Title: Smoking and Environmental Smoke Exposure at Workplaces and Cardiovascular Risks
Other Titles: Smēķēšana un apkārtējās vides dūmu iedarbība darba vietās un kardiovaskulārie riski
Authors: Darja Kaļužnaja
Abdullah Mohammed Hadi Alwadi
Medicīnas fakultāte
Faculty of Medicine
Keywords: sirds un asinsvadu slimību;Diabetes Mellitus;Tabakas dūmi;pasīvai smēķēšanai;Cardiovascular disease;Diabetes Mellitus;Tobacco smoking;Second-hand smoke
Issue Date: 2023
Publisher: Rīgas Stradiņa universitāte
Rīga Stradiņš University
Abstract: Tabakas dūmi ir plaši atzīta un labi izpētīta tēma, kas var negatīvi ietekmēt cilvēka veselību. Smēķēšanas ietekme uz sirds un asinsvadu sistēmu ir viena no visplašāk pētītajām blakusparādībām. Ņemot vērā to, ka sirds un asinsvadu slimības ir galvenais nāves un saslimstības cēlonis pasaulē, ir pierādīts, ka tabakas dūmi būtiski ietekmē to attīstību. Sī literatūras apskata mērķis bija izpētīt saistību starp cigarešu smēķēšanu un dūmu iedarbību un sirds un asinsvadu slimību rašanos darbinieku vidū.
Tobacco smoke, is a well organized and well researched topic that can have negative consequences on one’s health. The major cause of death and morbidity worldwide is cardiovascular diseases. Numerous researches on this subject have been conducted for many years, and possible risk factors have been assessed. Exposure to tobacco smoke and smoking in itself are a well-known and well-researched risk factors for a wide range of illnesses, including heart diseases, multiple cancers and other illnesses This literature review’s aim was to explore the relationship between cigarette smoking and smoke exposure and the onset of cardiovascular disease among employees.
Description: Medicīna
Medicine
Veselības aprūpe
Health Care
Appears in Collections:Studējošo pētnieciskie darbi



Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.