Title: Occupational Back Pain / Injuries and it’s Prevention
Other Titles: Ar darbu saistītās muguras sāpes / traumas un to profilakse
Authors: Kristīne Andža
Jan Einar Müller
Medicīnas fakultāte
Faculty of Medicine
Keywords: Profesionālās muguras sāpes;darba traumas;muguras sāpes;arodveselība;Profesionālo muguras sāpju profilakse;Profesionālo muguras sāpju ārstēšana;Occupational back pain;occupational injuries;low back pain;occupational health;Prevention of occupational back pain;Treatment of occupational back pain
Issue Date: 2023
Publisher: Rīgas Stradiņa universitāte
Rīga Stradiņš University
Abstract: Priekšvēsture: pēdējo desmit gadu laikā darba kultūra ir mainījusies daudzos aspektos. Ieviešot arvien vairāk biroja un statisku darbu, ne tikai fiziski smagas profesijas saskaras ar profesionālām muguras sāpēm. Tikai pēdējos gados darba devēji un darbinieki ir sapratuši, ka arodsāpes ir problēma, kas jārisina. Ir izveidotas jaunas profesijas jomas, un nepieciešamība pēc informācijas par to, kā optimizēt un noteikt, kas patiešām palīdz ar profesionālām muguras sāpēm, ir lielāka nekā jebkad agrāk. Līdz šim ārsti paļāvās uz regulāru muguras sāpju algoritmiem, lai diagnosticētu, ārstētu un novērstu profesionālās muguras sāpes. Šis literatūras pārskats kalpo kā avots, kurā apkopotas un atspoguļotas visnoderīgākās stratēģijas, lai īpaši risinātu profesionālās muguras sāpes. Mērķis: Šī pētījuma mērķis ir pārskatīt literatūru un sniegt pārskatu par profesionālajām muguras sāpēm, to diagnostiku, ārstēšanu un profilaksi. Uzdevumi: Pārskatīt nozīmīgākos pētījumus par šo tēmu un sniegt lasītājam izpratni par profesionālām muguras sāpēm un patiesajām, pārbaudītajām stratēģijām šīs aktuālās problēmas risināšanai. Metodoloģija: šajā literatūras pārskatā tiek izmantoti tādi avoti kā PubMed, Cochrane bibliotēka un cienījami žurnāli un vadlīnijas, lai atrastu atbilstošus pētījumus par visiem aroda izraisīto muguras sāpju aspektiem. Rezultāti un secinājumi: Sākotnēji novērtējot profesionālās muguras sāpes, labākā izvēle ir anamnēzes, fiziskās apskates un novērtēšanas skalu kombinācija. Galvenie riska faktori ir fizisko un statisko kustību kombinācija, psiholoģiskie un individuālie faktori, piemēram, vecums. Profesionālo muguras sāpju diagnostikai nav ieteicama agrīna attēlveidošana un tikai vēlāk tiek izmantota MRI, rentgena vai CT, lai izslēgtu specifiskas etioloģijas. Akūtu un subakūtu sāpju ārstēšana ietver alternatīvas iespējas, piemēram, masāžu, karstumu un akupunktūru. Seko NPL un miorelaksanti kā pirmās un otrās līnijas līdzekļi. Hroniskas nespecifiskas profesionālas muguras sāpes sākas ar to pašu, bet vēlāk var apsvērt operāciju. Opioīdi nav izrādījušies efektīvi muguras sāpju ārstēšanā. Profesionālās muguras sāpju novēršana galvenokārt tiek panākta ar regulāru vingrinājumu un fizisko aktivitāti, lai novērstu traumas un sāpes.
Background: The culture of working has changed in many aspects over the last decade. With the introduction of more and more office and static jobs, not only physically heavy occupations are confronted with occupational back pain. Only in the last years have employers and employees realized that occupational back pain is an issue that needs to be addressed. New occupational fields have been created and the need for information on how to optimize and determine what really helps with occupational back pain is bigger than ever. So far physicians were relying on algorithms for regular back pain to diagnose, treat and prevent occupational back pain. This literature review serves as a source, that summarizes and represents the most useful strategies to specifically tackle occupational back pain. Aim: This research aims to review literature and provide an overview about occupational back pain, its diagnosis, management and prevention. Tasks: To review the most meaningful studies to this topic and give the reader an understanding about occupational back pain and the true, proven strategies to tackle this rising issue. Methodology: This literature review uses sources like PubMed, Cochrane library and respected journals and guidelines, to find proper studies about all facets of occupational back pain. Results and conclusion: When initially evaluating occupational back pain a combination of anamnesis, physical examination and assessment scales are the best choice. The main risk factors are a combination of physical and static movements, psychological and individual factors such as age. For Diagnostics of occupational back pain, early imaging is not recommended and only later MRI, X-ray or CT are used to exclude specific aetiologies. Management for acute and subacute pain is comprised of alternative options such as massage, heat and acupuncture initially. Followed by NSAIDs and Myorelaxants as first and second line agents. Chronic non-specific occupational back pain is started off the same but later Surgery can be considered. Opioids have not proven to be effective for occupational back pain treatment. Prevention of occupational back pain is mainly achieved by regular exercise and physical activity to prevent injuries and pain.
Description: Medicīna
Medicine
Veselības aprūpe
Health Care
Appears in Collections:Studējošo pētnieciskie darbi

Files in This Item:


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.