Title: Literature Review of Vaginal Natural Orifice Transluminal Endoscopic Surgical Approach for Hysterectomy
Other Titles: Literatūras apskats par maksts dabiskās atveres transluminālo endoskopiska kirurģiska pieeja histerektomijai
Authors: Anna Miskova
Smilla Leßmann
Medicīnas fakultāte
Faculty of Medicine
Keywords: vNOTES;histerektomija;vNOTES;hysterectomy
Issue Date: 2023
Publisher: Rīgas Stradiņa universitāte
Rīga Stradiņš University
Abstract: Minimāli invazīvā ķirurģija nepārtraukti attīstās, un katru gadu tiek ieviestas jaunas inovācijas un uzlabojumi. Ginekoloģiskās ķirurģijas jomā minimāli invazīvas pieejas sniedz priekšrocības - mazāk komplikāciju, mazāk sāpju un ātrāku atveseļošanos. vNOTES (Vaginālā dabiskās izplūdes transluminālā endoskopiskā ķirurģija) ir daudzsološa jauna operācijas metode, kas pašlaik tiek ieviesta atsevišķās slimnīcās visā pasaulē. Tāpēc pēdējo gadu laikā ir krasi palielinājies literatūras apjoms. Šī literatūras apskata mērķis ir apkopot, analizēt un salīdzināt jaunākos pētījumus par VNH ar vai bez divpusējas salpingoooorektomijas un identificēt pētniecības trūkumus. Tika pārskatītas visas publikācijas, kas tika atrastas pēc atslēgvārdiem vNOTES tiešsaistes bibliotēkās Elsevier, PubMed un Wiley Online Library, un tika izslēgtas visas, kas neattiecas uz VNH. VNH ir labāka par totālo vaginālo histerektomiju pieejamības ziņā, un tā ir labāka par totālo laparoskopisko histerektomiju operācijas laika, uzturēšanās slimnīcā un, iespējams, arī pēcoperācijas sāpju ziņā. Tā ir daudzsološa pacientēm ar aptaukošanos un aptaukošanos. Publikācijās ir dažādi iekļaušanas un izslēgšanas kritēriji. VNH ir droša un iespējama operācijas metode. Pašreizējā literatūrā nav izpētīta VNH ietekme uz sieviešu seksualitāti. Turklāt, lai apstiprinātu pašreizējos secinājumus par VNH īpašās pacientu grupās un precizētu iekļaušanas un izslēgšanas kritērijus, ir nepieciešami lielāki randomizēti kontrolēti pētījumi.
Minimally invasive surgery is under ongoing development and new innovations and improvements are being introduced each year. In the field of gynaecological surgery minimally invasive approaches give the benefit of less complications, less pain and faster recovery. vNOTES (Vaginal Natural Orifice Transluminal Endoscopic Surgery) is a promising new operating technique that is currently implemented in isolated hospitals across the globe. As a result the body of literature has drastically grown over the last few years. The aim of this literature review is to summarize, analyse and compare recent research about VNH with or without bilateral salpingo-oophorectomy and to identify gaps in research. All publications found by the keywords of vNOTES in online libraries of Elsevier, PubMed and Wiley Online Library were reviewed and all, not dealing with the matter of VNH were excluded. VNH is superior to Total Vaginal Hysterectomy in accessibility, and it is superior to Total Laparoscopic Hysterectomy in operating time, hospital stay and likely also postoperative pain. It is promising for patients with obesity and adiposity. Publications have varying inclusion and exclusion criteria. VNH is a safe and feasible operating technique. Current literature lacks the exploration of impact of VNH on female sexuality. Moreover larger randomized controlled trials are needed to support current findings of VNH in special patient groups and to specify inclusion and exclusion criteria.
Description: Medicīna
Medicine
Veselības aprūpe
Health Care
Appears in Collections:Studējošo pētnieciskie darbi

Files in This Item:


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.