Title: Mini —invazive Treatment of Esophageal Atresia — Indications, Contrindications and Results — Literature Review
Other Titles: Barības vada atrēzijas miniinvazīvās ārstēšanas iespējas, rezultāti. Literatūras apskats.
Authors: Zane Ābola
Ingeborg Olava Gaasø Dalsbø
Medicīnas fakultāte
Faculty of Medicine
Keywords: EO = barības vada atrēzija. TEF = traheo-barības vada fistula. LGEA = garas spraugas barības vada atrēzija. rTEF = recidivējoša traheo-barības vada fistula. GER = gastroezofageālais reflukss. VCD = balss saišu disfunkcija.;EO= Esophageal atresia. TEF= tracheoesophageal fistula. LGEA= long gap esophageal atresia. rTEF= recurrent tracheoesophageal fistula. GER= Gastroesophageal reflux. VCD= Vocal cord dysfunction.
Issue Date: 2023
Publisher: Rīgas Stradiņa universitāte
Rīga Stradiņš University
Abstract: Ievads: Barības vada atrēzija (EA) ar/bez traheoezofageālu fistulu (TEF) ir iedzimta malformācija, kas parasti tiek diagnosticēta antenatāli vai postnatāli pirmajās dzīves dienās. Vienīgā ārstēšanas metode ir ķirurģiska. Ķirurģiskās ārstēšanas “ zelta standarts” līdz šim ir konvencionāla – torakotomija, taču pēc pirmās torakoskopiskās BVA korekcijas 1999. gadā, miniinvazīvā metode ir attīstījusies un kļuvusi par standartu daudzās klīnikās pasaulē. Mērķis un uzdevumi: Salīdzināt minimāli invazīvas un atvērtas EA korekcijas metodes. Uzskaitīt un aprakstīt katras metodes sarežģījumus. Noteikt aktuālo EA ķirurģiskās korekcijas “ zelta standartu”. Materiāli un metodes: Salīdzināsim dažādus pētījumus un literatūras apskatus, kas veikti no 2000. līdz 2022. gadam par šo tēmu, un uzrakstīsim literatūras apskatu. Rezultāti: Pamatojoties uz šajā pārskatā apkopoto literatūru, mēs varam redzēt, ka minimāli invazīvajai metodei ir dažas priekšrocības, kā ātrāka enterālās barošanas uzsākšana, īsāku uzturēšanos slimnīcā un agrāku ekstubāciju. Mēs arī redzam, ka skolioze/skeleta deformācijas sastopamas daudz retāk miniinvazīvās BVA korekcijas rezultātā, salīdzinot ar torakotomijas (konvencionālu) pieeju; taču mēs redzam, ka balss saišu disfunkcija ir komplikācija, kas biežāk novērota pēc minimāli invazīvās – torakoskopijas - pieejas. Secinājums: Ir skaidri pierādījumi par komplikācijām un nelabvēlīgiem rezultātiem indivīdiem, kas dzimuši ar barības vada atrēziju un traheoezofageālo fistulu. Dažas komplikācijas, piemēram, skolioze, biežāk tiek novērotas torakotomijā, un torakoskopijas gadījumā balss saišu disfunkcija ir biežāka. Torakotomija pagaidām ir zelta standarts, taču tas ar laiku var mainīties. Tas prasīs vairāk uz pierādījumiem balstītu pētījumu par ķirurģiskajām procedūrām un dažādu metožu rezultātiem. Torakoskopija ir sarežģīta procedūra, kurā pieredzējušam ķirurgam un anesteziologam ir labi jāsadarbojas, viņiem ir jābūt labām zināšanām un tehnikai, lai veiktu procedūru, kas nav viegls, jo slimība ir retums un līdz ar to arī nepietiekama apmācība.
Background: Esophageal atresia (EA) and tracheoesophageal fistula (TEF) are congenital malformations that usually are diagnosed the first few days of infancy. Both requiring surgical repair the first days of life. The golden standard for surgical repair is now open surgery, but after the first thoracoscopic repair in 1999, also called mini-invasive repair, the mini-invasive methods have evolved in terms of operative equipment and technique. Aim and Objectives: To compare minimally invasive and open EA repair techniques. To list and describe the complications of each method. To define golden standard of surgical repair of EA up to date. Material and Method: A literature review on the topic will be done comparing different studies and reviews from 2000 to 2022. Results: What we can see based on the literature collected in this review is that minimally invasive method have some benefits with earlier first oral intake, shorter hospital stay and earlier extubation. Also, we see that scoliosis/skeletal deformities do not occur as frequent in minimally invasive repair compared to open repair, but we see that vocal cord dysfunction is a complication more commonly seen in minimally invasive repair. Conclusion: There is clear evidence of complications and adverse outcomes in individuals born with esophageal atresia and tracheoesophageal fistula. Some complications such as scoliosis are more commonly seen in thoracotomy, and for thoracoscopy vocal cord dysfunction is more common. Thoracotomy is for now the golden standard, but this could change with time. It will require more evidence-based research on the surgical procedures and the outcomes of the different methods. Thoracoscopy is a challenging procedure which require an experienced surgeon and anesthesiologist to cooperate well together, they need to have good knowledge and technique to do the procedure, which is not easy because of the rareness of the disease and therefore lack of training.
Description: Medicīna
Medicine
Veselības aprūpe
Health Care
Appears in Collections:Studējošo pētnieciskie darbi



Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.