Title: Blood Pressure Variation depending on Season and Temperature Variation
Other Titles: Asinsspiediena svārstības atkarībā no sezonas un temperatūras izmaiņām
Authors: Kristīne Andža
Elisabeth Herb
Medicīnas fakultāte
Faculty of Medicine
Keywords: Asinsspiediena Temperatūras Sezonas Variācijas Hipertensijas Klimats;Blood Pressure Temperature Season Variation Hypertension Climate
Issue Date: 2023
Publisher: Rīgas Stradiņa universitāte
Rīga Stradiņš University
Abstract: Priekšvēsture: Klimata pārmaiņas mūsdienās ir liela un aktuāla tēma, jo mēs jau saskaramies ar to sarežģījumiem. PVO un citi runāja par tā ietekmi uz veselību un faktoru, kas ne tikai izraisa jaunas nezināmas slimības, bet vēl vairāk pasliktina slimības, par kurām ir zināms, ka pastāv dažādi. Hipertensija ir viens no visbiežāk sastopamajiem traucējumiem pasaulē ar ļoti lielu ietekmi uz veselību un daudziem zināmiem ietekmējošiem faktoriem. Temperatūras mainīgums ir viens no šiem faktoriem. Asinsspiediena mainīgums saistībā ar temperatūru un sezonalitāti ir rūpīgi pētīts. Mērķis: Izpētīt literatūru par temperatūru un sezonalitāti kā pieaugušo asinsspiedienu ietekmējošiem faktoriem, salīdzinot dažādas valstis. Uzdevums: Analizēt āra temperatūras un sezonalitātes ietekmi uz asinsspiediena svārstībām dažādās valstīs. Metodoloģija: Meklēt tādās datubāzēs kā PubMed, PubMedc, UpToDate, NATURE un DynaMed literatūru un pētījumus par asinsspiedienu, hipertensiju, sezonu un temperatūru dažādās valstīs. Secinājums: Hipertensija ir multifaktoriāla slimība, kuru ietekmē liels skaits faktoru, kuros loma ir temperatūrai un konkrētāk sezonalitātei. Tika novērtēta korelācija gan sistoliskajai, gan diastoliskajai mainīgumam visu sezonu laikā un skaidra apgrieztā sakarība starp temperatūru un asinsspiedienu neatkarīgi no ģeogrāfiskās atrašanās vietas. Visbeidzot, sezonalitātes un asinsspiediena faktors var ietekmēt cilvēku veselību, un veselības aprūpes speciālistiem jāpatur prātā, ka šāds faktors pastāv, jo īpaši tāpēc, ka mēs saskaramies ar krasākām temperatūras izmaiņām ar ekstrēmākām temperatūras vērtībām. Vadlīnijās, iespējams, būtu jāsniedz saprātīgi un uz faktiem balstīti ieteikumi un preventīvie pasākumi saistībā ar to, kā arī jāizglīto pacienti un sabiedrība par to, kā klimata pārmaiņas var ietekmēt veselību arvien vairāk.
This thesis has analyzed multiple studies and publications upon the effect of temperature on blood pressure in various countries in front of the background of actuality due global warming and climate change. The aim was to review literature about temperature and seasonality as influencing factor on blood pressure in adults. Task was to analyze similar studies conducted in various countries and compare if similar effect, if one found, was found in each country. The method was to search databases such as PubMed, PubMedc, UpToDate, NATURE etc. for literature and studies on blood pressure, hypertension, season, and temperature in different countries as China, Japan, India, Ireland, Singapore, Germany, Netherlands, Switzerland, the United Kingdom, Ghana and South Africa. Hypertension is a multifactorial disease which is affected by large number of factors of which temperature and more specific the seasonality plays a role. There was a correlation estimated for both systolic and diastolic variability throughout seasons and a clear inverse relationship between temperature and blood pressure independent on geographic location. In conclusion the factor of seasonality and blood pressure can impact individuals’ health and healthcare professionals should keep in mind that such factor exists, especially as we face more drastic change in temperatures with more temperature extremes. Guidelines should possibly give out reasonable and on facts-based recommendations and preventative measures regarding this, as well as educate patients and society on how climate change will affect health more and more.
Description: Medicīna
Medicine
Veselības aprūpe
Health Care
Appears in Collections:Studējošo pētnieciskie darbi

Files in This Item:


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.