Title: A Comparison of Low Carb Diet and low Fat Diet for Weight Loss
Other Titles: Diētas ar zemu ogļhidrātu saturu un zemu tauku saturu salīdzinājums svara samazināšanā
Authors: Māra Kampara
Monica Kumar
Medicīnas fakultāte
Faculty of Medicine
Keywords: Diēta ar zemu ogļhidrātu saturu. Diēta ar zemu tauku saturu. Svara zudums.;Low-carb diet. Low-fat diet. Weight loss.
Issue Date: 2023
Publisher: Rīgas Stradiņa universitāte
Rīga Stradiņš University
Abstract: Priekšvēsture: Saskaņā ar PVO datiem aptaukošanās kopš 1975. gada ir trīskāršojusies. Liekais svars un aptaukošanās ir kļuvusi par vienu no galvenajām veselības problēmām pasaulē, jo tā ir kļuvusi par vienu no galvenajiem neinfekcijas slimību un nāves cēloņiem. Sociālo plašsaziņas līdzekļu plašāka izmantošana un izpratne par veselīgu dzīvesveidu ir padarījusi dažādas diētas par populāru izvēli svara samazināšanai. Diēta ar zemu ogļhidrātu saturu un diēta ar zemu tauku saturu ir divi piemēri diētām, kuru mērķis ir pretējs, bet kopīgs - svara zudums. Izvēloties diētu, kas veicina svara samazināšanos, var novērst liekā svara un aptaukošanās gadījumu skaita pieaugumu. Tāpēc būtu jāizpēta un jāsalīdzina abu diētu ietekme uz svara zudumu. Mērķi: Šī pētnieciskā darba mērķis bija salīdzināt, kāda ietekme uz svara zudumu ir zema ogļhidrātu satura diētai un diētai ar zemu tauku saturu, un izpētīt, kura diēta ir labāks variants ātrākai svara samazināšanai. Materiāls un metodes: Šajā darbā ir sniegts literatūras apskats par vairākiem rakstiem, zinātniskajām tīmekļa vietnēm, žurnāliem un grāmatām. Tajā iekļautas arī "Uztura vadlīnijas amerikāņiem 2020-2025" un "Ziemeļvalstu uztura ieteikumi 2012". Rezultāti: Pārskats liecina, ka, ievērojot diētu ar zemu ogļhidrātu saturu vai diētu ar zemu tauku saturu, īpaši cilvēkiem ar lieko svaru un aptaukošanos, var panākt labvēlīgu ietekmi uz svara samazināšanos. Īstermiņā, salīdzinot ar diētu ar zemu tauku saturu, tika novērots ievērojami lielāks svara zudums, ja ievēroja diētu ar zemu ogļhidrātu saturu. Tomēr literatūras apskats arī parādīja, ka pēc > 24 mēnešiem samazinājās ogļhidrātu diētas ietekme uz svara samazināšanos. Secinājums: Gan diēta ar zemu ogļhidrātu daudzumu, gan diēta ar zemu tauku saturu izraisa svara samazināšanos, un tāpēc to var ieteikt. Tomēr pierādījumi liecina, ka mazogļhidrātu diēta izraisa lielāku svara samazināšanos īstermiņā, tāpēc tā ir labāks risinājums ātrākai svara samazināšanai. Mazāka ietekme vērojama zema ogļhidrātu satura diētai pēc > 24 mēnešiem; tātad ilgtermiņā starp abām diētām nav novērojama būtiska atšķirība. Nepieciešami turpmāki pētījumi, lai noskaidrotu, kurai no šīm divām diētām ir labāka ietekme uz svara samazināšanos ilgtermiņā.
Background: According to the WHO, obesity has tripled since 1975. Overweight and obesity has become a major health concern in the world as it has become one of leading causes to non-communicable diseases and deaths. Increased usage of social media and awareness about healthy lifestyle have made different diets a popular choice for weight loss. Low-carbohydrate diet and Low-fat diet are two examples of diets that has the opposite focus but shared goal, weight loss. Therefore, the effect of both diets on weight loss should be investigated and compared. Objectives: The aim of this research paper was to compare the effect low-carbohydrate diet and low-fat diet has on weight loss and to investigate which diet is a better option for faster weight loss. Material and methods: This paper is a literature review of several articles, scientific websites, journals and books. It also includes Dietary Guidelines for Americans 2020-2025 and Nordic Nutrition Recommendations 2012. Results: The review showed a beneficial effect on weight loss by following low-carbohydrate diet or low-fat diet, especially in overweight and obese people. Low-carbohydrate diet showed a significantly greater weight loss during short-term compared to the low-fat diet. However, the literature review also showed a decreased effect of low-carbohydrate on weight loss after > 24 months. Conclusion: Both low-carbohydrate diet and low-fat diet causes weight loss and can therefore be recommended. However, evidence has shown low-carbohydrate diet to cause a greater decrease in weight on a short-term basis and is therefore a better option for faster weight loss. A decreased effect is seen in low-carbohydrate diet after > 24 months; hence no significant difference is seen between the two diets on long-term basis. Further research is needed to investigate which of these two diets has a better effect on long-term weight loss.
Description: Medicīna
Medicine
Veselības aprūpe
Health Care
Appears in Collections:Studējošo pētnieciskie darbi

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
ANNEX.docxNoslēguma darba pielikums29.93 kBUnknownView/Open    Request a copyopen_acces_locked
Medicinas_fakultate_SSNMF_2023_Monica_Kumar_033518.pdfStudējošā pētnieciskais darbs371.17 kBAdobe PDFView/Open    Request a copyopen_acces_locked


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.