143/amhr.2023.XVI.04
Title: Kara medicīnas ārstu–rezervistu sagatavošana padomju armijas vajadzībām Rīgas Medicīnas institūtā 1950.–1991. gadā (atmiņās un dokumentos)
Authors: Bleiere, Daina
Dupate, Daiga
Salaks, Juris
Keywords: Rīgas Medicīnas institūts;kara medicīna;padomju ideoloģija;militarizācija;militārā apmācība
Issue Date: 2023
Publisher: Rīgas Stradiņa universitātes Medicīnas vēstures institūts (Institute of History of Medicine, Rīga Stradiņš University)
Abstract: Pētījuma mērķis ir, konfrontējot bijušo studentu atmiņas ar arhīvu un preses dokumentu liecībām, aplūkot Rīgas Medicīnas institūta (Rīgas Stradiņa universitātes nosaukums no 1950. līdz 1990. gadam) Kara katedras darbību, ietekmi uz topošo mediķu sagatavošanu un studentu pretošanos militārajai apmācībai. Kara katedra Rīgas Medicīnas institūtā pastāvēja no 1951. līdz 1961. gadam un no 1968. līdz 1991. gadam. Tās uzdevums bija sagatavot mediķus – Padomju armijas rezerves virsniekus (pārsvarā iespējamā kara gadījumam). Lai gan formāli Kara katedra bija Rīgas Medicīnas institūta struktūrvienība, institūta vadība tās darbību nespēja ietekmēt, jo katedra atradās PSRS Aizsardzības ministrijas pakļautībā. Nodarbības notika krievu valodā, tās bija ideoloģizētas, obligātas visiem studentiem. Mēģinājumi izvairīties no Kara katedras nodarbībām vai ignorēt tās prasības tika sodīti. Smagākais sods bija izslēgšana no institūta, bet varēja izmantot arī citus ietekmes līdzekļus. Tā 1961.–1963. gadā vairākus desmitus absolventu piespiedu kārtā nosūtīja dienēt par kadru virsniekiem līdz izdienas vecuma sasniegšanai. Vismaz dažiem no viņiem tas bija sods par protestēšanu pret militāro dresūru un sadzīves apstākļiem militārās apmācības vasaras nometnēs. Rezerves virsnieku sagatavošana Kara katedrā atbrīvoja studentus no vispārējā obligātā karadienesta. Šis princips tika pārkāpts 80. gados, kad studentus iesauca armijā pēc 1. kursa, bet pēc studiju atsākšanas viņi bija spiesti atkal apmeklēt Kara katedras nodarbības. Sākot ar 1988. gadu, Rīgas Medicīnas institūta studenti pieprasīja mainīt Kara katedras darbības stilu un saturu, taču līdz pat Latvijas neatkarības atgūšanai izdevās panākt tikai minimālu PSRS aizsardzības resora piekāpšanos.
DOI: 10.25143/amhr.2023.XVI.04
ISSN: 1022-8012
License URI: http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/
Appears in Collections:Volume 16 (35)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
IPD-3917_ActaMedico-XVI_04.pdf9.7 MBAdobe PDFView/Openopen_acces_unlocked


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons