Title: MDMA-assisted therapy in PTSD treatment
Other Titles: MDMA-asistētā terapija PTSS ārstēšanā
Authors: Oļegs Plesunovs
Linda Lumikki April Vainio
Medicīnas fakultāte
Faculty of Medicine
Keywords: MDMA;psihoterapija;MDMA asistēta terapija;MDMA asistēta psihoterapija;PTSS;PTSD ārstēšana;pēctraumatiskā stresa traucējumu ārstēšana;MDMA;psychotherapy MDMA-assisted therapy;MDMA-assisted psychotherapy;PTSD;PTSD treatment;Posttraumatic stess disorder treatment
Issue Date: 2023
Publisher: Rīgas Stradiņa universitāte
Rīga Stradiņš University
Abstract: MDMA ir viela, kas ietekmē garastāvokli un izpratni un veicina pozitīvas sociālās sajūtas. Klīniskajos pētījumos 1799 cilvēki ir lietojuši MDMA, tostarp 358 MAPS programmā un vismaz 1441 zinātniskajos rakstos līdz 2021. gadam. Šie pētījumi liecina, ka MDMA var droši ievadīt cilvēkiem ar PTSS un citiem apstākļiem kontrolētā vidē. Atšķirībā no anksiolītiskiem līdzekļiem, antidepresantiem un citām zālēm, MDMA nav nepieciešams pastāvīgs līmenis asinīs, lai iegūtu pozitīvus rezultātus, un dažiem lietotājiem tas darbojas ātri, padarot to par labāku izvēli. MDMA lietošana laiku pa laikam samazina blakusparādības un var būt labāka par ikdienas zālēm. MDMA blakusparādības parasti ir vieglas un neizraisa nopietnu diskomfortu veseliem cilvēkiem vai tiem, kas piedalās MAPS 2. un 3. fāzes pētījumos par PTSS un citiem stāvokļiem. MAPS izmēģinājumi pārvalda riskus, neiekļaujot cilvēkus ar noteiktām veselības problēmām un izsekojot asinsspiedienu, temperatūru un pulsu. Biežās blakusparādības pētījumos bija īslaicīgas un samazinājās, zālēm izbeidzoties un 24 stundu laikā. Lietojot kopā ar terapiju, MDMA bija efektīvāka PTSS ārstēšanā nekā terapija ar placebo pēc trim aklām devām 2 mēnešu periodā.
MDMA is a substance that impacts mood and awareness and encourages positive social feelings. In clinical research, 1,799 people have taken MDMA, including 358 in MAPS' program and at least 1,441 in scientific papers by 2021. These studies show that MDMA can be safely given to people with PTSD and other conditions in a controlled environment. Unlike anxiolytics, antidepressants, and other medications, MDMA doesn't need constant blood levels to produce positive outcomes and works quickly for some users, making it a better option. Taking MDMA occasionally reduces side effects and may be better than daily medications. MDMA's side effects are usually mild and don't cause serious discomfort in healthy people or those in MAPS' Phase 2 and 3 studies for PTSD and other conditions. MAPS' trials manage the risks by not including people with certain health issues and by tracking blood pressure, temperature, and pulse. Common side effects in trials were temporary and decreased as the drug wore off and within 24 hours. When used alongside therapy, MDMA was more effective for treating PTSD than therapy with a placebo after three blinded doses in a 2-month period.
Description: Medicīna
Medicine
Veselības aprūpe
Health Care
Appears in Collections:Studējošo pētnieciskie darbi



Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.