Title: Manifestations and Treatment of Cutaneous Sarcoidosis
Other Titles: Ādas sarkoidozes izpausmes un ārstēšana
Authors: Elga Bataraga
Laura Anniina Vaarala
Medicīnas fakultāte
Faculty of Medicine
Keywords: ādas sarkoidoze;ādas sarkoidozes ārstēšana;ādas sarkoidozes izpausmes;kortikosteroīdi un ādas sarkoidoze;pretmalārijas līdzekļi un ādas sarkoidoze;lāzerterapija ādas sarkoidozes ārstēšanā;saridopuloidozes;alopurinola un ādas sarkoidozes;nosarkoidozes;nosarkoidozes;nosarkoidozes un skaroido;cutaneous sarcoidosis;treatment of cutaneous sarcoidosis;manifestations of cutaneous sarcoidosis;corticosteroids and cutaneous sarcoidosis;antimalarian drugs and cutaneous sarcoidosis;laser therapy in treatment of cutaneous sarcoidosis;allopurinol and cutaneous sarcoidosis;scar sarcoidosis;m
Issue Date: 2023
Publisher: Rīgas Stradiņa universitāte
Rīga Stradiņš University
Abstract: Sarkoidoze ir multisistēmiska slimība, kas izpaužas kā nekazeozu granulomu veidošanās daudzos audos. Aptuveni 20-35% pacientu ar sarkoidozi ir slimības ādas izpausmes. Etioloģija joprojām nav zināma, un slimības gaita ir neparedzama. Ādas bojājumus iedala specifiskos un nespecifiskos bojājumos, un tie var līdzināties citiem ādas stāvokļiem. Daudzos gadījumos ārstēšana nav nepieciešama, un jautājums ir par to, kad sākt ārstēšanu un kādas ir ārstēšanas iespējas. Kortikosteroīdi ir izmantoti kā pirmās izvēles līdzeklis sarkoidozes ārstēšanai, taču ir pieejamas daudzas citas jaunākas terapijas. Šī pētījuma mērķis ir analizēt ādas sarkoidozes izpausmes un tās ārstēšanu, salīdzinot, izvērtējot un analizējot aktuālos pētījumus par šo tēmu. Šī literatūras apskata uzdevums ir pārskatīt aktuālo esošo informāciju un literatūru par ādas sarkoidozes izpausmēm un novērtēt un salīdzināt dažādas ārstēšanas metodes. Literatūras apskats ir balstīts uz aktuāliem zinātniski pētnieciskiem rakstiem, pētījumiem un publikācijām datu bāzēs. Pastāv daudzas ādas sarkoidozes formas un bojājumu izskats ir ļoti atšķirīgs. Vairumā gadījumu ārstēšana nav nepieciešama, tās sākšana ir atkarīga no izpausmes smaguma pakāpes un vienlaikus iespējamas smagas sistēmiskas sarkoidozes pievienošanās. Standarta terapija ietver glikokortikoīdus, metotreksātu un pretmalārijas līdzekļus. Jaunākās terapijas iespējas ietver tetraciklīnus, infliksimabu, izotretinoīnu, Janus kināzes inhibitorus, talidomīdu, allopurinolu un lāzerterapiju. Ir nepieciešams vairāk pētījumu, lai pierādītu jaunāko terapiju efektivitāti un drošību, lai gan atsevišķos gadījumos tie ir parādījuši daudzsološus rezultātus.
Sarcoidosis is a multi-systemic disease manifesting with a formation of noncaseating granulomas in many tissues. Approximately 20-35% of patients with sarcoidosis involve cutaneous manifestations of the disease. Etiology is still unknown, and the course of the disease is unpredictable. Skin lesions are divided into specific and non-specific lesions and may mimic other skin conditions. In many cases treatment is not necessary, and the question is when to start treatment and what are the treatment options. Corticosteroids have been used as first-line treatment for sarcoidosis, but many other newer therapies are available.The aim of this research paper is to analyze manifestations of cutaneous sarcoidosis and its treatment by comparing, assessing and analyzing of current research papers on the topic.The task of this literature review is to review topical existing information and literature on cutaneous sarcoidosis manifestations and evaluate and compare different treatment methods. Literature review is based on the topical scientific research articles and studies and publications on Databases. Many forms of cutaneous sarcoidosis exist, and appearance of lesions varies a lot. In most cases treatment is not needed, and its’ initiation depends on severity of the manifestation and coexisting potentially severe systemic involvement of the sarcoidosis. Standard therapies include glucocorticoids, methotrexate and antimalarials. Newer therapy options include tetracyclines, infliximab, isotretinoin, januse kinase inhibitors, thalidomide, allopurinol and laser therapy. More larger studies are needed to prove efficacy and safety of newer therapies, though they have shown promising results in single cases.
Description: Medicīna
Medicine
Veselības aprūpe
Health Care
Appears in Collections:Studējošo pētnieciskie darbi



Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.