Title: Plant-based Diet Risks during Pregnancy and Lactation. A Literature Review
Other Titles: Augu valsts uztura riski grūtniecības un zīdīšanas laikā - literatūras apskats
Authors: Eva Kataja
Ines Patricia Putz
Medicīnas fakultāte
Faculty of Medicine
Keywords: Barošana ar krūti;Grūtniecība;Uzturs;Augu valsts;Vegāns;Laktācija;Breastfeeding;Pregnancy;Nutrition;Plant-based;Vegan;Lactation
Issue Date: 2023
Publisher: Rīgas Stradiņa universitāte
Rīga Stradiņš University
Abstract: Grūtniecības laikā sievietes piedzīvo vielmaiņas izmaiņas un fizioloģiskas izmaiņas, un viņu vajadzības ir lielākas, lai uzturētu embrija augšanu un attīstību. Dažādu iemeslu dēļ arvien vairāk sieviešu nolemj no uztura izslēgt dažādus dzīvnieku izcelsmes produktus. Par spīti daudziem ieguvumiem veselībai, šīs īpašās diētas var izraisīt arī dažādas patoloģijas. Lai analizētu uztura vadlīnijas un to izmaiņas gadu gaitā, aprakstīšanas procesā tika iekļauti 53 dažādi starptautiski publicēti pētījumi angļu valodā. Veiktie pētījumi liecina, ka uzturs ar nepietiekamu vitamīnu, mikroelementu un makroelementu daudzumu var izraisīt nopietnas patoloģijas mātēm un pēcnācējiem, ja tas netiek novērsts vai koriģets. Galvenās veselības sekas ir osteoporoze, pavājināta imūnsistēma, eklampsija un preeklampsija, anēmija, dislipidēmija un izmaiņas vairogdziedzera funkcijā. Sekas bērniem, nepietiekama uztura dēļ grūtniecības laikā vai mātes piena sastāva izmaiņu dēļ, bija mazs dzimšanas svars pret gestācijas vecumu (SGA), nervu caurules defekti (NTD), uzturvielu nepietiekamība jaundzimušo anēmija, priekšlaicīgas dzemdības un attīstības traucējumi. Šī pētījuma mērķis bija pārskatīt augu izcelsmes uztura sekas, tā ietekmi uz grūtniecēm un sievietēm, kas baro bērnu ar krūti, kā tas ietekmē pēcnācējus, kā arī to, kā novērst uztura radītās sekas veselībai. Šī literatūras apskata mērķis bija salīdzināt dažādu augu izcelsmes diētu līdzības un riskus ar visēdāju diētu. Augu izcelsmes uzturs ietver sevī dažādus uztura veidus, kuriem kopīga ir dzīvnieku izcelsmes produktu izslēgšana. Pastāv dažādas apakšgrupas, taču galvenais mērķis bija analizēt vegāna un veģetāra uztura modeļus salīdzinājumā ar visēdājiem, bez īpašiem izņēmumiem. Kopumā starptautiski veikti pētījumi ļāva iegūt plašu datu ieguvi par veģetāru diētu grūtniecēm un sievietēm, kas baro bērnu ar krūti, par kaitīgajiem riskiem, viņu uztura vajadzībām un dzīvesveidu, kā arī iespējamiem rezultātiem pēcnācējiem. Veģetārais uzturs ir plaši pētīts, savukārt vegānu diētas, kā arī dažādas to apakšgrupas vēl nav pietiekami izpētītas. Uz doto brīdi nav pietiekami daudz informācijas par vegāna uztura ilgtermiņa riskiem un iespējamiem veselības riskiem topošajām mātēm un viņu pēcnācējiem. Tomēr zinātne apstiprina to, ka no vienas puses, barības vielu deficīta risks ir lielāks veģetāru diētu gadījumā, no otras puses, šāds uzturs ir drošs, ja tas tiek pārdomāti lietots un papildus tiek uzņemti uztura bagātinātāji. Vegāna diēta rada vēl lielāku risku iespējamību, taču profesionāļa uzraudzībā tā var būt droša gan mātei, gan bērnam.
During pregnancy, women undergo metabolic and physiologic changes, and their needs are higher, to maintain the growth and development of the fetus. Due to different reasons, an increasing number of women decide to exclude different types of animal products from their diet. Besides many health benefits, these special diet forms may also lead to various minor and major pathologies. In order, to analyze nutritional guidelines and their changes over the years, 53 different internationally published studies in the English language were included in the descriptive process. Different internationally conducted studies exemplified that minor malnutrition of vitamins, micronutrients, and macronutrients may lead to major pathologies in mothers and offspring if not prevented or treated. The main health consequences in women were osteoporosis, decreased immune system, eclampsia and pre-eclampsia, anemia, dyslipidemia, and alternate function in the thyroid gland. The outcomes in offspring either due to malnutrition during pregnancy or due to changes in breast milk composition were small for gestational age (SGA), neural tube defects (NTD), fetal depletion, neonatal anemia, preterm birth, and developmental disorders. This study sought to review the consequences of a plant-based diet, its impact on pregnant and breastfeeding women, sequentially affecting preterm and postnatal offspring, and how to prevent health consequences caused by nutrition. This literature review aimed to compare the similarities and risks of different plant-based diets with omnivore diets. A plant-based diet comprises different diet types, in specific diet types excluding animal products. Different subgroups exist, however focal point was to analyze vegan and vegetarian diet patterns versus omnivores, without any specific exceptions. Overall, internationally conducted studies gave rise to a broad data acquisition regarding the vegetarian diet in pregnant and breastfeeding women regarding harmful risks, their nutritional needs, and lifestyle, as well as possible outcomes in offspring. The vegetarian diet is a well-studied lifestyle, whereas vegan diets as well as different subgroups are not well-researched yet. To embrace, the evidence about vegan diet type long-term risks and possible outcomes on expecting mothers and offspring is not enough. Nevertheless, science confirmed that, on the one hand, risks for nutrient deficits are higher in vegetarian diet types, on the other hand, it is safe if conscious choices about food and supplements are made. A vegan diet type bears even more risks but is also safe under professional supervision.
Description: Medicīna
Medicine
Veselības aprūpe
Health Care
Appears in Collections:Studējošo pētnieciskie darbi

Files in This Item:


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.