Title: Cognition and Mental Health in Pediatric Patients Following COVID-19
Other Titles: Pediatrisko pacientu izziņas spējas un mentālā veselība pēc Covid-19
Authors: Dmitrijs Kustovs
Hadar Avittan
Medicīnas fakultāte
Faculty of Medicine
Keywords: garš COVID; bērni; kognitīvie simptomi; delīrijs; bezmiegs; Garīgā veselība;long COVID; children; cognitive symptoms; delirium; insomnia; mental health
Issue Date: 2023
Publisher: Rīgas Stradiņa universitāte
Rīga Stradiņš University
Abstract: Globālā koronavīrusa pandēmija ir būtiski ietekmējusi sabiedrības veselību un ir bijusi atkārtota izpētes tēma kopš tās parādīšanās 2019. gadā. Slimības akūtā fāze izraisa plaušu un neplaušu izpausmes, kas dažiem indivīdiem var progresēt līdz ilgstošiem simptomiem. toms. Šajā rakstā mēs veicām pašreizējās literatūras stāstījuma pārskatu, lai apkopotu pašreizējās zināšanas par garo COVID sindromu bērniem, koncentrējoties uz kognitīviem simptomiem. Pārskatā tika veikta meklēšana trīs datu bāzēs (PubMed, Embase un Web of Science), izmantojot atslēgas frāzes “pēc COVID-19 kognitīvā pediatrija”, “ilgstoša COVID pediatrija”, “garīgā veselība ilgstoši COVID bērni” un “COVID-19”. kognitīvie simptomi”. Kopumā tika iekļauti 102 pētījumi. Pārskatā atklājās, ka galvenie ilgtermiņa kognitīvie simptomi pēc COVID-19 bija atmiņas un koncentrēšanās deficīts, miega traucējumi un psihiski stāvokļi, piemēram, trauksme un stress. Papildus vīrusu infekcijas tiešajai fizioloģiskajai ietekmei ir arī psiholoģiski, uzvedības un sociāli faktori, kas veicina kognitīvos traucējumus, kas būtu jārisina attiecībā uz bērnu populāciju. Augstā neirokognitīvo simptomu izplatība bērniem pēc Covid-19 uzsver, cik svarīgi ir izprast nervu sistēmas iesaistīšanās mehānismus.Globālā koronavīrusa pandēmija ir būtiski ietekmējusi sabiedrības veselību un ir bijusi atkārtota izpētes tēma kopš tās parādīšanās 2019. gadā. Slimības akūtā fāze izraisa plaušu un neplaušu izpausmes, kas dažiem indivīdiem var progresēt līdz ilgstošiem simptomiem. toms. Šajā rakstā mēs veicām pašreizējās literatūras stāstījuma pārskatu, lai apkopotu pašreizējās zināšanas par garo COVID sindromu bērniem, koncentrējoties uz kognitīviem simptomiem. Pārskatā tika veikta meklēšana trīs datu bāzēs (PubMed, Embase un Web of Science), izmantojot atslēgas frāzes “pēc COVID-19 kognitīvā pediatrija”, “ilgstoša COVID pediatrija”, “garīgā veselība ilgstoši COVID bērni” un “COVID-19”. kognitīvie simptomi”. Kopumā tika iekļauti 102 pētījumi. Pārskatā atklājās, ka galvenie ilgtermiņa kognitīvie simptomi pēc COVID-19 bija atmiņas un koncentrēšanās deficīts, miega traucējumi un psihiski stāvokļi, piemēram, trauksme un stress. Papildus vīrusu infekcijas tiešajai fizioloģiskajai ietekmei ir arī psiholoģiski, uzvedības un sociāli faktori, kas veicina kognitīvos traucējumus, kas būtu jārisina attiecībā uz bērnu populāciju. Augstā neirokognitīvo simptomu izplatība bērniem pēc Covid-19 uzsver, cik svarīgi ir izprast nervu sistēmas iesaistīšanās mehānismus.
The global coronavirus pandemic has significantly impacted public health and has been a re-search subject since its emergence in 2019. The acute phase of the disease leads to pulmonary and non-pulmonary manifestations, which in some individuals may progress to long-lasting symp-toms. In this article, we conducted a narrative review of the current literature to summarize cur-rent knowledge regarding long COVID syndrome in children, focusing on cognitive symptoms. The review included a search of three databases (PubMed, Embase, and Web of Science) using the key phrases “post COVID-19 cognitive pediatric”, “long COVID pediatric”, “mental health long COVID children”, and “COVID-19 cognitive symptoms”. A total of 102 studies were included. The review revealed that the main long-term cognitive symptoms following COVID-19 were memory and concentration deficits, sleep disturbances, and psychiatric states such as anxiety and stress. In addition to the direct physiological effects of a viral infection, there are psychological, behavioral, and social factors contributing to cognitive impairment, which should be addressed regarding the pediatric population. The high prevalence of neurocognitive symptoms in children following COVID-19 emphasizes the importance of understanding the mechanisms of nervous system involvement.
Description: Medicīna
Medicine
Veselības aprūpe
Health Care
Appears in Collections:Studējošo pētnieciskie darbi

Files in This Item:


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.