Title: Effects of Grape Seed Oil on Human Health
Other Titles: Vīnogu sēklu eļļas ietekme uz cilvēku veselību
Authors: Marija Avota
Wakman Mohmand
Medicīnas fakultāte
Faculty of Medicine
Keywords: Vīnogu sēklu eļļa;proantocianidīni;fenoli;linolēnskābe;Grape Seed oil;Proanthocyanidins;Phenols;Linoleic acid
Issue Date: 2023
Publisher: Rīgas Stradiņa universitāte
Rīga Stradiņš University
Abstract: Vīnogu sēklu eļļa, kas iegūta no Vitis vinifera vīnogām, ilgu laiku ir izmantota tradicionālajā medicīnā potenciālo veselības ieguvumu dēļ. Šis literatūras pārskats sniedz ieskatu ražošanas procesā, bioķīmiskajā struktūrā un vīnogu sēklu eļļas pielietojuma formās sākumā, pēc tam pēta tās ietekmi uz cilvēku veselību. Šī literatūras pārskata mērķi ir izpētīt esošo zinātnisko literatūru par vīnogu sēklu eļļas ietekmi uz cilvēku veselību un apkopot svarīgākos secinājumus, kas saistīti ar tās pozitīvo ietekmi uz cilvēka ķermeni. Mērķis ir uzsvērt vīnogu sēklu eļļas potenciālos veselības ieguvumus, tostarp tās ietekmi uz dažādām fizioloģiskām sistēmām, iespējamo lomu slimību profilaksē un ārstēšanā, drošību un blakusparādības, kā arī nākotnes pētījumus un ierobežojumus. Šis literatūras pārskats tika veikts, plaši meklējot un pārskatot dažādus rakstus, pētījumus, žurnālus, grāmatas un citas medicīniskās literatūras avotus un datubāzes. Šo avotu secinājumi tika analizēti un apkopoti, lai sniegtu visaptverošu ieskatu par vīnogu sēklu eļļas ietekmi uz cilvēku veselību. Kopsavilkumā šis literatūras pārskats atklāj, ka vīnogu sēklu eļļai ir daudzas potenciālas veselības priekšrocības, kas saistītas ar tās īpašajām bioķīmiskajām īpašībām un dažādām izmantošanas iespējām. Pašreizējie pētījumi liecina, ka vīnogu sēklu eļļai var būt pozitīva ietekme uz dažādām fizioloģiskām sistēmām, ieskaitot sirds un asinsvadu veselību, vēža profilaksi, pretiekaisuma iedarbību, antimikrobiālo aktivitāti, ādas veselību, neiroaizsardzību, aptaukošanās un metabolā sindroma novēršanu, kā arī kuņģa-zarnu trakta un aknu veselību. Tomēr nepieciešama plašāka pētniecība, ieskaitot ilgtermiņa klīniskos pētījumus, lai pilnībā izprastu pamatā esošos mehānismus un izstrādātu vadlīnijas tās drošai un efektīvai lietošanai. Galu galā, vīnogu sēklu eļļai ir lielas iespējas kā veselību veicinošai pārtikai un terapeitiskai vielai, un turpinot pētījumus šajā jomā, var atklāt tālākas cilvēku veselībai paredzētas priekšrocības.
Grape seed oil, derived from Vitis vinifera grapes, has a long history of use in traditional medicine for its potential health benefits. This literature review provides an overview of the manufacturing process, biochemical structure and application forms of grape seed oil at the beginning and then explores its impact on human health. The objectives of this literature review are to examine the existing scientific literature on the impact of grape seed oil on human health and to summarize the most important findings related to its positive effects on the human body. The aim is to highlight the potential health benefits of grape seed oil, including its effects on various physiological systems, its potential role in the prevention and treatment of diseases, safety & side effects and future research and limitations. This literature review was conducted by comprehensively searching and reviewing various articles, studies, journals, books, and other medical literature and databases. The findings from these sources were analyzed and put together to provide a comprehensive overview of the impact of grape seed oil on human health. In summary, this literature review reveals that grape seed oil has numerous potential health advantages due to its distinct biochemical properties and various uses. Current studies suggest that grape seed oil can have a positive impact on different physiological systems, including including cardiovascular health, cancer prevention, anti-inflammatory effect, antimicrobial activity, skin health, neuroprotection, obesity and metabolic syndrome and gastrointestinal and hepatic health. Nevertheless, more extensive research, including long-term clinical trials, is required to fully comprehend the underlying mechanisms and to develop guidelines for its safe and effective use. Ultimately, grape seed oil holds considerable potential as a health-promoting food and therapeutic substance, and continued research in this field may explore further benefits for human health.
Description: Medicīna
Medicine
Veselības aprūpe
Health Care
Appears in Collections:Studējošo pētnieciskie darbi

Files in This Item:


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.