Title: The Influence of Biomechanical Work Environment Risk Factors on the Development of Musculoskeletal Diseases of the Back and Neck and their Ergonomic Solutions (Prevention)
Other Titles: Biomehānisko darba vides riska faktoru ietekme uz muguras kakla daļas muskuloskeletālo saslimšanu attīstību un to ergonomiskie risinājumi (profilakse)
Authors: Sabīne Grīnberga
Iida Olivia Kojonen
Medicīnas fakultāte
Faculty of Medicine
Keywords: Ar darbu saistītas muskuļu un skeleta sistēmas slimības;ar darbu saistītas muskuļu un skeleta sistēmas slimības veselības aprūpes darbinieku vidū;mugura;kakls;biomehāniskie riska faktori;ergonomika;ergonomiski risinājumi;Work-related musculoskeletal diseases;work-related musculoskeletal diseases among healthcare workers;back;neck;biomechanical risk factors;ergonomics;ergonomic solutions
Issue Date: 2023
Publisher: Rīgas Stradiņa universitāte
Rīga Stradiņš University
Abstract: Pamatinformācija: Skeleta-muskuļu sistēmas slimības ir liela sabiedrības veselības problēma un galvenais ar darbu saistītu veselības traucējumu cēlonis. Šie traucējumi ietver dažādus akūtus un hroniskus stāvokļus, sākot no sāpju sindromiem līdz novājinošām slimībām, un tie rada ievērojamu ekonomisku slogu sabiedrībai. Ir konstatēti vairāki riska faktori, kas veicina ar darbu saistītu muguras un kakla muskuļu un skeleta sistēmas slimību attīstību. Šo biomehānisko riska faktoru noteikšana un labas ergonomikas prakses vadlīniju ieviešana darba vietā var palīdzēt novērst ar darbu saistītu traumu un muskuļu un skeleta sistēmas slimību attīstību. Mērķis: Šī apskata mērķis bija izpētīt esošo zinātniskās literatūras kopumu, kas pēta biomehānisko riska faktoru ietekmi darba vietā uz muguras un kakla muskuļu un skeleta sistēmas traucējumu attīstību un to ergonomiskos risinājumus. Uzmanība tika pievērsta ar darbu saistītu muskuļu un skeleta sistēmas slimību izplatībai veselības aprūpes nozarē. Metodes: tika meklēti PubMed, Science Direct, Clinical Key, kā arī interneta resursi literatūras avotiem, kas publicēti laikā no 1980. līdz 2021. gadam. Rezultāti: Pētījumos ir iegūti pārliecinoši pierādījumi par muskuļu un skeleta sistēmas slimību saistību ar darbu un biomehānisko darba vietas riska faktoru lomu to attīstībā. Ir konstatēts, ka biomehāniskie riska faktori, kas veicina ar darbu saistītas muguras un kakla muskuļu un skeleta sistēmas slimības, ir spēcīga slodze, neērtas pozas, statiskas pozas un atkārtotas kustības. Ar darbu saistītas muskuļu un skeleta sistēmas slimības ir ļoti izplatītas veselības aprūpes darbinieku vidū, un tām ir liels veselības traucējumu slogs, sākot no sāpju sindromiem līdz pat cilvēkiem, kuriem ir pastāvīgi jāmaina sava prakse. Pētījumos atklāts, ka svarīgs aspekts šo traucējumu attīstības novēršanā ir minēto riska faktoru iedarbības samazināšana. To var panākt, pielietojot labu ergonomiku darba vietā. Secinājumi: Biomehāniskajiem darba vietas riska faktoriem ir būtiska ietekme uz muguras un kakla muskuļu un skeleta sistēmas slimību attīstību. Labas ergonomikas izmantošana darba vietā ir izrādījusies labvēlīga šo traucējumu izplatības samazināšanā. Tomēr tie joprojām ir liela sabiedrības veselības problēma, tāpēc, iespējams, joprojām ir nepieciešama turpmāka ergonomisko riska faktoru mazināšanas pasākumu uzlabošana.
Background: Musculoskeletal diseases are a major public health problem and the leading cause of work-related ill-health. These disorders include various acute and chronic conditions, ranging from pain syndromes to debilitating disease, and pose a substantial economic burden to society. Several risk factors have been identified to contribute to the development of work- related musculoskeletal diseases of the back and neck. Establishing these biomechanical risk factors and implementing good ergonomic practice guidelines at the workplace may help prevent the development of work-related injury and work-related musculoskeletal diseases. Objective: The purpose of this review was to study the existing body of scientific literature exploring the impact of biomechanical risk factors at the workplace on the development of musculoskeletal disorders of the back and neck, and their ergonomic solutions. A focus was placed on the prevalence of work-related musculoskeletal diseases in the healthcare sector. Methods: Searches were conducted of PubMed, Science Direct, Clinical Key, as well as internet resources for literature sources published between the years 1980 to 2021. Results: Research has established convincing evidence on the work-relatedness of musculoskeletal diseases and the role that biomechanical workplace risk factors play in their development. The biomechanical risk factors that have been found to contribute to work-related musculoskeletal diseases of the back and neck include forceful exertion, awkward postures, static postures, and repetitive movements. Work-related musculoskeletal diseases are highly prevalent among healthcare workers, with a great burden of ill-health ranging from pain syndromes to the point of individuals having to permanently modify their practice. Studies have found that an important aspect in preventing the development of these disorders is reducing exposure to the mentioned risk factors. This can be achieved through the application of good ergonomics at the workplace. Conclusions: Biomechanical workplace risk factors have a substantial influence on the development of musculoskeletal diseases of the back and neck. Application of good ergonomics at the workplace has shown beneficial in reducing the prevalence of these disorders. However, they remain a major public health concern, so perhaps further ergonomic development is still needed.
Description: Medicīna
Medicine
Veselības aprūpe
Health Care
Appears in Collections:Studējošo pētnieciskie darbi



Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.