Title: Levels of Radon Radioactivity and its Distribution in Latvia and Swedish Households
Other Titles: Radona radioaktivitātes līmeņi un izplatība Latvijas un Zviedrijas mājsaimniecībās
Authors: Ieva Kalve
Elsa Del Carmen Barbro Widén
Medicīnas fakultāte
Faculty of Medicine
Keywords: Radons;radioaktivitāte;iekštelpu piesārņojums;veselības apdraudējums;plaušu vēzis;Zviedrija;Latvija.;Radon;radioactivity;indoor pollution;health hazard;lung cancer;Sweden;Latvia.
Issue Date: 2023
Publisher: Rīgas Stradiņa universitāte
Rīga Stradiņš University
Abstract: Vispārīgā informācija: Mūsdienās radons ir cieši saistīts ar iekštelpu piesārņojumu un bieži sastopams mājās, īpaši pagrabos un zemes līmenī. Radona ieelpošanas un plaušu vēža attīstības risks ir tik liels, ka tiek uzskatīts, ka tas ir visizplatītākais plaušu vēža cēlonis pēc smēķēšanas. Šajā literatūras apskatā analizēts pašreizējais noteiktais radona līmenis gan Zviedrijā, gan Latvijā un mēģināts salīdzināt abu valstu iegūtos datus. Nepieciešams iegūt skaidrāku izpratni par radona situāciju no veselības viedokļa. Mērķis: Šī literatūras apskata mērķis ir izpētīt un apkopot datus par radona piesārņojuma līmeņiem Zviedrijā un Latvijā. Noteikt dažādu radona līmeņu veselības apdraudējumu civiliedzīvotājiem. Izpētīt saikni starp radona iedarbību telpās un plaušu vēža attīstību. Hipotēze: Radona piesārņojuma līmenis var būt paaugstināts gan Latvijā, gan Zviedrijā, kas rada risku plaušu vēža attīstībai. Materiāli un metodes:: Literatūras apskats veidots, iegūstot un izmantojot infpormāciju no zinātniskiem pētījumiem, kas iegūti no pētniecības forumiem ScienceDirect, Upfodate, PubMed kā arī no medicīnas iespeisteim izdevumiem. Iegūtā informācija tika apkopota un analizēta. Rezultāti: Rezultāti ir balstīti uz vairāku pētījumu un publikāciju novērtējumu no medicīnas datu bāzēm un medicīnas mācību grāmatām. Visiem pētījumiem ir pārbaudīts avots. No pārbaudītajiem pētījumiem nebija iespējams konkrēti secināt, kurai valstij -Latvijai vaiZviedrijai – ir lielāka radona iedarbība un ietekme. Tas ir saistīts ar dažādām metodēm un objektiem, kas ir pētīti dažādās valstīs. Ir atrasts kvalificēts pamatojums tēzei par radona ietekmi uz cilvēka veselību, kur vairāki no izvērtētajiem ziņojumiem ir apstiprinājuši korelāciju starp gāzes iedarbību un kancerogēnitāti. Secinājumi: Zviedrija un Latvija ir valstis, kas cīnās ar radona starojumu. No esošās literatūras nevar izteikt skaidru nostāju par to, kurai valstij ietekme ir lielāka.. Šādam apgalvojumam būtu jāveic plašāks pētījums. Radona iedarbības bīstamība veselībai gan no iekštelpu piesārņojuma, gan caur gruntsūdeņiem dabā ir zinātniski pamatota.
Background: Today, radon is closely related to indoor pollution and is often found in homes, especially in basements and at ground level. The risk of inhaling radon and developing lung cancer is so great that it is believed to be the second most common cause of lung cancer after smoking. This literature review analyzes the current determined radon level in both Sweden and Latvia and tries to compare the data obtained from both countries. It is necessary to get a clearer understanding of the radon situation from a health point of view. Aim: The aim of this literature review is to investigate and collect data on radon pollution levels in Sweden and Latvia. Determine the health hazards of different levels of radon to civilians. Research the link between indoor radon exposure and the development of lung cancer. Hypothesis: The level of radon pollution may be increased in both Latvia and Sweden, which creates a risk for the development of lung cancer. Materials and methods: The literature review was created by obtaining and using information from scientific studies obtained from research forums ScienceDirect, Upfodate, PubMed as well as from medical publications. The obtained information was collected and analyzed. a literature review of scientific articles on radon exposure and cancer risk. Results: The results have been founded by an evaluation of multiple studies and publications from medical databases and medical textbooks. All studies have been source checked. From the studies examined, no concrete elimination has been possible in the question of which country out of Latvia and Sweden should have the greatest radon exposure and radon impact. This is due to the different methods and objects that have been studied in different countries. Qualified reasoning for the thesis of the radon’s impact on human health has been found Where several of the reports that have been evaluated have confirmed the correlation between gas exposure and carcinogenic outcomes. Conclusions: Sweden and Latvia are both countries that struggle with radon radiation. A clear stand on which country suffers more cannot be made from existing literature. For such a statement a more extensive study should be performed. The health hazard of radon exposure both from indoor pollution and via ground waters in nature is scientifically backed.
Description: Medicīna
Medicine
Veselības aprūpe
Health Care
Appears in Collections:Studējošo pētnieciskie darbi



Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.