Title: Effects of Shift Work on Circadian Rhythm and Melatonin Production
Other Titles: Maiņu darba ietekme uz diennakts ritmu un melatonīna ražošanu
Authors: Kristīne Andža
Markus Mikael Joonatan Myllykangas
Medicīnas fakultāte
Faculty of Medicine
Keywords: Diennakts ritms;melatonīns;maiņu darba grafiks;desinhronizācija;galvenais pulkstenis;čiekurveidīgs dziedzeris.;Circadian rhythm;melatonin;shift work schedule;desynchronization;master clock;light-dark cycle
Issue Date: 2023
Publisher: Rīgas Stradiņa universitāte
Rīga Stradiņš University
Abstract: Šī pētnieciskā darba literatūras apskata mērķis ir izpētīt un apkopot jaunākos datus par maiņu darba ietekmi uz diennakts ritmu un melatonīna ražošanu, kā arī par to, kādas ar veselību saistītas problēmas var ar to saistīt, kā arī iespējamos veidus, kā mazināt veselības problēmu ietekmi. ko izraisa maiņu darbs. Lai iegūtu šī pētījuma avotus, tika izmantotas dažādas literatūras datu bāzes (PubMed, Google Scholar, ScienceDirect). Studijas pārsvarā bija saistītas ar profesiju, un, lai tās iekļautos, tām bija jābūt rakstītām angļu valodā. Kopumā pēc izslēgšanas tika iekļauti 24 raksti. Maiņu darbs un tā ietekme ir galvenā profesiju pētniecības interese. Termins “maiņu darbs” nav ne standartizēts, ne arī dots kā viena definīcija. Maiņu darbs ir saistīts ar darbu ārpus parastā vai "standarta" darba laika, kas parasti tiek raksturots kā no pirmdienas līdz piektdienai, no 8:00 līdz 17:00 vai 18:00. Tā ir kļuvusi par nepieciešamību mūsu sabiedrībai tādās jomās kā enerģijas ražošana, ražošana, transports, tiesībaizsardzība, veselības aprūpe un militārā joma. Tomēr tas samazina miega laiku un pakļauj strādniekus mākslīgajai gaismai naktī (ALAN). Šī iedarbība ir galvenais faktors, kas traucē diennakts ritmu. Citas lietas, piemēram, ēdienreizes, fiziskās aktivitātes utt., ietekmē arī diennakts laiku, bet mazākā mērā. Šī desinhronizācija ir saistīta ar vairākām veselības problēmām. Pārskata hipotēze ir tāda, ka maiņu darbs ir saistīts ar diennakts novirzi un samazinātu melatonīna veidošanos. Šī darba pētījuma uzdevumi ir: 1) izpētīt diennakts sistēmas regulāru darbību, izmantojot literatūru un pētījumus, 2) pārskatīt pētījumus, kas koncentrējas uz maiņu darbu un tā ietekmi uz diennakts ritmu un melatonīna ražošanu 3) pārskatīt pētījumus, kas pēta maiņu darbu ietekmi uz veselību. un 4) pārskatīt pētījumus, kuros tiek pētīti veidi, kā mazināt iespējamo maiņu darba izraisīto nelabvēlīgo ietekmi uz veselību. Hipotēze, ka maiņu darbs ir saistīts ar diennakts novirzi un melatonīna ražošanas samazināšanos, tika apstiprināta lielākajā daļā apskatīto pētījumu. Maiņu darbs ir saistīts ar vairākām veselības problēmām, no kurām daudzām joprojām nav noskaidrota cēloņsakarība. Tika atklāts, ka lielākā daļa mīkstinošo faktoru ir noderīgi īstermiņā, īpaši, ja tie ir apvienoti. Šie jautājumi ir jāpēta tālāk.
This research paper's literature review aims to examine and compile the most recent data on effects of shift work on circadian rhythm and melatonin production, and what kind health related issues can be linked with it, as well as possible ways to mitigate the effects of health problems caused by shift work. A variety of literature databases (PubMed, Google Scholar, ScienceDirect) were used to acquire sources for this research paper. The studies were mostly linked to the occupational field and to be included they had to be written in English language. In total, 24 articles were included after exclusions. Shift work and its effect are a major interest of research in occupational field. The term “shift work” is neither standardized nor given in a singular definition. Shift work entails labour outside of regular or "standard" working hours, that are typically described as Monday through Friday, 8 am to 5pm or 6pm. It has become a necessity for our society in such fields as energy generation, manufacturing, transportation, law enforcement, healthcare, and the military. However, it reduces the amount of time spent sleeping and exposes the workers to Artificial Light at Night (ALAN). This exposure is the principal factor which interferes with the circadian rhythm. Other things such as mealtimes, physical activity, etc. also affect the circadian, but to lesser extent. This desynchronization is associated with multiple health concerns. The hypothesis of the review is that shift work is linked with circadian misalignment and decreased melatonin production. Research tasks of this paper are: 1) examine the regular functioning of the circadian system through literature and studies, 2) review studies focusing on shift work and its effects to circadian rhythm and melatonin production 3) review studies that examine shift works effects to health and wellbeing, and 4) review studies that research ways to mitigate possible adverse health effects caused by shift work. The hypothesis that shift work is linked with circadian misalignment and decreased melatonin production was confirmed by majority of the reviewed studies. Shift work is related to several health problems, of many still have undetermined causality. Most mitigating factors were discovered to be helpful in short-term, especially when combined. These issues need to be investigated further.
Description: Medicīna
Medicine
Veselības aprūpe
Health Care
Appears in Collections:Studējošo pētnieciskie darbi



Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.